
După victoria spectaculoasă a lui Oscar Piastri pe circuitul din Bahrain, în care a controlat cursa de la start până la sfârșitul cursei și și-a asigurat locul 1 cu un avans de 15 secunde față de George Russell, Formula 1 ajunge în Arabia Saudită. A cincea cursă din cadrul Campionatului Mondial de Formula 1 din 2025 și a treia din primul triple header al sezonului se desfășoară în acest weekend pe circuitul stradal Jeddah Corniche.

Circuitul de Formula 1 din Arabia Saudită este Jeddah Corniche Circuit, un circuit stradal temporar (cu secțiuni permanente) situat pe Corniche, o zonă de coastă de 30 km a orașului Jeddah, pe malul Mării Roșii. A fost proiectat de Carsten Tilke, fiul celebrului designer de circuite, Hermann Tilke. Instrucțiunea nu a fost de a crea un circuit tipic „de oraș” cu viraje de 90 de grade, ci o pistă de curse rapidă. Scopul lui Tilke a fost realizarea unei piste care să faciliteze depășirile.
Informatii generale

- Nume circuit: Jeddah Corniche Circuit
- Prima editie: 2021
- Lungime circuit: 6.174 km (27 turns)
- Lungimea cursei: 308.7km
- Recordul de timp pe tur: 1:30.734, Lewis Hamilton (Mercedes, 2021)
- Numar de tururi: 50
- Zone DRS: 3
- Câştigători cu plecare din pole position: 3 din 4 (75%)
- Cele mai multe victorii (piloţi): Max Verstappen (2022, 2024)
- Cele mai multe victorii (echipe): Red Bull Racing (2022, 2023, 2024)
- Uzura pneurilor: relativ scăzuta
- Nivelul de downforce: scăzut spre mediu
- Rezultate din 2024:
1 | Max Verstappen (Red Bull) | 1:20:43.273 |
2 | Sergio Pérez (Red Bull) | +13.643s |
3 | Charles Leclerc (Ferrari) | +18.639s |
Jeddah: Patru ani de adrenalină la malul Mării Roșii în Formula 1
Prima cursă a avut loc pe 5 decembrie 2021, fiind penultima cursă a sezonului 2021. Cursa a fost privită cu neîncredere de către fani (și anumiți piloți), din cauza nerespectării drepturilor omului în Arabia Saudită. În cele din urmă, weekendul de Formula 1 avea să se desfășoare. Deși Max Verstappen avea să fie protagonistul unui tur impresionant în calificări, o greșeală în ultimul viraj l-a costat pole position-ul. Lewis Hamilton a obținut pole-ul, urmat de coechipierul său, Valtteri Bottas.

Mercedes greșește strategia, in urma unui incident major creat de Mick Schumacher (in turul 10) si Hamilton cât și Bottas au intrat la boxe in timpul Safety Car-ului, iar Verstappen nu a făcut-o. Desigur, odată cu arborarea steagului rosu, Max a putut să schimbe pneurile, ceea ce i-a oferit un avantaj. La restart, Verstappen l-a depășit pe Hamilton pe exteriorul pistei. Imediat după această depășire, Leclerc, Perez, Mazepin și Russell au fost implicați într-un accident colectiv, ce a dus la cel de-al doilea steag roșu al cursei. Depășirea lui Verstappen a fost analizată de stewarzi, iar olandezul a trebuit să îi cedeze poziția lui Hamilton.
Cursa inaugurală din Arabia Saudită ne aduce in prim-plan rivalitatea dintre Max Verstappen si Lewis Hamilton. O depășire neregulamentara a lui Verstappen asupra lui Hamilton a fost pedepsita prin cedarea poziției. Încercând să obțină avantajul DRS, olandezul a încetinit brusc, ducând la un contact cu rivalul său. Incidentul a cauzat avarii ambelor monoposturi și i-a adus lui Verstappen o nouă penalizare, fără a-i modifica poziția în clasament.

Critici după cursa inaugurală din Arabia Saudită
Astfel prima cursă de Formula 1 desfășurată pe acest circuit stradal rapid și spectaculos este câștigată de Lewis Hamilton. Britanicul a stabilit și cel mai rapid tur în cursă (valabil și în prezent): 1.30.734. Max Verstappen a încheiat pe doi, iar podiumul a fost completat de coechipierul lui Lewis, Valteri Bottas.
Totuși, au existat si destul de multe critici după cursa din Jeddah. Hamilton l-a criticat pe Verstappen pentru stilul lui de pilotaj periculos, iar Christian Horner l-a criticat pe directorul Michael Masi pentru penalizarea de 10 secunde dictată împotriva pilotului olandez. Surpriza vine de la George Russell (atunci pilot Williams) ce cataloghează circuitul „extrem de periculos” și cere schimbarea layout-ului. I se alătură și Lando Norris, care nu a fost mulțumit de regula schimbării pneurilor la standuri, pe parcursul steagului roșu. Acest lucru l-a scos din zona punctelor.
2022: De la agonie, la extaz
Marele Premiu din Arabia Saudită începe cu probleme referitoare la siguranța echipelor. Cu doar două zile înainte de desfășurarea GP-ului, un depozit de petrol al celor de la Aramco, a fost ținta unui atac cu drone și rachete. În urma întâlnirilor dintre piloți, șefii de echipă și Stefano Domenicali, s-a hotărât ca etapa să continue.

Câteva evenimente interesante am avut chiar din calificările pentru cursă. Pentru prima dată după Marele Premiu al Braziliei (2017), Hamilton a fost eliminat în Q1. Hamilton a „părăsit” calificările în Arabia Saudită din motive legate strict de performanță (prima dată după Silverstone, în anul 2009). În primele două segmente ale calificărilor, Latifi și Mick Schumacher sunt protagoniștii unor incidente separate. Pilotul Haas nu avea să participe în cursă, din cauza avariilor monopostului Haas.
Pérez pleacă excelent de la start, urmat de Leclerc si Verstappen. Mexicanul trece prin aceeași situație pe care au suferit-o piloții Mercedes în 2021. Nicholas Latifi aduce Safety Car-ul pe circuit. Perez a intrat la boxe înainte de acest accident, ceea ce le-a permis lui Charles Leclerc și Max Verstappen să câștige timp. Cei doi îl depășesc pe Pérez și aveau să ducă o luptă strânsă pentru prima poziție. Nici pentru cei din pluton situația nu arată atât de calmă. Mai mulți piloți au abandonat din cauza unor probleme mecanice, inclusiv Fernando Alonso, Daniel Ricciardo și Valtteri Bottas.
Red Bull vs Ferrari – o luptă palpitantă pentru conducere
Verstappen și Leclerc – la fel cum au făcut și la cursa de deschidere a sezonului din Bahrain – și-au schimbat pozițiile de mai multe ori in ultima parte a cursei. Olandezul îl atacă clar pe monegasc in turul 43 si îl depășește pe ultima linie dreapta. Leclerc a recâștigat conducerea cu ajutorul DRS-ului, dar 4 bucle mai târziu avea sa fie scos categoric din lupta pentru victorie. Verstappen nu a renunțat și a preluat din nou primul loc în turul 46, tot cu DRS, menținându-și de această dată avantajul până la final pentru a câștiga cursa.

Diferența dintre el si Leclerc a fost doar de 0,5 secunde, deși monegascul s-a plâns de uzura agresiva si rapidă a pneurilor sale după lupta spectaculoasa cu Verstappen. Pe locul 3 a urcat Carlos Sainz, după ce i-a fost cedată poziția de Sergio Perez (mexicanul îl depășise pe spaniol cât încă era Safety Car-ul pe circuit).
2023: Modificări aduse circuitului din Arabia Saudită
A treia cursa de la malul Mării Roșii aduce schimbări când vorbim de layout-ul circuitului. Dimensiunea virajelor 22-23 (din sectorul 3 al turului de circuit) a fost redusă din motive de siguranță. De asemenea, în virajele 8, 14 și 20 barierele de protecție au fost mutate, pentru a oferi o vizibilitate mai bună. Ultima zonă de DRS (din totalul de 3) a fost mutată cu 170m după virajul 27 (ultimul viraj al pistei).

Sergio Pérez pleca din pole position în timp ce coechipierul său, Max Verstappen, se poziționa pe locul 15 la plecarea în cursă. Fernando Alonso, deși pleca din prima linie, obține o penalizare de 5 secunde după ce s-a poziționat greșit cu monopostul AMR23 pe grila de start.
Cursa a avut parte de câteva momente interesante. Abandonul lui Lance Stroll în turul 17 (în virajul 13) aduce Safety Car-ul pe circuit. Majoritatea piloților au oprit pentru schimbul de anvelope. La acest pitstop, Alonso și-a ispășit penalizarea de 5 secunde; penalizare care nu i-a afectat poziția din clasament.
La restart, Pérez a condus cursa in fața lui Alonso și Russell. Între timp, Max Verstappen recuperase 11 poziții, aflându-se în acel moment pe poziția a 4-a. La jumătatea cursei, Verstappen se afla deja pe poziția secundă, iar acest rezultat avea să îl mențină până la final.
Sergio Pérez: „Regele Circuitelor Stradale”

Astfel, Sergio Pérez a obținut o victorie clară în Marele Premiu al Arabiei Saudite, în fața coechipierului său. Fernando Alonso a completat podiumul, obținând al 100-lea podium din carieră. Verstappen, deși a plecat de pe locul 15, a demonstrat un ritm impresionant, reușind să urce în clasament și să obțină puncte importante pentru campionat. Pérez a arătat adesea un ritm bun în cursele stradale, fiind denumit de către fani drept „Regele Circuitelor Stradale”. Din cele șase victorii ale sale în carieră, cinci au fost pe piste stradale.
2024: Sâmbăta, ziua de cursă a Arabiei Saudite
A patra ediție a Marelui Premiu al Arabiei Saudite s-a desfășurat în weekend-ul 7-9 martie 2024. Evenimentul a avut loc într-un format neobișnuit, cu GP-ul desfășurându-se sâmbătă, datorită începerii Ramadanului, pe 10 martie.

Un aspect important al acelui weekend a fost debutul lui Oliver Bearman. Bearman l-a înlocuit pe Carlos Sainz la Ferrari începând cu a treia sesiune de antrenamente libere, după ce Sainz a fost diagnosticat cu apendicită.
Olandezul a avut un start bun din pole position și, de acolo, reușit să își imprime ritmul. Începutul dificil de sezon pentru Alpine a continuat atunci când Gasly – care raportase o problemă cu cutia de viteze în turul de formare – abandonează. Nici Lance Stroll nu este mai norocos: canadianul a intrat în bariere în virajul 23 după un contact cu zidul în turul 7, ceea ce a dus la arborarea steagului galben înainte de intrarea pe pistă a Safety Car-ului.
Max Vrstappen obține al 100-lea podium in Arabia Saudită
Max Verstappen și-a continuat apărarea titlului într-un stil excelent, obținând o victorie dominantă în Marele Premiu al Arabiei Saudite la o distanță de 13 secunde fata de coechipierul său. Sergio Pérez a sosit pe locul al doilea, marcând a două „dublă” a sezonului pentru echipă. Mexicanul a primit o penalizare de cinci secunde pentru un unsafe release (în fața lui Fernando Alonso), dar a avut un avans suficient față de Charles Leclerc, clasat pe locul al treilea, pentru a-și menține poziția.

Printre performantele spectaculoase oferite de piloți în această cursă se afla și debutantul Oliver Bearman și pilotul McLaren, Oscar Piastri. Bearman a avut o performanță impresionantă, calificându-se pe locul 11 și terminând cursa pe locul 7, obținând primele sale puncte în Formula 1. Piastri a început de pe locul 4 (în fața coechipierului său) și a încheiat GP-ul pe aceași poziție.
Extra-facts

- Circuitul are 3.000 de barierele de protecție Tecpro, de departe cel mai mare numar din lume, pentru a amortiza impactul monoposturilor care parasesc pista.
- Pista de la Jeddah este considerată de către piloți drept cea mai periculoasă cursă din calendar. Acest lucru este justificat și de numărul mare de accidente care s-au produs pe circuitul din Arabia Saudită.
- Acest circuit nu are decât „un învingător multiplu”: Max Verstappen, Red Bull.
- O parte considerabilă a circuitului trece pe lângă o lagună – filmările cu dronele avantajează perfect zona spectaculoasa din Arabia Saudită.

- Circuitul Jeddah Corniche este, de asemenea, al 3-lea cel mai lung circuit din calendar, primul fiind Spa-Francorchamps, al doilea fiind Las Vegas.
- Vitezele maxime pe acest circuit ating 322 km/h. Viteza medie a circuitului este de peste 250 km/h.
- Oliver Bearman a devenit al treilea cel mai tânăr pilot care a luat startul într-o cursă de F1 in Arabia Saudită, precum și primul care și-a făcut debutul cu Ferrari de la Arturo Merzario la Marele Premiu al Marii Britanii din 1972.
- „Acul de păr” din virajul 13 al circuitului Jeddah Corniche are o înclinație de doisprezece grade. Este cu șapte grade mai puțin abrupt decât înclinația de la Zandvoort.
Raportul Pirelli din acest weekend

In weekend-ul Marelui Premiu al Arabiei Saudite din 2025, Pirelli a adus compozițiile C3 (hard), C4 (medium) și C5 (soft). Aceasta este în concordanță cu dorința echipelor, FIA si F1 de a crea mai multe opțiuni strategice pentru cursă și, prin urmare, o competiție mai captivantă și imprevizibilă. În cele patru ediții anterioare ale acestui Mare Premiu, strategia cu o singură oprire a dominat întotdeauna, atât în ceea ce privește eficiența, cât și preferința echipelor, chiar și atunci când un Safety Car a amestecat puțin lucrurile.
Traseul, cu 6.174 km și 27 de viraje, este unul dintre cele mai rapide circuite, dar nu și cel mai prietenos cu depășirile. Asfaltul e mediu ca abrazivitate, dar forțele laterale exercitate asupra pneurilor sunt considerabile. Anul acesta va fi prima dată când cursa se va desfășura în aprilie, unde temperatura, vântul și umiditatea vor fi similare cu cele experimentate vara. Aceste aspecte ar putea avea un impact asupra GP-ului.
Programul Marelui Premiu din Arabia Saudită 2025

Ultima cursa din Triple Header ne aduce un weekend complet: 3 sesiuni de antrenamente (vineri și sâmbătă), calificările (sâmbătă), iar cursa va avea loc duminică.
Se pare că toate cele trei zile de acțiune vor fi calde și însorite pe circuitul Jeddah Corniche, o imagine similară cu vremea pe care am avut-o în Bahrain. În ziua de duminică, temperatura la startul cursei va fi de 31 grade. Se preconizează ca temperatura maxima va fi de 34 grade. Șanse de ploaie: 0%
Surse de inspirație: WilliamsF1, Race Fans, F1 Destinations, F1, Saudi Gazette, Planet F1, Motorsport, RacingNews365, Autosport, Foxsports, Pirelli, TimeOut Jeddah.
Articol realizat de Adina Mihaela Pricochel si Fabian Zarvă