Fernando Alonso: „Am sacrificat multe pentru F1, dar nu am nici un regret.”

Distribuie articolul:

La finalul sezonului cu numărul 20 în F1, dublul campion mondial, Fernando Alonso, a acordat un interviu pentru site-ul oficial al celor de la Aston Martin. Printre altele, spaniolul a vorbit despre sacrificiile pe care le-a făcut, despre secretul longevității sale și despre parcursul său din acest sezon.

Deci, Fernando, cum a fost sezonul 2023?

A fost un sezon incredibil. Acum 10 luni, când am lansat mașina, nu ne-am așteptat să avem aceste rezultate. Am avut un parcurs incredibil.

Din punct de vedere al pilotului, a fost o plăcere să văd determinarea și performanța celor de la Aston Martin.

AMR23 a fost rapid încă de la început, însă acest sport este foarte solicitant și foarte competitiv. A trebuit să îmbunătățim constant monopostul, în căutarea performanței. A fost un sezon intens.

În sesiunile de teste premergătoare acestui sezon, oamenii au fost surprinși de nivelul de performanță al lui AMR23. A fost o surpriză și pentru tine?

Da! Au fost momente (în testele din pre-sezon), când nu imi venea să cred. Aveam impresia că este prea frumos pentru a fi adevărat. Apoi a venit prima cursă, performanțele din teste au fost confirmate, și am ajuns pe podium.

Am avut sentimentul că pot face ceva măreț alături de această echipă. Proiectul părea să se desfășoare conform planului. A fost ceva magic.

În trecut, ai făcut niște alegeri care nu ți-au pus în valoare talentul. Din cauza lor, tu nu ai avut succesul scontat. Ai avut îndoieli, când te-ai alăturat acestui proiect?

Am fost foarte fericit. Am crezut că fac o alegere bună. În F1, tu nu ai un glob de cristal pentru a anticipa ce se întâmplă în următorul an -dar când iei decizia corectă, schimbi echipa, și începi să te lupți pentru podium, sentimentul este fantastic.

În momentul de față, ai parte de cel mai fericit moment al carierei tale? Pe parcursul desfășurării acestui sezon, s-a văzut entuziasmul tău…

Sunt mai entuziasmat decât eram în trecut, mă duc la curse cu un simțământ diferit. Am această abordardare și datorită echipei. Toți membrii sunt tineri, entuziaști, avem o energie pozitivă în cadrul grupului. Ambițiile sunt foarte mari.

De asemenea, și datorită experienței mele, știu care ce este important și ce nu, știu unde trebuie să dau totul și unde să îmi conserv energia. Este important să fim duminică în formă maximă, dar să avem și o atmosferă bună în cadrul echipei. Îmi place fiecare aspect al job-ului pe care îl am.

Ai debutat în 2001. După atâția ani, cum reușești să îți găsești motivația? Cum poți rămâne atât de concentrat?

Ei bine, am părăsit acest sport pentru două sezoane (2019-2020). Cred că asta a resetat totul. Mi-am reîncărcat bateriile. În 2021, motivația mea era la cote înalte, iar această motivație a rămas la fel (și în prezent). Fără acea pauză, mi-ar fi fost greu să îmi mențin acest nivel.

Sunt o persoană foarte competitivă. Îmi place să îmi setez obiective. Vreau să câștig, cu toții ne dorim asta, dar când acest lucru pare imposibil, îmi propun alte obiective: să termin în top 5, să ajung pe podium. Așa, obțin motivația de care am nevoie.

Pentru a te menține la un asemenea nivel, trebuie să faci sacrificii?

Desigur. Fac sacrificii, și uneori nu realizez importanța lor. Sunt lucruri pe care trebuie să le faci. Din păcate, familia și prietenii au de suferit.

Sunt un familist. Îmi place să petrec timp cu familia mea. În acest moment al vieții, mă gândesc că trebuia să îmi fi întemeiat o familie, să am copii. Am 42 de ani și încă nu am nici un copil.

În același timp, îmi place ceea ce fac. În viața mea, nu am avut alte preocupări (în afară de motorsport). Asta fac cel mai bine. Prin urmare, când mă uit în oglindă dimineața, eu sunt fericit cu ceea ce am realizat.

Am sacrificat multe pentru F1, dar nu am nici un regret.

După cursa de la Monaco, Mike Krack a spus că nu a văzut pe nimeni atât de motivat. Cum reușești să ajungi la un asmenea nivel?

Te axezi pe anumite detalii. În anumite weekend-uri, tu simți că ai o oportunitate în plus (la un rezultat bun). Nu pot să dau totul, în fiecare cursă. Energia mea ar fi distrusă. Intensitatea este prea mare. Totuși, în fiecare etapă, eu încerc să am un nivel constant. Uneori îmi iese, alteori nu.

Pentru longevitate, este important să ai un management bun al timpului?

Da, 100%. Când ești tânăr, faci anumite greșeli: încerci să dai mereu totul, încerci să fii peste tot, dar nu trebuie să faci asta. Așa, nu poți deveni competitiv. Acum, sunt foarte echilibrat din acest punct de vedere. Știu ce mă afectează, știu ce îmi consumă bateriile. Încerc să fiu cât mai eficient.

Echipa a avut o perioadă de regres, la mijlocul acestui sezon. Motivația ta a fost afectată? A trebuit să negociezi cu atenție, această situație care a devenit nefavorabilă?

Nu este un secret. Aceste perioade sunt dificile. Nu poți fi mereu motivat și fericit. În F1, tu ai parte de momente care nu sunt bune, de perioade în care regresezi, de perioade în care acumulezi frustrări și ești dezamăgit. Aceste lucruri fac parte din viață.

În weekend-urile în care nu performezi, este foarte important să descoperi cauza problemei. Trebuie să înveți de pe urma acestor impedimente. Mereu trebuie să vezi aspectele pozitive și trebuie să muncești alături de echipă. Îmi place să văd o echipă unită, în jurul unui obiectiv.

Care sunt ambițiile tale pentru 2024? Succesul din 2023 ți-a crescut așteptările?

Nu. Orice se poate întâmpla. Până la sesiunile de teste, nu pot avea o imagine reală asupra situației din teren. Sper că vom fi competitivi din nou, că ne vom lupta pentru podiumuri și clasări constante în puncte. Ar fi un vis să câștig o cursă.

Am depășit așteptările în acest an, însă ele erau foarte modeste. Din cauza asta, acest sezon a părut unul fantastic. Dacă ridicăm stacheta prea sus -exagerat de sus- efectul va fi unul opus.

Ai descris sezoanele 2012 și 2023, ca fiind cele mai bune sezoane realizate de tine. De ce?

Sunt anumite momente în viața ta, în cariera ta, când ai o conexiune diferită cu mașina. Este dificil de explicat, dar tu devii una cu mașina, reușești să faci lucruri care păreau imposibile: depășiri, sau abordări ale unui viraj care sfidează logica.

Asta explică de ce, 2023 a fost un an special și important, în viața mea.

Sursa: astonmartinf1.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *