F1, China: Max Verstappen, victorie fără istoric. Podium pentru Norris și Perez. Alonso, o nouă evoluție entuziasmantă.

Distribuie articolul:

Max Verstappen s-a impus în MP al Chinei, prima victorie a pilotului Red Bull pe circuitul de la Shanghai! Până acum, în 2024, Verstappen a câștigat toate cursele în care a văzut steagul în pătrățele, doar MP al Australiei stând în calea unei statistici perfecte. Lando Norris și Sergio Perez au completat podiumul. În urma acestui rezultat, avansul lui Verstappen în clasamentul general a crescut la 25 de puncte.

Cursa și victoria pentru Max Verstappen. În locul unde Red Bull a obținut prima victorie (acum 15 ani), triplul campion mondial a obținut o victorie facilă.

Exceptând pitstop-urile, Verstappen a condus GP-ul în integralitate. Lando Norris a fost protagonistul unei noi evoluții entuziasamante. „Driver of the day”, în opinia fanilor.

Pilotul britanic a fost foarte rapid în ultima partea a cursei, Norris reușind să piardă doar două zecimi pe tur (raportat la Verstappen). Acest ritm l-a ferit de un potențial atac al lui Sergio Perez.

Mexicanul nu a reușit să repete performanța din Sprint. Perez a plătit tribut unui start slab și unei strategii deficitare. Totuși, acest rezultat îi consolidează poziția secundă în clasamentul general.

Ferrari a terminat la marginea podiumului. Doar pozițiile 4 și 5 pentru Lecelrc și Sainz, iar performanța obținută în Australia pare să devină din ce în ce mai inaccesibilă…

Particularitățile circuitului de la Shanghai nu favorizează monopostul SF24, care excelează în virajele de viteză mică. În teorie, Ferrari are cele mai mari șanse la Monaco, să obțină un rezultat pozitiv…

Deși a avut probleme cu anvelopele hard (în ultima parte a cursei), Sainz a reușit să îl țină la respect pe George Russell. Ambii piloți au profitat de strategia eronată a lui Fernando Alonso, spaniolul având un stint median cu anvelopele soft; stint care l-a costat două poziții.

Totuși, din punct de vedere al spectacolului oferit, această mutare a fost benefică pentru cursă. Alonso a fost autorul unor depășiri prin pluton, Lewis Hamilton și Oscar Piastri fiind printre „victimele” campionului iberic. „Salvarea” din virajul 16 a fost „cireașa de pe tort” a acestui GP; manevră similară cu cele reușite de Gilles Villeneuve sau Ayrton Senna. Fernando Alonso a reușit și cel mai rapid tur al cursei (al 25-lea din carieră).

Oscar Piastri, cu avarii la monopostul McLaren (pricinuite de Daniel Ricciardo) s-a clasat al 8-lea, în fața lui Lewis Hamilton. Multiplul campion mondial a recuperat prin pluton, atenuând pagubele provocate în sesiunea de calificări.

Utima poziție din puncte a fost ocupată de Nico Hulkenberg. În urma cursei de astăzi, Hulkenberg l-a egalat pe Andrea de Cesaris, în topul piloților cu cele mai multe starturi (208) fără victorie.

Guanyu Zhou, eroul local, a fost vizibil emoționat la finalul cursei. Zhou nu a reușit o clasare în puncte (locul 14), iar coechipierul său, Valtteri Bottas, a cauzat prima neutralizare (din totalul de două) a acestei curse. Probleme la motor pentru monopostul Sauber…

La restart, Lance Stroll l-a acroșat pe Daniel Ricciardo. Greșeala lui Stroll i-a distrus cursa lui Ricciardo (care se afla în top 10), într-o cursă în care australianul a avut o evoluție mult mai bună (comparativ cu coechipieriul său, Yuki Tsunoda).

Acest incident a dus la apariția unei alte neutralizări. Deși avansul său de 20s a fost anulat, Verstappen nu a avut poziția amenințată. Astfel, povestea din 2022 și 2023, pare să se repete și în acest an. După cursa din China, următoarea etapă va avea loc la Miami (peste două săptămâni).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *