F1, MP al Qatarului – Victorie pentru Max Verstappen! Piastri și Norris completează podiumul.

Distribuie articolul:

Max Verstappen se impune la Losail! A fost o victorie clară pentru pilotul olandez, care a reușit să realizeze și cel mai rapid tur al GP-ului. Oscar Piastri și Lando Norris au completat topul 3. 

În urma acestui rezultat McLaren intră în lupta pentru locul 4 la constructori (alături de Aston Martin).La start, Lewis Hamilton și George Russell au fost implicați într-un acroșaj. Acest incident, avea să producă primul abandon al sezonului pentru Hamilton. Ulterior, septuplul campion mondial al celor de la Mercedes, și-a asumat vina pentru producerea acestui accident. 

Astfel, datorită acestui contact, mașina de siguranță a intrat pe circuit (vreme de 4 tururi). La restart, Verstappen a condus ostilitățile urmat de Piastri și Fernando Alonso. Din motive de siguranță, FIA a stabilit că fiecare pilot trebuie să facă 3 pitstop-uri obligatorii. Pe scurt, setul de anvelopele utilizat, (indiferent de compoziție) nu trebuia să parcurgă mai mult de 18 tururi.

 Dintre piloții fruntași, Piastri a fost primul care a trecut linia boxelor (turul 12). Ulterior, acesta a fost urmat de Fernando Alonso și Charles Leclerc. Max Verstappen a oprit abia după 17 tururi. La „vârf”, toți piloți au ales un nou set de medium.

 În ciuda unui pitstop foarte bun, (2.3s) Fernando Alonso a pierdut poziția a 3-a, în fața lui Charles Leclerc. Spaniolul, (care s-a plâns de căldura excesivă din cockpit) a reușit să își recâștige poziția, pe pistă. 

 În spate, George Russell făcea progrese remarcabile. Raportat la Sergio Perez, (care a plecat de pe linia boxelor) pilotul britanic realiza o cursă de recuperare net superioară. Pentru mexican, MP al Qatarului a fost un GP de coșmar. Pe lângă evoluția foarte slabă, Perez a primit și 2 penalizări de câte 5 secunde (fiecare), pentru depășirea limitelor pistei. 

 La fel ca la seria precedentă de opriri la boxe, Piastri a intrat primul pe linia standurilor (turul 25). Comparativ cu piloții din lupta pentru primele poziții din puncte, McLaren a avut o strategie alternativă: al doilea stint urma să fie petrecut pe anvelopa medium, urmând ca la ultimul schimb,  anvelopele hard să fie „încălțate”.

 La fel ca la pitstopul precedent, Verstappen a oprit după 17 tururi. În faza mediană a GP-ului, Fernando Alonso a ieșit din lupta pentru top 5. Pilotul Aston Martin, a făcut o ieșit în zona de pietriș  a virajului 2. De acest lucru, aveau să profite Russell și Leclerc. 

 În ultima parte a cursei, centrul de interes a fost reprezentat de piloții McLaren. Deși a fost mai rapid decât Piastri, Lando Norris (protagonist al unei „avalanșe” de tururi rapide) nu l-a depășit pe coechipierul său. Astfel, ecartul s-a situat constant, în jurul valorii de  o secundă și jumătate (până la finalul cursei).

 În încercarea de a obține o poziție pe podium, George Russell a încercat un stint pe soft, în ultimele 7 tururi. Această strategie, s-a dovedit a fi un eșec. La fel ca în Sprint, cauciucurile soft nu au fost fezabile pentru acest circuit.

 La finalul celor 57 de tururi programate, Max Verstappen a obținut succesul cu numărul 49 (la doar două victorii, în spatele lui Alain Prost). Topul 5, (pe lângă Piastri, Norris și Russell) a fost completat de Charles Leclerc (singurul pilot Ferrari, care a luat startul astăzi). Din nou, în ciuda unei evoluții mai modeste, (decât ca de obicei) Fernando Alonso a fost singurul reprezentant Aston Martin, care a terminat în puncte (locul 6).

 Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Zhou Guanyu și Sergio Perez au încheiat topul 10. Alfa Romeo a avut o evoluție remarcabilă, în Qatar. După GP-ul din Orientul Mijlociu, etapa următoare a Campionatului Mondial de F1, va avea loc în Statele Unite, la Austin (20-22 octombrie).

.

  • Sursa Foto: Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *