F1 Academy: NĂSCUTĂ PENTRU A CONCURA – Povestea LIEI BLOCK

Distribuie articolul:

Pasiunea Liei Block pentru tot ceea ce ține de viteză a făcut parte din ADN-ul ei. „Crescută” pe pistele de curse, paddock-ul a devenit casa lui Block, în timp ce familia ei călătorea în jurul lumii pentru a susține cariera tatălui ei, Ken Block. În prezent, Lia concurează în F1 Academy, iar rezultatele bune au început deja să apară: etapa precedentă, la Miami, Lia a obținut primele puncte din carieră în această competiție.

Aventura mea în sporturile cu motor a început când eram foarte, foarte tânără”, a explicat Block. „M-am născut în acest mediu, am călătorit în jurul lumii cu tatăl meu când concura în Campionatul Mondial de Rallycross, precum și în WRC (Campionatul Mondial de Raliuri).

Întotdeauna am fost în preajma mașinilor și în padocuri, așa că motorsportul făcea parte din viața mea. Mi-am dorit să fac asta într-o zi. Așa că am început puțin cu off-road și apoi am trecut la karting.”

Ea a adăugat: „Prima mea amintire din motorsport ar fi cu siguranță cea din paddockul de rallycross cu tatăl meu, mergând de la boxe la tribune pentru a urmări fiecare cursă.”

În ciuda diferențelor dintre mașinile în care a crescut și mașina ART Grand Prix nr. 57 cu care concurează acum, Block crede că experiențele sale continuă să fie un avantaj major, permițându-i să găsească multe dintre obstacolele pe care le-a întâlnit.

Am început când aveam 10 ani. Am debutat în Lucas Oil Off-Road Short Course Series cu un 570 RZR. Este un fel de rallycross, dar cu mai multe vehicule off-road și am făcut asta timp de aproximativ un an.

Am încetat să mai fac acea serie și m-am apucat de karting pentru o perioadă, dar am făcut multe lucruri și pe circuit, dar mai ales off-road. Off-road-ul și raliul sunt foarte diferite de cursele care se leagă pe circuit, dar cred că fiecare tip de sporturi cu motor se leagă cumva unul de celălalt.

Deci, cred că, chiar dacă am pornit pe o cale diferită venind de pe traseul off-road, a fost o experiență care mă ajută. Am mult mai mult control asupra mașinii venind în open-wheel, iar open-wheel mă învață multe lucruri pe care aș putea să le folosesc în off-road.”

Cu patru victorii și cinci podiumuri, a câștigat titlul de campioană a clasei ARA 02WD 2023, făcând parte din prima echipă formată numai din femei care a reușit acest lucru și a devenit cea mai tânără campioană din istoria seriei.

O amintire esențială pentru mine ar fi ultima cursă din Campionatul (american) de raliuri de anul trecut”, a dezvăluit ea. „A fost raliul cu care am câștigat campionatul cu două curse mai devreme, așa că a fost o mare surpriză, dar a fost ceva de care cu siguranță îmi voi aminti pentru totdeauna.”

Block a obținut primele puncte pentru F1 ACADEMY la Miami, la cinci luni după ce s-a urcat pentru prima dată într-un monopost

Experiența și versatilitatea ei în curse a continuat să crească, ea a participat la campionatele Extreme E și Nitrocross NEXT, alături de victoria în Baja 1000, câștigând divizia Pro-Stock alături de mama ei, Lucy Block, și de echipa Block House Racing Team.

Apoi a apărut o oportunitate de la Williams Racing – o șansă de a trece la monoposturi pentru a concura pentru ei în campania F1 ACADEMY din 2024. Deși era un risc, Block a acceptat cu bucurie noua provocare. Revenind la elementele de bază, pilotul american a avut la dispoziție o fereastră scurtă pentru a se familiariza cu noile sale mașini, iar Block apreciază sprijinul acordat de Williams pentru că a ajutat-o să profite la maximum de cele trei luni de pregătire înainte de prima rundă de la Jeddah.

M-am implicat pentru prima dată în F1 ACADEMY prin intermediul Williams”, a explicat ea. „Așadar, m-au abordat anul trecut pentru a participa la această serie și a fost o oportunitate foarte bună,așa că, bineînțeles, am acceptat-o! Avem ocazia să lucrăm cu întreaga echipă, să ne cunoaștem, să ne antrenăm împreună și avem mult sprijin din partea echipei Williams F1.”

Cu sprijinul Williams, Block începe să se afirme în serie. Obținând primele sale puncte la Miami, etapa trecută, ea va încerca să se implice în lupta pentru podium cursa viitoare, la Barcelona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *