F1, MP al Ungariei: Victorie controversată obținută de Oscar Piastri

Distribuie articolul:

Oscar Piastri a obținut prima sa victorie în Formula 1, după ce pilotul australian a câștigat MP al Ungariei. Victoria nu a fost una însă lipsită de controverse, McLaren aplicând ordinele de echipă pentru ca Piastri să iasă câștigător. Lewis Hamilton a terminat pe podium, iar britanicul devine primul om din istorie care atinge 200 de podiumuri.

După un start bun, Piastri a reușit să controleze prima jumătate a cursei. Avansul său față de coechipierul său, Lando Norris, a fluctuat în jurul a 2 secunde.

Controversa care a marcat acest GP, a început odată cu ultima rundă de opriri la boxe. McLaren a încercat să contracareze un eventual undercut al lui Lewis Hamilton; undercut care ar fi amenințat (în opinia celor de la McLaren) un posibil un-doi al echipei britanice.

„Nu-ți face griji în legătură cu Lando”. Acesta a fost mesajul transmis pe radio lui Oscar Piastri, în momentul când Lando Norris a făcut schimbul de anvelope.

Dar atunci când Piastri a intrat la standuri (două tururi mai târziu), australianul a ieșit în spatele lui Norris. Ulterior, și Verstappen avea să treacă pe la boxe, iar McLaren avea să „recupereze” primele două poziții.

Perspectiva primei victorii a lui Piastri părea compromisă după ultima rundă de pitstop-uri. Până când, ecident, au fost dictate ordinele de echipă. McLaren l-a anunțat pe Norris că trebuie să „restabilească ordinea când va considera el de cuviință”.

În același timp, lui Piastri i s-a comunicat că îi se va permite să-l depășească pe Norris, în momentul când pilotul de la antipozi își va ajunge coechipierul.

Însă, cel puțin până în ultimele 3 tururi, Norris a refuzat să se conformeze ordinelor primite de la McLaren. Mai mult, avansul său față de Piastri a crescut la 6 secunde.

„Calea prin care poți câștiga un campionat este alături de echipă. Vei avea nevoie de Oscar; vei avea nevoie de noi”. Norris a încetinit pe linia dreaptă de start-sosire (turul 68), iar Piastri a preluat conducerea.

„Mulțumesc tuturor, vă mulțumesc foarte mult. Îmi pare rău că am făcut acest schimb de poziții mai dureros decât era necesar, dar vă mulțumesc, vă apreciez, bine făcut!”, a fost mesajul transmis de Oscar Piastri.

Astfel, australianul intră într-o categorie selectă de piloți (alături de Damon Hill, Fernando Alonso, Jenson Button sau Heikki Kovalainen) care au obținut în Ungaria prima victorie a carierei.

Lăsând la o parte scandalul ordinelor de echipă, un alt punct de interes al acestei curse a fost reprezentat de duelul purtat între Lewis Hamilton și Max Verstappen. În cele din urmă, Hamilton a avut câștig de cauză (în pofida unui contact în virajul 1 între cei doi protagoniști, contact care a propulasat în aer partea din spate a monopostului pilotat de Verstappen).

Pilotul olandez a ratat punctul de frânare la intrarea în primul viraj, iar acest acroșaj l-a costat o poziție pe podium. Pilotul Red Bull a terminat doar pe locul 5.

Ferrari a avut o evoluție relativ anonimă, pe un circuit format în mare parte din viraje lente (care ar fi trebuit să avantajeze specificațiile monopstului SF-24).
Charles Leclerc a terminat pe 4, la marginea podoumului, iar Carlos Sainz a încheiat cursa pe locul 6.

Sergio Perez și George Russell au reușit să treacă peste dezamăgirea pricinuită de calificări. Cei doi au făcut, fiecare, câte o cursă de recuperare excelentă. În cele din urmă, Perez și Russell au obținut punctele aferente pozițiilor 7 și 8. Topul 10 a fost completat de Yuki Tsunoda și Lance Stroll.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *