ANALIZĂ: Motivele care au determinat echipa Williams să renunțe la Sargeant și alegerea lui Colapinto în Formula 1

Distribuie articolul:

Schimbarea unui pilot în mijlocul sezonului nu este o decizie ușor de luat pentru echipele de Formula 1, fiind o mișcare disruptivă care poate afecta performanța generală a echipei. Cu toate acestea, dezamăgirea echipei Williams față de evoluțiile lui Logan Sargeant în acest sezon a fost atât de mare încât James Vowles, șeful echipei, a considerat că nu are de ales decât să-l înlocuiască pe american cu Franco Colapinto pentru Marele Premiu al Italiei de weekendul acesta.

Decizia de a renunța la Logan Sargeant

Sargeant a primit o a doua șansă în Formula 1 alături de Alex Albon pentru sezonul 2024, Vowles oferindu-i sprijin și încercând să-l ajute să-și maximizeze talentul. Însă Formula 1 este o meritocrație, și depindea de Sargeant să dovedească că merită să rămână. Din păcate, tânărul de 23 de ani nu a reușit să facă acest lucru.Curba performanțelor sale a stagnat și, uneori, chiar a scăzut. Nu a reușit să obțină niciun punct în acest sezon – cel mai aproape fiind clasarea pe locul 11, la un singur loc de zona punctelor – în timp ce coechipierul său, Albon, a reușit să adune patru puncte după două clasări pe locul nouă.

Sargeant a cauzat, de asemenea, echipei pierderi financiare semnificative cu două accidente grave – unul în Japonia și cel mai recent în a treia sesiune de antrenamente din Țările de Jos. Ultimul accident a fost extrem de dureros pentru echipă, deoarece mașina era echipată cu un nou pachet aerodinamic valoros – prima îmbunătățire majoră a sezonului – care avea rolul de a ridica echipa în poziții de puncte. În câteva secunde, pachetul era distrus.Acesta a fost momentul decisiv. După accidentul lui Sargeant de sâmbătă, Vowles a petrecut după-amiaza și seara căutând soluții la alte echipe pentru a găsi un înlocuitor pentru Sargeant, în scurt timp, pentru Marele Premiu al Italiei de la Monza.

Optarea pentru Franco Colapinto

În contextul în care echipa Williams avea nevoie de un pilot doar pentru următoarele nouă curse – Carlos Sainz semnând deja cu echipa pentru sezonul 2025 și mai departe – situația era complicată. Surse din interiorul echipei au menționat că Vowles a discutat cu Christian Horner de la Red Bull despre posibilitatea de a-l împrumuta pe talentatul Liam Lawson, care și-a demonstrat abilitățile impresionante în sezonul trecut când l-a înlocuit pe Daniel Ricciardo. Însă, Red Bull nu a dorit să renunțe la rezerva lor, mai ales că ar putea avea nevoie de el dacă performanțele lui Sergio Perez s-ar înrăutăți în următoarele curse.

Franco Colapinto îl va înlocui pe Logan Sargeant pentru restul sezonului din 2024

De asemenea, Williams nu a fost dispusă să-l ia pe Lawson cu riscul de a-l elibera în timpul sezonului dacă Red Bull și-ar fi solicitat serviciile. S-au vehiculat și zvonuri despre Mick Schumacher, pilotul de rezervă Mercedes, dar surse din interior afirmă că germanul nu a fost niciodată considerat o opțiune principală pentru echipă.

Sursele spun că Mick Schumacher nu a fost niciodată un favorit pentru locul la Williams

Convinsă că o schimbare era necesară imediat, echipa Williams a decis să promoveze din cadrul propriei academii de tineret și l-a ales pe Franco Colapinto, care a avut deja ocazia să piloteze pentru ei în FP1 la Silverstone în acest an. Echipa are o părere foarte bună despre argentinian, care se află pe locul șase în Formula 2, având o victorie și două locuri doi în acest an. Williams consideră că aducerea lui Colapinto este cea mai bună opțiune, în condițiile în care își doresc să maximizeze performanța mașinii îmbunătățite și să acumuleze puncte pentru a prinde locul 8 în clasamentul constructorilor.

Colapinto s-a aflat la fabrica Williams marți, ca parte a obligațiilor sale din cadrul academiei de piloți. Aceasta a fost o oportunitate de a se familiariza cu simulatorul înainte de a zbura miercuri în Italia pentru a începe pregătirile rapide pentru debutul său în Marele Premiu.

Ce urmează pentru Logan Sargeant?

Pentru Logan Sargeant, acest lucru înseamnă sfârșitul unei perioade de 36 de Mari Premii în Formula 1. Rămâne neclar ce va urma pentru el. Williams a afirmat că el rămâne parte din familia Williams, fiind în continuare membru al academiei de piloți, și că vor face tot posibilul să-l ajute să găsească un loc într-o altă competiție de curse în afara Formula 1.

Sargeant a părăsit Zandvoort cu un sentiment de tristețe și descurajare, conștient că timpul său pentru a-și păstra locul pentru restul sezonului era pe sfârșite după accidentul din antrenamente. El va părăsi F1 după ce a devenit primul pilot american care a marcat un punct în F1 de la Michael Andretti, acum 30 de ani. Deși nu a reușit să se impună în F1, există o credință în cercurile motorsportului că are talentul necesar pentru a-și construi o carieră în alte serii de curse.

Decizia de a-l înlocui pe Sargeant cu Colapinto reflectă dorința echipei Williams de a-și îmbunătăți poziția în clasamentul constructorilor și de a exploata la maximum potențialul noului pachet aerodinamic. Deși aducerea unui debutant reprezintă un risc, echipa are încredere în abilitatea lui Colapinto de a se adapta rapid și de a contribui pozitiv la obiectivele echipei.

Cursa de 36 de Grand Prix a lui Logan Sargeant în Formula 1 s-a încheiat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *