Știri Formula1: Au fost luate decizii pentru a „rezolva” problemea traficului de pe linia boxelor, după „haosul” petrecut în timpul sesiunii de calificări din Mexic.

Distribuie articolul:

Piloților li s-a interzis să se oprească pe banda care semnalizează ieșirea de la standuri, în timpul sesiunilor de calificare de la Marele Premiu al Braziliei, ca parte a unor noi măsuri restrictive.

O măsură recentă luată de FIA pentru a evita problemele de trafic în timpul calificărilor, a impus un timp maxim pe tur, pentru tururile de intrare și de ieșire de la boxe.

Totuși, această măsură a „declanșat” o nouă problemă : piloții nu mai au spațiu suficient pe circuit. Pentru a „rezolva” acest impediment, ei încearcă să creeze acest „spațiu vital” în pitlane.

Au existat mai multe ocazii în care piloții au încetinit foarte mult sau chiar s-au oprit complet la ieșirea de la boxe, întârziind astfel rivalii din spatele lor. O asemenea „strategie” încalcă regulamentul F1.

Tactica a atins apogeul la Marele Premiu al Mexicului, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, când Max Verstappen, George Russell și Fernando Alonso au fost investigați pentru „impeding”. Totuși, cei 3 piloți nu au fost penalizați.

Caracterul larg răspândit al problemei a dus la apeluri pentru găsirea unei „soluții mai bune” (teoretic), care a fost promulgată acum de directorul de cursă al F1, Niels Wittich, înainte de etapa din acest weekend.

El a declarat că de acum înainte piloților le este strict interzis să își „împiedice” adversarii pe zona ieșirii de la standuri, în timpul sesiunilor de calificări.

Sergio Perez, Red Bull Racing RB19, îi conduce pe Yuki Tsunoda, AlphaTauri AT04, Daniel Ricciardo, AlphaTauri AT04, Lando Norris, McLaren MCL60, Zhou Guanyu, Alfa Romeo C43, Lance Stroll, Aston Martin AMR23, Valtteri Bottas, Alfa Romeo C43, și alții la ieșirea de la boxe.
Fotograf: Motorsport Images
Data realizării:22 iulie 2023
Serie:Formula 1
Eveniment:GP al Ungariei
Sub-eveniment:FP3
Circuit:Hungaroring

Noul regulament.

„În conformitate cu articolul 33.4 din Regulamentul sportiv al Formulei 1, piloții nu au voie să încetinească în mod inutil, ceea ce include oprirea unei mașini pe banda rapidă de ieșire, de la standuri.

“In timpul Shootout-ului și Calificărilor, piloții își pot crea un ecart, raportat la competitori.

„Orice pilot care dorește să facă acest lucru, trebuie să se mute pe partea stângă, pe zona ieșirii de la boxe, pentru a le permite celorlalți piloți să îi depășească.”

Șeful McLaren, Andrea Stella, a declarat în Mexic că problema „impeding-ului” a fost atât de gravă, încât este nevoie de o soluție urgentă.

Cred că trebuie luate măsuri imediate”, a spus Stella. „Nu este un lucru bun. Calculele noastre sunt date peste cap. Este foarte dificil să anticipezi lucrurile și să iei măsurile corecte, deoarece nu știi când monoposturile tale vor ajunge pe pistă.”

„Pentru mine, acest lucru este nedrept. Trebuie să luăm deciziile corecte, pentru a putea controla situația. Iar situația actuală este una nepotrivită, din punctul meu de vedere.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *