Alexander Albon a fost descalificat din calificările pentru Marele Premiu al Olandei din cauza neregulilor tehnice la monopostul Williams

Distribuie articolul:

Într-o întorsătură neașteptată a evenimentelor de la Zandvoort, pilotul Williams, Alexander Albon, a fost descalificat din rezultatele sesiunii de calificări de sâmbătă pentru Marele Premiu al Olandei. Albon reușise să se califice pe poziția a opta, dar va începe acum cursa de pe ultima poziție a grilei, din cauza unei probleme tehnice descoperite la podeaua monopostului său recent actualizat.

Actualizări semnificative pentru Williams

Williams a introdus un pachet semnificativ de actualizări la prima cursă după pauza de vară a Formula 1, în încercarea de a urca în clasamentul echipelor de mijloc. Printre noile componente se numără un difuzor modificat, noi intrări de aer pentru sidepod-uri, un nou capac de motor, o admisie centrală de aer și o podea revizuită a monopostului. Cu toate acestea, un potențial conflict tehnic legat de această nouă podea a fost observat de Jo Bauer, delegatul tehnic al FIA pentru Formula 1, imediat după calificări, delegatul tehnic al FIA pentru Formula 1, imediat după calificări, determinând o investigație oficială a comisarilor sportivi.

Decizia comisarilor sportivi și reacția echipei Williams

Albon și un reprezentant al echipei Williams au fost chemați să se prezinte în fața comisarilor sportivi la ora 18:30, ora locală a Olandei. După discuțiile purtate, comisarii au decis să-l descalifice pe Albon, invocând o încălcare a regulamentului tehnic specificat în articolul 3.5.1 a) din Regulamentul Tehnic al FIA pentru Formula 1.

„Corpul podelei monopostului cu numărul 23 a fost găsit în afara volumului reglementar menționat în articolul 3.5.1 a) din Regulamentul Tehnic al FIA pentru Formula 1″, se arată în concluzia comisarilor.

„Echipa nu a contestat calibrarea sistemului de măsurare al FIA și nici măsurătorile monopostului, dar a declarat că propriile lor măsurători au produs rezultate diferite. Comisarii au stabilit că rezultatul măsurătorilor efectuate cu sistemul FIA în Parc Fermé este cel relevant și că s-a respectat procedura prevăzută de regulament. Prin urmare, se aplică penalizarea standard pentru o astfel de încălcare.”

Precedente și perspective pentru Williams

Într-o situație similară, echipa Haas a fost sancționată la Monaco pentru o încălcare a regulamentului tehnic, fiind permise să înceapă cursa de pe ultimele poziții ale grilei. Această decizie reprezintă o lovitură pentru Williams, care spera să obțină primele puncte de la Silverstone, având în vedere combinația favorabilă dintre circuit și pachetul lor de upgrade-uri.

Co-echipierul lui Albon, Logan Sargeant, nu a participat deloc la sesiunea de calificări, după ce a suferit un accident în timpul ultimei sesiuni de antrenamente pe ploaie, deteriorând grav propriul monopost actualizat, care nu a putut fi reparat la timp.

Astfel, speranțele Williams de a avea un weekend productiv la Zandvoort au fost drastic diminuate, iar echipa va trebui să se concentreze pe recuperarea pozițiilor pierdute în cursa de duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *