În timpul sesiunii de calificări pentru Marele Premiu al Australiei, desfășurată pe circuitul Albert Park din Melbourne, McLaren și-a asigurat un loc în prima linie, Lando Norris obținând pole position-ul, iar Oscar Piastri fiind aproape în spatele său, pe locul doi. Această performanță dominantă i-a surprins pe mulți, mai ales având în vedere lupta neașteptată pentru ritm a celor de la Ferrari. Charles Leclerc și Lewis Hamilton, reprezentând Ferrari, s-au calificat pe locurile șapte și, respectiv, opt, Ferrari, fiind în medie, cu 7 zecimi mai slabă ca formația din Woking, în ciuda faptului că piloții echipei din Maranello au arătat timpi competitivi în timpul sesiunilor de antrenamente.

În prima parte a turului, Leclerc chiar prevalează. Monegascul ajunge la capătul primei linii drepte cu o viteză maximă cu 2 km/h mai mare decât Norris și la capătul următoarei cu aceeași viteză. Așadar, după cum se poate observa și pe parcursul restului turului, cu siguranță nu în ceea ce privește viteza maximă Ferrari-ul acumulează timp de tur. În plus, în secțiunile de frânare respective, el reușește să frâneze mai târziu decât rivalul său, câștigând aproape două zecimi.
Ulterior, însă, observăm undec monopostul McLaren s-a dovedit a fi mai competitiv : echilibrul și sarcina aerodinamică . De fapt, este clar că în toate curbele SF-25 are o viteză minimă mai mică, precum și o dificultate la virare . Această deficiență, cu toate acestea, se reflectă, de asemenea, în longitudinal cu deficiențe din partea monopostului SF-25 în ceea ce privește stabilitatea la ieșirea din curbe .
De asemenea, se poate observa cum Leclerc tinde să frâneze mai târziu . Acest lucru ar putea indica intenția de a adopta un stil de pilotaj„V” , unde să „întârzie” frânarea, dar să ajungă la apex cu o viteză mai mică. În acest fel, pilotul ar încerca să compenseze, cel puțin prin câștig la intrarea în viraj , imposibilitatea de a transporta o viteză mare în centrul virajului din cauza lipsei de apăsare la sol. Acest mod de pilotaj nu a fost, de fapt, adoptat în timpul antrenamentelor libere , când o apăsare mai mare și un echilibru mai bun i-au permis monegascului să transporte o viteză minimă mai mare decât a englezului . Cu toate acestea, nereușind să obțină cantitatea dorită de „yaw” (transfer de greutate) de la monopost, pilotul Ferrari este, de asemenea, forțat să întârzie accelerația , pierzând timp la ieșire.

Leclerc a sugerat că este posibil ca condițiile de pe pistă să fi afectat performanța pneurilor de pe monopostul Ferrari, ceea ce a dus la dificultățile piloților în timpul calificărilor. El a observat că echilibrul mașinii nu a fost semnificativ afectat, dar lipsa de aderență a fost evidentă pe toate cele patru pneuri, în special în primul și ultimul sector al pistei. Hamilton a recunoscut provocările adaptării la noua sa echipă, menționând o „curbă” de învățare mai lungă decât se aștepta, în ceea ce privește manevrabilitatea și sistemele monopostului. El a recunoscut că a avut nevoie de mai mult timp pentru a căpăta încredere în acesta, în special în secțiunile de mare viteză, unde a fost la coada clasamentului tot weekendul.
Așadar, diferența dintre Norris și Leclerc, și , implicit, între Mclaren MCL39 și Ferrari SF-25 constă în principal în fazele de mijloc ale virajului și de tracțiune, ambele cauzate de lipsa de sarcină și de lipsa de echilibru (subvirare) a monopostului din Maranello. După cum se poate observa, de fapt, linia portocalie are depresiuni mai mari la frânare decât cea roșie. La accelerare, în schimb, ea crește mai devreme și cu o pantă mai mare, dar la sfârșitul liniei drepte tinde să se echilibreze și datorită unui DRS mai eficient al SF-25.
Piastri și Norris nu sunt 100% încrezători în ceea ce privește performanța echipei în cursa de mâine
Lando Norris și Oscar Piastri au „blocat” prima linie pentru McLaren în calificările pentru Marele Premiu al Australiei, britanicul obținând pole position-ul în fața coechipierului său, „localnicul” Oscar Piastri.
Norris și-a exprimat uimirea, observând că Ferrari a egalat ritmul celor de la McLaren pe tot parcursul weekendului, ceea ce l-a determinat să anticipeze o competiție mai strânsă în timpul calificărilor. El a speculat că performanțele inferioare ale Ferrari ar fi putut rezulta din tururi suboptimale sau din dificultăți ale mașinii, dar a recunoscut incertitudinea cu privire la motivele exacte.
Piastri a împărtășit sentimente similare, subliniind că McLaren se aștepta ca Ferrari să fie principalii lor adversari. El a fost plăcut surprins de ritmul McLaren din calificări, dar a rămas prudent, anticipând că dinamica performanțelor s-ar putea schimba în cursa ce urmează.

Team Principal-ul echipei McLaren, Andrea Stella, a comentat, de asemenea, performanța Ferrari, sugerând că rezultatele lor din calificări ar putea să nu reflecte cu exactitate ritmul lor real, indicând că Ferrari ar putea fi mai competitivă în sesiunile viitoare.
Totuși, în ciuda performanței dominante, Norris a avertizat că MCL39 rămâne un monopost greu de pilotat. Echipa din Woking a arătat o performanță impresionantă în Q3, cu un avantaj de trei zecimi și jumătate față de restul grilei. După ce au făcut greșeli în primele lor încercări, atât Norris, cât și Piastri au compensat cu un tur perfect în momentul decisiv.
„Am avut întotdeauna încredere în șansele noastre, dar nu ne așteptam la o diferență atât de mare față de restul grupului”, a declarat Norris. „A fost dificil să alcătuim turul perfect, dar viteza a fost acolo”.
Britanicul a recunoscut că MCL39 a devenit mai rapidă dar și mai greu de controlat, lăsând piloții să gestioneze limita:
„Nu poți avea întotdeauna un monopost perfect. Cei mai buni piloți sunt cei care pot pilota chiar și un monopost dificil și pot obține maximum din acesta.”
Piastri a fost de acord cu analiza coechipierului său, subliniind că monopostul este rapid, dar imprevizibil uneori:
„Este un monopost care uneori nu este atât de manevrabil. Weekendul a fost complicat pe alocuri, dar nimic ireparabil”.
Prin urmare, McLaren a descoperit un mare potențial cu monopostul său, dar adevăratul test va veni în cursă. Vor reuși Norris și Piastri să capitalizeze această performanță din calificări și să termine pe primele două poziții și în cursa de mâine, ce se anunță cel puțin cu un asfalt umed la start?
Sursă Thumbnail : Motorsport Week
Surse Inspirație (pe lângă vizionare personală) și ajutor interviuri : F1 in Generale, Reuters, Motorsport
Pingback: Lando Norris câștigă cursa dramatică din Australia