Filipineza Bianca Bustamante s-a alăturat prestigioasei echipe McLaren în cadrul F1 Academy 2024

Distribuie articolul:

Ea este prima femeie pilot din cadrul Programului de Dezvoltare a piloților McLaren.

Sezonul inaugural al F1 Academy a fost dominat de Marta Garcia, dar, în ciuda faptului că a terminat sezonul pe locul șapte, Bianca Bustamante este un nume de urmărit în sezonul viitor.

VALENCIA, SPAIN – MAY 06: Bianca Bustamante of Philippines and PREMA Racing (16) celebrates following race 2 of the F1 Academy Series Round 2:Valencia at Ricardo Tormo Circuit on May 06, 2023 in Valencia, Spain. (Photo by Eric Alonso – Formula 1/Formula 1 via Getty Images)

Nu se poate nega faptul că Academia de Formula 1 a fost plină de talente în acest sezon, mulți piloți demonstrându-și măiestria și consecvența la cel mai înalt nivel. Deci, de ce o evidențiem pe Bustamante?

Drumul Biancăi spre a deveni pilot de curse nu a fost ușor, provenind dintr-o țară cu posibilități financiare limitate, cu o istorie redusă în domeniul sporturilor cu motor și cu percepția că locul femeii ar trebui să fie acasă, cu familia, mai degrabă decât pe un circuit de curse. Cu toate acestea, tânăra filipineză a sfidat prejudecățile. Bianca și-a început cariera în karting, înainte de a face tranziția către monoposturi, în fosta competiție W Series. Aceasta a fost o șansă unică pentru Bustamante, care a ajutat-o de atunci să evolueze în cariera sa de pilot, obținând un loc în mult așteptata F1 Academy, loc unde a scris istorie.

Valencia, 2023: Bianca Bustamante a obținut victoria în cursa a doua din cadrul competiției F1 Academy, de pe circuitul Ricardo Tormo, după ce a plecat din pole position și a dominat cursa. Aceasta a fost prima ei victorie ca pilot profesionist de curse și victoria care a făcut-o o figură predominantă, nu doar în motorsportul feminin, ci și în Filipine, fiind prima filipineză câștigătoare a unei curse de F1 Academy și prima filipineză care a câștigat o cursă aflată sub egida FIA. Ulterior, Bianca avea să câștige și la Monza.

Dar, după numeroase podiumuri și clasări în puncte în 2023, ce urmează pentru cea care a trebuit să se lupte pentru a-și croi un drum în lumea motorsportului?


La jumătatea anului 2023, s-a anunțat că toate echipele din F1 vor trebui să susțină câte un pilot din cadrul F1 Academy, pe durata sezonului 2024 al acestei competiții. În cazul lui Bustamante, ea a fost primul pilot anunțat pentru 2024, fiind susținută de către McLaren. Un pas mare în lumea sporturilor cu motor, pentru tânăra filipineză.

„Nu vrem pe nimeni care vrea doar să fie pilot de curse. Vrem oamenii care vor să devină campioni mondiali.”

Asta a declarat CEO-ul McLaren – Zac Brown, cu privire la alegerea lui Bustamante în programul de dezvoltare. Este evident, că McLaren a văzut în Bianca, un talent promițător.

Între timp, Bianca Bustamamte are aspirații mari, odată cu încheierea acestui parteneriat. Ea va participa în etapa de Formula 4 de la Macao (mijlocul lunii noiembrie), înainte de un nou sezon în F1 Academy, în 2024. Cu toate acestea, obiectivul ei va fi întotdeauna Formula 1.

Voi spune întotdeauna că obiectivul meu este să ajung în Formula 1. Întotdeauna a fost. De aceea, pun atâta dedicare, inimă [și] pasiune în fiecare lucru pe care îl fac în motorsport, pentru că acesta este cu adevărat obiectivul meu. Și cred că ne aflăm în locul potrivit și la momentul potrivit. Atunci când totul se aliniază în direcția visată de tine, posibilitățile devin foarte mari.” – Bianca Bustamante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *