Jessica Hawkins: De unde a început totul?

Distribuie articolul:

De la a se ruga de tatăl ei să o lase să încerce kartingul până la a câștiga curse europene importante și a deveni prima femeie care a testat o mașină modernă de Formula 1 în aproape jumătate de deceniu, pasiunea de o viață a Jessicăi Hawkins a dus-o pe aceasta într-o călătorie incredibilă.

Când Jessica Hawkins a coborât din cabina de pilotaj a modelului AMR21 la Hungaroring, în urmă cu câteva săptămâni, distanța parcursă de pilotul britanic în timpul testului său de debut în Formula 1 a fost mult mai mare decât cele 26 de tururi pe care le-a parcurs pe circuitul Marelui Premiu de la Budapesta.

A fost punctul culminant al unei călătorii care a dus-o de la pasionată de sporturi cu motor și câștigătoare în karting la ambasadoarea piloților Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team (AMF1 Team) și dincolo de aceasta. „Mi-a luat tot sângele, sudoarea și lacrimile pentru a ajunge aici„, a spus ea despre testul istoric – dar, după cum dezvăluie, este uimitor cât de departe te poate duce fandomul…

Când aveam șapte sau opt ani, am văzut un circuit de karting în depărtare și l-am implorat pe tata să mă lase să încerc. Asta a fost tot. M-am îndrăgostit de sporturile cu motor. Era tot la ce mă gândeam, tot ce mă interesa. Acestea fiind spuse, nu cred că m-am gândit vreodată că voi ajunge acolo unde am ajuns. Eram doar un puști care se bucura de un hobby care mă pasiona și care s-a transformat într-o carieră – una care a fost uimitoare.

Uneori mă uit în urmă la călătoria pe care am făcut-o, la lucrurile grozave pe care le-am făcut și la ceea ce am realizat, iar uneori când reflectez ajung la concluzia: „Uau, am avut o carieră atât de grozavă și niște povești minunate de spus”.

„Depindea de mine să-mi urmez visele. Asta face ca acest lucru să fie cu atât mai special pentru mine – pentru că în familia mea, nimeni nu avea o carieră impresionantă în motorsport. Mama mea chiar nu avea nicio idee despre motorsport. Tatăl meu a concurat de fapt câțiva ani când era mai tânăr, dar a trebuit să se oprească foarte repede pentru că a rămas fără buget. Așa că, deși nu era complet neștiutor, nu se mai ocupase de așa ceva de mult timp.”

Implicarea mea în motorsport a fost determinată în mare măsură de mine. Evident, părinții mei m-au ajutat foarte mult de-a lungul timpului: au fost alături de mine pentru că mi-am dorit foarte mult acest lucru.

De fapt, nu pot explica de ce mi-am dorit atât de mult să fac acest lucru. Pur și simplu îmi place și îmi place la fel de mult și astăzi ca atunci când am început. Iubesc totul la motorsport – viteza, adrenalina, munca în echipă. Succesul, cred, este ceea ce mă motivează. Sentimentul pe care îl ai când câștigi nu are egal. Și nu e vorba doar de F1, ci de toate sporturile cu motor. Este viața mea și nu prea știu să fac altceva. Nu am o altă pasiune mai mare.”

Nu a fost întotdeauna ușor. Au fost multe momente în care mi-am pus la îndoială viitorul. Am pus la îndoială potențialul meu în acest sport. Mi-am pus la îndoială abilitățile, m-am întrebat dacă fac ceea ce trebuie, dacă sunt suficient de bună. Dar de fiecare dată când am avut aceste îndoieli, le-am dovedit celorlalți că se înșelau. Presupun că asta mă face să fiu pilotul și persoana care sunt astăzi.

Ar putea părea un mediu descurajant, dar pentru mine, F1 a fost o comunitate foarte primitoare. Este un adevărat privilegiu să lucrez cu o echipă. Creezi prietenii și relații cu oamenii care durează o viață întreagă. Lucrezi cu oameni care gândesc la fel ca tine, făcând ceea ce îți place. Este un sport foarte primitor, mai ales în cadrul echipei AMF1. Este ca și cum aș conduce acest grup.”

Interesul pentru F1 este imens, în special în rândul femeilor, și este minunat să fiu una dintre femeile care se implică în acest fenomen. Este o responsabilitate care a căzut pe umerii mei, deoarece reprezint femeile,”

Este minunat, de asemenea, faptul că echipa AMF1 este lider în eliminarea barierelor pentru femeile din acest sport. Echipa a fost una dintre forțele de conducere în spatele creării acestei schimbări, iar ei mi-au oferit un rol în cadrul echipei pentru a prezenta ceea ce mă pasionează și pentru a inspira mai multe femei să urmeze o carieră în curse.

Social media are o mare putere de a spune această poveste, de asemenea. TikTok este ceva ce încă învăț să folosesc, dar este un loc minunat pentru a arăta ceea ce faci și pentru a-ți transmite mesajul. Este minunat să poți împărtăși și să aduci oamenii cu tine în această călătorie.

Motorsportul mi-a oferit câteva momente minunate și sper că vor mai urma multe. Unul dintre momentele cheie pe care mi le amintesc datează de pe vremea când făceam karting și am participat la prima mea cursă europeană. L-am implorat pe tatăl meu să mă lase să particip la cursă, dar nu prea aveam banii necesari. Așa că, încercând să economisească niște bani, tata a cumpărat niște pneuri slick, dar nu a cumpărat și anvelope de ploaie.”

A sosit ziua cursei și inițial a fost uscat, dar pentru finală, un nor negru masiv a apărut deasupra circuitului și a început să plouă cu găleata. Poate 60-70% din grila de start a trecut la pneuri de ploaie și m-am uitat la tatăl meu și am zis: „Doamne, ce ne facem?”.

În momentul în care cursa a început, ploaia s-a oprit brusc. Cred că eram cam pe locul cinci pe grilă, pe slick-uri. Acum, kartingul poate fi destul de brutal. Nu este ca în cursele de mașini, unde nu există contact. În karting, oamenii se împing unii pe alții tot timpul. De asemenea, la acea vreme nu existau bare de protecție rabatabile. Așa că m-am gândit că, dacă toată lumea îi împinge pe toți pe linia de start și eu sunt pe slick-uri, cu siguranță voi ieși la start.

Am coborât în spatele grilei de start în turul de lansare, dar cu fiecare tur pista se usca, iar de pe ultimul loc am ajuns să câștig această cursă cu aproximativ 20 de secunde. Și totul s-a întâmplat pentru că tatăl meu nu a cumpărat cauciucuri ude.

Acestea sunt genul de amintiri pe care ți le oferă motorsportul. Sunt incredibil de vii și importante și știu că vor mai fi și altele în viitor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *