Karting pentru începători: Investiții, echipament și primele curse

Karting pentru începători: Investiții, echipament și primele curse

Karting-ul este considerat primul pas pe care trebuie să-l facă sportivii interesați de motorsport, mai ales cei care doresc să concureze pe monoposturi. Este, de obicei, cea mai accesibilă ramură a motorsportului, atât din punct de vedere financiar pentru participanți cât și din punct de vedere logistic, majoritatea orașelor mari având cel puțin un circuit. 

Bugetul necesar pentru karting

Deși este una dintre cele mai accesibile forme de motorsport, costurile pot varia în funcție de nivelul de implicare, echipament și participarea la competiții.  În funcție de regulament, se poate participa independent sau cu echipă. 

În Campionatul Național de Karting al României, o etapă independentă este între 1500 și 3000 de euro la clasele superioare, Senior Rotax și KZ2. Etapa cu echipă dublează prețul, aceasta fiind între 3000 și 5000 pentru aceleași clase. 

Independent vs în club sportiv 

Deși, strict după preț, participarea este mai rentabilă fără echipă, există niște dezavantaje considerabile. 

  1. Achiziția, omologarea, mentenanța propriului kart și a echipamentului 

Un kart nou, în funcție de producător costă între 3000 și 5000 de euro. Plus omologările necesare, benzină, ulei, alte consumabile și reparații în caz de accident, costurile se tot adaugă. 

Echipamentul este de asemenea ceva pe care cei care concurează independent trebuie să-l ia în considerare. 

Costumul, încălțămintea, mănușile, costiera, bineînțeles casca și suportul de gat trebuie ținute în condițiile impuse de federația sub care se concurează și schimbate periodic, în special după accidentele mai grave, în cazul căștii și a costierei. 

  1. Transportul și locul în paddock-ul circuitului 

Echipele au acces la garaje și alte spatii de depozitare. Concurenții independenți au responsabilitatea de a se descurca fără, utilizând corturi, dube și remorci personale pentru transport. 

Costuri comune

Principalele costuri comune pe care atât concurenții independenți cât și cei care aparțin de un club sportiv le au sunt cele care se duc la Federația Română de Karting. 

Taxele pentru licență, participarea la etape și ocazionalele penalizări sunt plătite de toți participanții. In cazul celor care concurează sub un club sportiv, sunt incluse în costul periodic și gestionate de reprezentanți, nu de concurentul în persoană. 

Costurile, mai ales cele pentru transport și licențe cresc în funcție de nivelul competiției la care se participă. Un sezon în Campionatul Național ar duce cam la 30 de mii de euro, în timp ce, dacă mergem spre competițiile internaționale, sub licențe FIA sau WSK, costul se poate duce la 100 de mii de euro. 

Pentru viitori participanți, România dispune de șapte circuite auto-moto. 

  1. Amckart, București 
  2. Prejmer Race away, Brașov 
  3. Skat Kart, Târgu Secuiesc 
  4. Speed Park, Bacău 
  5. MotorPark, Ialomița 
  6. Transilvania Motorring, Târgu Mureș 
  7. Academia Titi Aur, Crevedia 

Primele 4 circuite găzduiesc anual Campionatul Național de Karting și competițiile Karting Masters, respectiv Cupa României. 

Pentru cei ce nu au posibilitățile să vină așa des pe circuit, există saloane cu simulatoare pentru antrenament. 

La recomandarea pilotului de karting David Ștefan, în București, este PlayDrive. 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *