Lando Norris câștigă cursa dramatică din Australia

Lando Norris câștigă cursa dramatică din Australia
Sursă Foto - Pirelli Foto

Lando Norris (McLaren) a supraviețuit neutralizărilor, vremii schimbătoare și atacurile rivalilor pentru a câștiga un Mare Premiu al Australiei de Formula 1 dramatic. Norris a rezistat presiunii de pe final a lui Max Verstappen (Red Bull Racing) și a câștigat cursa de deschidere a sezonului 2025, iar George Russell (Mercedes) a completat podiumul. Doar 14 dintre cei 20 de piloți au terminat Marele Premiu, o cursă plină de incidente.

Sursă Foto – Pirelli Motorsport (Social Media)

Andrea Kimi Antonelli a devenit al doilea cel mai tânăr debutant care obține puncte la debut, la doar 18 ani, 6 luni și 19 zile. Acesta a completat un comeback senzațional, terminând al patrulea, în fața lui Albon, datorită anulării penalizării de 5 secunde pe care o încasase aproape de finalul cursei. Alex Albon a avut cea mai bună cursă pentru Williams de la mijlocul lui 2021 încoace, terminând al cincilea și dând speranțe că Williams se întoarce la forma de acum zeci de ani.

Povestea Cursei

După ce cursa principală de Formula 2 a fost anulată din cauza ploii care s-a abătut asupra circuitului Albert Park, toți ochii au fost ațintiți asupra cerului în numărătoarea inversă pentru Marele Premiu al Australiei de Formula 1, care avea loc duminică, și care deschidea sezonul aniversar (F1 75).

Sursă Foto – @F1/X

În sesiunea de calificări de sâmbătă, McLaren părea într-o formă amenințătoare, Norris și Piastri ocupând pe prima linie pe grila de start. Ploaia a început să se potolească înainte de start, iar linia a doua era formată din Verstappen și Russell. La capătul opus al grilei de start, modificările aduse aripii spate și aripii transversale Red Bull-ului lui Liam Lawson și modificarea suspensiei la Haas-ul lui Oliver Bearman au determinat ca ambii piloți să plece de pe linia boxelor. Toți piloții au ales să plece cu pneul Pirelli Cinturato Intermediate, pneu foarte indicat pentr condiții de ploaie.

Cinci piloți debutanți urmau să ia startul în cursă, dar Isack Hadjar de la Racing Bulls, cel mai bun debutant din calificări cu locul 11 pe grilă, a aplicat prea multă accelerație în virajul 2 și a lovit zidul din spate în turul de formare, încheindu-și cursa de debut înainte ca acesta să înceapă și provocând un tur de formare în plus ce înlocuia un tur de cursă.

Sursă Foto – @F1/X

După ce luminile roșii s-au stins, cuplul Norris Piastri și-au păstrat pozițiile, cu Verstappen în urmărirea lor. Localnicul , însă, a pierdut locul doi în fața olandezului în virajul 3, pilotul Red Bull încercând să imite eroismul brazilian din 2024, o victorie cu un monopost sub cel de la McLaren, ca performanță. Între timp, dupa nici măcar jumătate de tur, Jack Doohan a scăpat controlul și a distrus monopostul său Alpine la ieșirea din virajul 7, provocând prima neutralizare cu ,mașină de siguranță a cursei, respectiv a sezonului.

Sursă Foto – @F1/X

De asemenea, Carlos Sainz și-a încheiat prematur cursa de debut alături de Williams Racing cu un accident similar , în ultimul viraj, acuzând o creștere drastică în cuplu la apăsarea pedalei de accelerație.

Sursă Foto – @F1/X

În mijlocul haosului din primul tur, Nico Hulkenberg , „noul” pilot Sauber a câștigat cinci locuri, ajungând pe 12. Pilotul Ferrari Charles Leclerc a avut și el un start bun, urcând de pe locul șapte pe locul cinci.

Înn turul 5, Bearman, Lawson și Esteban Ocon au oprit pentru un nou set de pneuri intermediare, profitând de faptul că mașina de siguranță conducea plutonul prin linia boxelor din cauza accidentului lui Sainz.

În timp ce Norris conducea plutonul la restartul din turul al șaptelea, Max Verstappen era aproape de aripa sa spate. Liderii cursei au parcurs în formație primele câteva viraje, Piastri în spatele lui Verstappen, Russell pe locul patru, Leclerc pe locul cinci și Yuki Tsunoda pe locul șase. Norris și Verstappen erau într-o continuă luptă în următoarele câteva tururi, diferența dintre ei oscilând între șase zecimi și puțin peste o secundă.

Sursă Foto – @F1/X

Condițiile de pe pistă se îmbunătățeau constant, iar comisarii de cursă au acordat utilizarea DRS în turul 12, chiar în momentul în care trasa ideală deja devenise din ce în ce mai uscată.

Din fericire pentru Norris, avansul său a crescut la 1,4s, menținându-l în siguranță față de Verstappen, care nu a avut același lux față de Piastri. Dar, deși pista se usca, inginerul de cursă al lui Norris, Will Joseph, a avertizat în turul 14 că un nou val de precipitații ar putea fi pe drum. Mai în spate, s-a făcut ceva mișcări în pluton în turul 15, mai ales când Andrea Kimi Antonelli, noul pilot Mercedes s-a năpustit asupra lui Hulkenberg pe interior la capătul ultimei zone DRS pentru a lua locul 12 în virajul 11.

Dar italianul și-a anulat munca bună, când a pus o roată în iarbă la ieșirea din virajul 3, derapând, dar salvându-și mașina de orice avarie și revenind pe locul 13. Antonelli, însă a avut un ritm atât de bun, încât a revenit pe locul 12 după câteva tururi.

Sursă Foto – @F1/X

În turul 17 a avut loc o eroare rară din partea maestrului pe vreme ploioasă, Verstappen, care a cedat locul doi înapoi lui Piastri când a frânat târziu în virajul 11, stropind într-o „baltă” și coborând astfel pe locul trei.

Plângându-se de lipsa aderenței, Verstappen i-a cedat aproape imediat patru secunde lui Piastri, pledând că dacă va mai ploua va trebui să intre la boxe, dar Gianpiero Lambiasse i-a cerut olandezului să reziste, promițându-i că condițiile se vor îmbunătăți. Norris și Joseph au fost mult mai confortabili, fericiți să rămână la actuala lor alegere de pneuri și să aștepte o schimbare a vremii.

Sursă Foto – @F1/X

Un alt pilot care s-a simțit confortabil a fost Antonelli, care l-a depășit și pe Lance Stroll de la Aston Martin pentru a ocupa locul 11 în turul 24. Cu toate acestea, cel mai confortabil a fost duo-ul McLaren format din Norris și Piastri, acesta din urmă apropiindu-se la 1,4s de coechipierul său în turul 27 din 57, Verstappen pierzând 13,8s.

Piastri a continuat să pună presiune, intrând în plasa de atac cu sistemul DRS în turul 29 în fața fanilor săi adoratori, în timp ce McLaren-urile au început să ajungă din urmă piloții „întârziați” cu un tur.

Sursă Foto – @F1/X

Cei din boxa McLaren i-au spus australianului să își păstreze poziția, un lucru pe care Piastri nu prea avea motive să-l respecte la Melbourne.

„Sunt mai rapid, sunt mai rapid”, i-a spus Piastri inginerului său, dar McLaren a vrut să se parcurgă în siguranță tranziția către pista uscată în timp ce cei doi depășeau traficul.

Totuși, cursa a fost neutralizată când Fernando Alonso a lovit zidul la ieșirea din virajul 7, declanșând un Safety Car în turul 34. A urmat o acțiune frenetică la boxe, Tsunoda trecând la mediumuri, la fel ca Albon, iar Lewis Hamilton și Lance Stroll la harduri.

Sursă Foto – @F1/X

Liderul cursei, Norris, a fost, de asemenea, chemat, deoarece McLaren a ales cauciucuri Pirelli Hard, dar Verstappen, între timp, a luat Mediums. Russell și Leclerc au urmat exemplul McLaren în ceea ce privește alegerea cauciucului. Toți, cu excepția celor de la Haas, au schimbat cauciucurile intermediare cu cele uscate.

Piastri a fost avertizat că între turul 45 și turul 50 se anunța o repriză de ploaie intensă, în timp ce mașina avariată a lui Alonso aștepta un vehicul de recuperare. Prognoza a fost un motiv de îngrijorare pentru Norris, care a deliberat strategiile cu inginerul său, neștiind ce să facă dacă ploaia va cădea pe măsură ce norii se întunecau. Având în vedere că prognoza se schimba de la un minut la altul, Norris și-a continuat întrebările, întrebându-se dacă merită să treacă din nou la Inters în cazul în care ploaia urma să cadă.

Sursă Foto – @F1/X

Haas, între timp, a ales în cele din urmă să intre la boxe pentru pneuri Medium cu ambii piloți la sfârșitul turului 40, cu neutralizarea programată să se încheie în turul 41.

Norris nu a ezitat la restart și s-a distanțat de Piastri până la startul turului 42. Leclerc a căzut în spatele lui Tsunoda și în mijlocul unui trenuleț de patru monoposturi care îi includea pe Albon și Hamilton.

Drama uriașă a avut loc la finalul turului 44, când ploaia a început să cadă în sectorul final, iar cele două McLaren-uri au ieșit în decor în virajul 12, înainte ca Piastri să iasă în decor și în penultimul viraj.

Sursă Foto – @F1/X

Verstappen a moștenit conducerea în timp ce Norris, Russell, Albon și alți câțiva au intrat la boxe pentru pneuri intermediare. Hamilton a profitat, de asemenea, de acest avantaj, navigând în siguranță prin condițiile perfide pentru a urca pe locul doi, Pierre Gasly urcând pe locul trei în Alpine-ul său. Verstappen a intrat la boxe de la conducere în turul 46 pentru intermediare, Gasly și Tsunoda, în timp ce Gabriel Bortoleto și Lawson au intrat și ei în parapeți.

Sursă Foto – @F1/X

Safety Car-ul a fost readus pe circuit imediat după ce Norris a moștenit conducerea în fața lui Hamilton, cu Leclerc acum pe locul trei, ambii piloți Ferrari folosind pneuri uscate. Scuderia a ales să aducă piloții la boxe în turul 48, Hamilton și Leclerc ieșind pe locurile 9 și, respectiv, 10. Cursa a fost reluată în turul 52, iar Norris conducea în fața lui Verstappen, Russell, Albon și Antonelli.

În ultimele tururi, Max Verstappen se apropia, amenințător, de Norris, în ultimul tu cei doi fiind despărțiți de mai puțin de o secundă. Dar Norris a rezistat pentru a obține o victorie magistrală, matură și dramatică în fața lui Verstappen, în timp ce Russell a completat podiumul.

Sursă Foto – @F1/X

Rollercoaster pentru McLaren

Marele Premiu al Australiei de Formula 1 din 2025, desfășurat pe circuitul Albert Park din Melbourne, a fost o cursă marcată de decizii strategice, provocări neprevăzute și sorți de izbândă amestecați pentru echipa McLaren.

În timpul cursei, McLaren s-a aflat în frunte cu Lando Norris în fața coechipierului Oscar Piastri. Pe măsură ce Piastri a redus diferența la o secundă și a ajuns în plasa de atac cu sistemul de reducere a rezistenței la înaintare (DRS), echipa a emis un ordin pentru Piastri de a-și menține poziția în spatele lui Norris. Această decizie a fost influențată de mai mulți factori, inclusiv de prezența unor întârziați cu un tur în față și de condițiile meteorologice incerte. Directorul echipei, Andrea Stella, a explicat că combinația dintre navigarea printre monoposturile aflate în derapaj și primirea de informații actualizate cu privire la potențialele schimbări ale vremii a determinat echipa să oprească temporar înfruntarea dintre piloții săi. Odată ce situația s-a stabilizat, lui Piastri i s-a permis să atace din nou.

Lando Norris resisted Max Verstappen to win in Melbourne – Sursă Foto : Motorsport Week


Lando Norris a dat dovadă de îndemânare și o maturitate excepțională, asigurându-și victoria în ciuda faptului că mașina sa a suferit daune semnificative. În ultimele tururi ale cursei, McLaren-ul lui Norris a suferit o podea „destul de grav avariată”, care a compromis performanțele aerodinamice ale mașinii. Această avarie a dus la o pierdere a forței de apăsare, făcând monopostul mai dificil de manevrat, în special în condiții de carosabil umed. În ciuda acestor neajunsuri, Norris a reușit să respingă un atac în ultimele câteva tururi din lui Max Verstappen de la Red Bull, demonstrând atât abilitățile sale de pilot, cât și abilitatea strategică excepțională a echipei din Woking.

Reflectând asupra curselor anterioare în care indecizia a dus la ratarea unor oportunități, McLaren a adoptat o abordare mai fermă în Australia. Norris a subliniat că luarea rapidă a deciziilor de către echipă, în special în ceea ce privește alegerea pneurilor în condiții meteorologice schimbătoare, a fost crucială. El a precizat că în timpul cursei, în special cu amenințarea iminentă a ploii și cu concurenții aproape în spate, luarea unor decizii rapide și decisive a fost imperativă. Această strategie a dat roade, permițând celor de la McLaren să profite de performanța lor puternică, fără a cădea victimă incertitudinilor care i-au costat anterior victorii „garantate”.

Sursă Foto – Thomas Maher/Planet F1

Cursa de acasă a lui Oscar Piastri a fost un rollercoaster de emoții. Pornind de pe o poziție puternică și ocupând locul doi în cea mai mare parte a cursei, speranțele lui Piastri au fost spulberate atunci când a ieșit de pe pistă în turul 44 din cauza înrăutățirii condițiilor de ploaie. Ambii piloți McLaren s-au confruntat cu ploaia torențială, dar ieșirea de pe pistă a lui Piastri l-a făcut să rămână blocat în iarbă, ceea ce i-a făcut să piardă mai multe poziții. În ciuda acestui eșec, el a reușit să recupereze și să termine pe locul nouă, demonstrând reziliență și determinare. Piastri s-a declarat mândru de performanța sa, dar nu și-a putut ascunde dezamăgirea pentru oportunitatea ratată de a urca pe podium în fața publicului de acasă.

Ferrari înceheie un weekend dezamăgitor. Hamilton , la debut, doar al zecelea

Hamilton, aflat la debutul său la Scuderia Ferrari, s-a confruntat cu manevrabilitatea precară în condiții de ploaie, exprimându-și recunoștința după cursă pentru menținerea monopostului pe circuit. El a recunoscut curba de învățare asociată cu adaptarea la noul monopost, în special în condiții dificile.

Sursă Foto – Winnipeg Free Press

Leclerc s-a confruntat, de asemenea, cu diverse probleme, inclusiv un derapaj în virajul 11, despre care a recunoscut că l-a costat mai multe poziții și o posibilă clasare pe podium. El a subliniat că astfel de condiții necesită valorificarea oportunităților, iar greșelile pot fi costisitoare.

Directorul echipei, Fred Vasseur, a abordat deciziile strategice luate în timpul cursei, în special sincronizarea opririlor la boxe pe măsură ce condițiile meteorologice evoluau. El a descris situația ca pe un „fel de pariu”, recunoscând că echipa a anticipat diferite condiții ale pistei și că momentul în care s-a trecut la pneurile intermediare nu a mai fost optim. Vasseur a subliniat impredictibilitatea tiparelor meteorologice și provocările de a lua decizii precise în astfel de circumstanțe.

Andrea Kimi Antonelli, un debut de excepție și un pilot de urmărit pe parcursul sezonului

Pilotul debutant al Mercedes, Andrea Kimi Antonelli, a oferit o performanță impresionantă, care avea să fie umbrită de un incident pe linia boxelor. Plecat de pe locul 16 pe grila de start, italianul în vârstă de 18 ani a dat dovadă de o îndemânare remarcabilă în condiții dificile, mai ales pe un asfalt stradal umed, avansând până pe locul patru până la sfârșitul cursei.

Cu toate acestea, Antonelli a primit o penalizare de timp de cinci secunde pentru o presupusă ieșire nesigură în timpul unei opriri la boxe, care l-a retrogradat temporar pe poziția a cincea. Mercedes a depus imediat un apel la comisarii de cursă, prezentând noi dovezi de pe camera de filmat a lui Antonelli, care nu au fost disponibile în timpul evaluării inițiale.

În urma examinării acestor imagini, împreună cu alte înregistrări video din elicopter, comisarii au concluzionat că Antonelli nu l-a împiedicat sub nicio formă pe Nico Hülkenberg de la Sauber în timpul incidentului de pe linia boxelor. În consecință, penalizarea a fost anulată, Antonelli revenind la locul patru inițial.

Sursă Foto – Speed Cafe

Toto Wolff, directorul echipei Mercedes, a lăudat calmul și performanța lui Antonelli, menționând că, în ciuda condițiilor dificile, tânărul pilot și-a păstrat calmul și a profitat de oportunități. Wolff a subliniat faptul că mulți piloți experimentați s-au luptat în circumstanțe similare, subliniind potențialul lui Antonelli pentru un viitor promițător în Formula 1.

Debutul lui Antonelli este deosebit de semnificativ, deoarece el ocupă locul ocupat anterior de septuplul campion mondial Lewis Hamilton, care a trecut la Ferrari pentru sezonul 2025. Această performanță nu marchează doar o realizare personală pentru Antonelli, ci întărește și decizia strategică a Mercedes de a investi în tinere talente, reflectând încrederea în capacitățile sale de a contribui la succesul echipei în campionatul în curs.

Red Bull Racing – Un început de sezon ce dă de gândit

Marele Premiu al Australiei 2025 de Formula 1 de pe circuitul Albert Park din Melbourne a reprezentat un început de sezon dificil, dar plin de evenimente pentru Red Bull Racing. Max Verstappen a început cursa de pe locul trei pe grila de start, după o sesiune de calificări în care a fost învins la limită de duo-ul McLaren format din Lando Norris și Oscar Piastri. La începutul cursei, Verstappen și-a demonstrat abilitățile extraordinare pe ploaie, depășindu-l pe Piastri, asigurându-și poziția a doua în spatele lui Norris. De-a lungul cursei, Verstappen a exercitat o presiune constantă asupra lui Norris, în special în ultimele tururi, când vremea nefavorabilă a sporit complexitatea pistei. În ciuda eforturilor sale, Verstappen a terminat pe locul doi, la aproximativ 0,8 secunde în spatele lui Norris. Acest rezultat a marcat prima dată din mai 2022 când Verstappen nu mai conduce clasamentul campionatului mondial, la piloți, adică 1036 de zile.

Sursă Foto – XPB Images prin Racing News 365

Cursa de debut a lui Liam Lawson pentru Red Bull a fost întreruptă din cauza unui incident la finalul cursei. După ce a plecat de pe locul 18 pe grila de start, Lawson s-a străduit să navigheze prin pluton în condiții meteorologice dificile. Din păcate, în turul 46, a pierdut controlul monopostului , provocând un accident care a dus la retragerea sa din cursă. Directorul echipei, Christian Horner, și-a exprimat dezamăgirea cu privire la acest incident, recunoscând dificultățile cauzate de condițiile umede și subliniind necesitatea ca echipa să analizeze factorii care au contribuit la accidentul lui Lawson. Christian Horner a reflectat asupra rezultatului cursei cu un amestec de optimism și realism. El a lăudat rezistența și abordarea strategică a lui Verstappen, în special în fața performanței puternice a McLaren. Horner a abordat, de asemenea, abandonul prematur al lui Lawson, menționând că, deși condițiile au fost dificile pentru toți piloții, incidentul a evidențiat zonele în care echipa și pilotul se pot concentra asupra îmbunătățirilor pentru cursele viitoare.

Rezultatele Cursei (prin Crash)

2025 F1 Australian Grand Prix – Race Results
PosDriverNat.TeamLaps
1Lando NorrisGBRMcLaren F1 Team57
2Max VerstappenNEDOracle Red Bull Racing+0.895s
3George RussellGBRMercedes AMG Petronas F1 Team+8.481s
4Kimi AntonelliITAMercedes AMG Petronas F1 Team+10.135s
5Alex AlbonTHAAtlassian Williams Racing+12.773s
6Lance StrollCANAston Martin Aramco F1 Team+17.413s
7Nico HulkenbergGERStake F1 Team Kick Sauber+18.423s
8Charles LeclercMONScuderia Ferrari HP+19.826s
9Oscar PiastriAUSMcLaren F1 Team+20.448s
10Lewis HamiltonGBRScuderia Ferrari HP+22.473s
11Pierre GaslyFRABWT Alpine F1 Team+26.502s
12Yuki TsunodaJPNVisa Cash App Racing Bulls F1 Team+29.884s
13Esteban OconFRAMoneyGram Haas F1 Team+33.161s
14Oliver BearmanGBRMoneyGram Haas F1 Team+40.351s
DNFLiam LawsonNZLOracle Red Bull Racing47
DNFGabriel BortoletoBRAStake F1 Team Kick Sauber47
DNFFernando AlonsoESPAston Martin Aramco F1 Team34
DNFCarlos SainzESPAtlassian Williams Racing0
DNFJack DoohanAUSBWT Alpine F1 Team0
DNSIsack HadjarFRAVisa Cash App Racing Bulls F1 Team0

Clasamentul Piloților(prin Crash)

2025 FORMULA 1 DRIVERS’ WORLD CHAMPIONSHIP 
PosDriverNat.TeamWinsPoints
1Lando NorrisGBRMcLaren F1 Team125
2Max VerstappenNEDOracle Red Bull Racing018
3George RussellGBRMercedes AMG Petronas F1 Team015
4Kimi AntonelliITAMercedes AMG Petronas F1 Team012
5Alex AlbonTHAAtlassian Williams Racing010
6Lance StrollCANAston Martin Aramco F1 Team08
7Nico HulkenbergGERStake F1 Team Kick Sauber06
8Charles LeclercMONScuderia Ferrari HP04
9Oscar PiastriAUSMcLaren F1 Team02
10Lewis HamiltonGBRScuderia Ferrari HP01
11Pierre GaslyFRABWT Alpine F1 Team00
12Yuki TsunodaJPNVisa Cash App Racing Bulls F1 Team00
13Esteban OconFRAMoneyGram Haas F1 Team00
14Oliver BearmanGBRMoneyGram Haas F1 Team00
15Liam LawsonNZLOracle Red Bull Racing00
16Gabriel BortoletoBRAStake F1 Team Kick Sauber00
17Fernando AlonsoESPAston Martin Aramco F1 Team00
18Carlos SainzESPAtlassian Williams Racing00
19Jack DoohanAUSBWT Alpine F1 Team00
20Isack HadjarFRAVisa Cash App Racing Bulls F1 Team00

Clasamentul Constructorilor (prin Crash)

2025 FORMULA 1 CONSTRUCTORS’ WORLD CHAMPIONSHIP
PosTeamWinsPoints
1McLaren F1 Team127
2Mercedes AMG Petronas F1 Team027
3Oracle Red Bull Racing018
4Atlassian Williams Racing010
5Aston Martin Aramco F1 Team08
6Stake F1 Team Kick Sauber06
7Scuderia Ferrari HP05
8BWT Alpine F1 Team00
9MoneyGram Haas F1 Team00
10Visa Cash App Racing Bulls F1 Team00

Surse Inspirație(Pe lângă vizionare personală) : Planet F1, Motorsport, ESPN, Reuters, Motorsport Week, Crash, Sky Sports, The Guardian, The Race

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *