Lando Norris, imperial la Zandvoort

Distribuie articolul:

După o sesiune de calificări care a fost dominată de Lando Norris, cursa de astăzi se anunță deosebit de palpitantă. Și fix așa a fost încă de la start. Max Verstappen a ridicat asistența în picioare cu un start excepțional. Olandezul a trecut de Norris la start și conducea plutonul fruntaș. Metru cu metru, campionul mondial în exercițiu părea că-și consolidează avantajul în raport cu principalul rival. 

La finalul primului tur de circuit, Max Verstappen conducea plutonul. Imediat în spatele sau, Lando Norris îl seconda, în timp ce, George Russell, după un start fulgerător se regăsea pe trei. Imediat în urmă să, Oscar Piaștri și Charles Leclerc au fost ceilalți piloți care completau top cinciul provizoriu. După startul foarte furtunos, ritmul cursei s-a mai aplatizat, tururi la rând, Verstappen și Norris fiind despărțiți de un ecart de aproximativ o secundă.

În turul 18, Norris a făcut mutarea care avea să se dovedească a fi decisivă și și-a reluat în primire prima poziție pierdută la start. Metru cu metru, britanicul dispărea de pe radarul vizual al lui Verstappen și își marea avantajul în fruntea cursei. Imediat după depășirea să a urmat prima fereastră de intrări la boxe. Marele câștigător s-a dovedit a fi Charles Leclerc, cel care s-a trezit pe locul trei, în față lui Russell și Piastri, cei doi duelandu-se acum direct pe pistă.

În cele din urmă, Piastri a trecut fără prea mari emoțîi de Russell. La intrarea în a 40-a buclă de circuit, s-a consimțit și trecerea de marja de zece secunde între Norris și Verstappen. Ultima parte a cursei a fost fără prea mult istoric. Tur după tur, Lando Norris și-a mărit avantajul în raport cu Max Verstappen. În cele din urmă, pilotul britanic de la McLaren și-a adjudecat cea de-a două victorie din sezon. Mai mult, triumful lui Norris a consemnat și cel mai mare ecart dintre primul și al doilea clasat în grand prix-urile din 2024. Totodată, succesul din Olanda a însemnat și primul grand slam din carieră, cu pole, victorie și cel mai rapid tur în cursa. 

Max Verstappen a fost nevoit să limiteze daunele și a sosit pe locul al doilea. Pentru pilotul olandez este prima oară când nu câștigă marele premiu de casă, după cele trei victorii repurtate anterior în 2021, 2022 și 2023. Charles Leclerc a completat podiumul de premiere, în timp ce, Oscar Piastri și Carlos Sainz au completat top cinciul zilei. În spatele lor, Sergio Perez a avut cea mai bună prestație din ultima vreme și s-a clasat pe locul al șaselea.

Pentru George Russell, Marele Premiu al Olandei a reprezentat un adevărat roller coaster. Britanicul de la Mercedes a ratat completat strategia în cursa și a sosit abia pe șapte. În spatele sau, Lewis Hamilton a limitat pe cât a putut daunele problemelor apărute după o sesiune dezastruoasă de calificări. Septuplul campion mondial a încheiat pe opt. Ultimii piloți clasați în puncte au fost Pierre Gasly și Fernando Alonso.

Aflat multă vreme în zona pozițiilor care sunt bonificate cu puncte, Nico Hulkenberg a încheiat primul sub linie, pe 11. Daniel Ricciardo a continuat formă bună din ultima vreme și a sosit pe 12, în timp ce, printre primii 15 clasați în Olanda, i-am mai regăsit pe Lance Stroll, Alexander Albon și Esteban Ocon. Ultimii clasați în Marele Premiu al Olandei au fost Logan Sargeant, Yuki Tsunoda, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas și Zhou Guanyu. De altfel, o particularitate interesante a cursei de la Zandvoort a fost reprezentată de faptul că nu a existat nici un abandon.

În urma Marelui Premiu al Olandei, situația la general a rămas relativ neschimbată. Max Verstappen conduce clasamentul general cu 295 de puncte, cu 70 mai multe decât urmăritorul sau direct, Lando Norris. Charles Leclerc rămâne pe ultima treaptă a podiumului provizoriu, cu 192 de puncte. În top cinci, îi mai regăsim pe Oscar Piastri și Carlos Sainz, cu 179 de puncte, respectiv 172.

În clasamentul constructorilor, Red Bull Racing pierde din nou din avantajul pe care îl avea înaintea cursei de la Zandvoort în raport cu McLaren. Scorul este de 434 la 404 în favoarea echipei austriece. Podiumul acestui clasament este completat de Ferrari, cu 370 de puncte. Mercedes și Aston Martin completează top cinciul clasamentului la constructori, cu 276 de puncte, respectiv 74.

Acțiunea Marelui Circ va continuă săptămâna viitoare, atunci când este programat să se desfășoare Marele Premiu al Italiei, pe legendarul circuit de la Monza. Întrecerea din Italia va avea loc între 30 august-1 septembrie și va putea fi vizionată pe Antena 1 și Antena Play.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *