Lando Norris obține pole position într-un mod spectaculos în fața lui Verstappen și Piastri în calificările de la Zandvoort

Distribuie articolul:

ZANDVOORT, OLANDA – 24 August 2024: Lando Norris a reușit o performanță remarcabilă, asigurându-și pole position-ul pentru Marele Premiu al Olandei într-un stil triumfător. Britanicul a înregistrat un timp cu peste trei zecimi de secundă mai rapid decât cel mai apropiat rival al său, Max Verstappen.

După ce s-a poziționat pe primul loc provizoriu în timpul primelor tururi din Q3, Norris și-a îmbunătățit performanța, stabilind un tur senzational de 1:09.673 cu McLaren-ul său. Acest timp l-a retrogradat pe Verstappen pe locul al doilea, olandezul fiind cu 0.356 secunde mai lent.

Oscar Piastri a ocupat locul al treilea pentru McLaren, în timp ce George Russell a fost cel mai rapid Mercedes, clasându-se pe locul patru. Sergio Perez a avut și el o sesiune de calificări mai bună decât în weekend-urile precedente, plasându-și Red Bull-ul pe locul cinci.

Charles Leclerc de la Ferrari a fost al șaselea cel mai rapid, urmat de Fernando Alonso de la Aston Martin pe locul șapte și de un impresionant Alex Albon pe locul opt pentru Williams. Lance Stroll și Pierre Gasly au completat top 10 pentru Aston Martin și Alpine, respectiv.

Rezultatele calificărilor pentru Marele Premiu al Olandei din 2024:

În mod surprinzător, câțiva piloți cunoscuți au părăsit competiția în Q2. Carlos Sainz nu a reușit să își califice Ferrari-ul mai departe, terminând pe locul 11. Lewis Hamilton a avut și el o ieșire șocantă, terminând pe locul 12 pentru Mercedes, după un posibil incident de împiedicare cu Perez în Q1, incident care urmează să fie investigat.

Verstappen a ratat să ocupe pole position în fața publicului său de acasă

Ce s-a întâmplat în sesiunea de calificări

Q1 – Perez conduce într-o sesiune strânsă, în timp ce Ricciardo este eliminat

După o sesiune de antrenamente plină de incertitudini și o oprire cu steag roșu, piloții s-au pregătit pentru calificările de la Zandvoort. Una dintre întrebări era dacă Logan Sargeant va participa, după un accident grav în FP3. Deși Sargeant nu a fost rănit, mașina sa Williams a suferit daune semnificative, iar echipa a avut mult de lucru pentru a repara mașina la timp.Vremea a fost un subiect de discuție intens, cu condiții mixte în timpul sesiunilor de antrenamente. Calificările au început pe o vreme uscată, dar cu vânt puternic, ceea ce a pus la încercare abilitățile piloților.

Q2 – Sainz și Hamilton sunt eliminați, iar Norris este cel mai rapid cu doar 0.009 secunde în fața lui Piastri

Pe măsură ce acțiunea a continuat în Q2, Perez și-a exprimat nemulțumirea prin radio despre presupusul incident de împiedicare cu Hamilton, care a spus că i-a „irosit un set” de anvelope. Ferrari-urile lui Leclerc și Sainz au fost primele care au stabilit timpi, dar Norris a reușit să fie cel mai rapid în primele tururi, urmat îndeaproape de coechipierul său, Piastri.În ciuda unei îmbunătățiri a timpilor, Carlos Sainz a fost eliminat, iar Hamilton a ieșit surprinzător din Q2 pe locul 12. Alte eliminări notabile au inclus piloții Haas, Nico Hulkenberg și Kevin Magnussen, care s-au clasat pe locurile 14 și 15.

Hamilton a stabilit ritmul timpuriu în timpul primelor runde din Q1

Q3 – Norris îl învinge pe Verstappen și obține pole-ul cu un tur senzațional

După ce praful s-a așezat peste Q2, a venit timpul pentru lupta de top 10 din Q3. Având în vedere amenințarea continuă de ploaie, șase piloți au optat să își stabilească timpii din timp. Norris a stabilit punctul de referință inițial cu un timp de 1:10.074 pe anvelope proaspete, urmat la mică distanță de Piastri.Verstappen a încercat să entuziasmeze mulțimea locală, preluând pentru scurt timp P1, dar Norris și-a îmbunătățit performanța inițială cu un timp de 1:09.673, depășindu-l pe olandez cu peste trei zecimi de secundă. Piastri a asigurat locul trei pentru McLaren, iar Russell a încheiat pe locul patru.

Norris va începe Marele Premiu al Olandei din pole position pentru McLaren

Declarații și ce urmează

„O zi uimitoare,” a spus Norris. „Este frumos să revin și să încep cu un pole. A fost un tur frumos, sincer. Calificările au fost destul de line și am pus la punct câteva tururi bune, în special cel de la final, care este întotdeauna cel mai important.”

Marele Premiu al Olandei din 2024 este programat să înceapă duminică la ora 16:00, ora României. Fiți pe fază pentru a vedea cum se va desfășura cursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *