Oscar Piastri și-a consolidat avansul în clasamentul piloților după ce a obținut o victorie autoritară în Marele Premiu al Spaniei, desfășurat pe Circuitul din Barcelona-Catalunya. Australianul, plecat din pole position, a condus cursa în permanență și a trecut liniile de sosire în 1:32:57.375, asigurând echipei McLaren prima poziție, urmat de coechipierul său Lando Norris (+2,471s) pentru un impresionant 1-2 al echipei papaya. Cursa a fost marcată de un final tensionat, în care Max Verstappen și George Russell s-au ciocnit, olandezul primind o penalizare de 10 secunde și terminând pe locul al zecelea.

Calificările și absența lui Lance Stroll

Sâmbătă, Piastri a obținut al treilea său pole position al sezonului, devansându-l pe Norris cu 0,209 secunde – cea mai mare diferență dintre colegii de echipă pe o singură poziție de pole în acest sezon. Însă, în cursul serii, Aston Martin a confirmat că Lance Stroll nu va lua startul din cauza unor dureri persistente la mână și la încheietură, resimțite în urma unei intervenții chirurgicale din 2023. Astfel, echipa britanică a aliniat doar monopostul lui Fernando Alonso în cursă, iar pozițiile de pe grilă ale piloților calificați din spatele lui Stroll au fost avansate cu o treaptă. Yuki Tsunoda, de la Red Bull, a fost obligat să pornească din pit-lane după ce mecanicii au efectuat modificări sub condițiile parc fermé.

Startul și primele tururi

În ziua cursei, pe o pistă încinsă și extrem de umedă de căldură, Piastri a avut un start perfect de pe pole position și și-a construit un avans de două secunde față de Max Verstappen încă din primele patru tururi. Norris a pierdut inițial locul al doilea în virajul 1, când s-a aflat într-o luptă în trei abreiat cu Verstappen și George Russell; olandezul l-a depășit pe britanic, în timp ce Russell a fost depășit de Lewis Hamilton și a coborât pe poziția a șasea. Charles Leclerc a profitat de moment și l-a depășit rapid pe Hamilton, urcând pe locul al patrulea. Între timp, Nico Hülkenberg a reușit o ascensiune spectaculoasă de la P15 pe P10 în doar câteva tururi, grație manevrelor agresive din pluton.

Piastri a avut un start puternic de pe pole position la începutul Marelui Premiu al Spaniei. Sursa photo: F1

Prima parte a cursei și strategii în pit-lane

După turul 11, Piastri conducea cu peste trei secunde în fața lui Verstappen, iar Norris îi urmărea din apropiere, la mai puțin de jumătate de secundă. Pe turul 13, Norris a profitat de uzura pneurilor adversarului și l-a depășit cu ușurință pe Verstappen în virajul 1. Un tur mai târziu, Verstappen a intrat la boxe pentru primul schimb de pneuri (soft), reieșind pe poziția a opta, întrucât strategia Red Bull vizase un potențial retur în frunte cu pneuri proaspete.

De cealaltă parte, Fernando Alonso a avut un moment în care a ajuns în pietrișul din virajul 5, revenind pe P15; a fost notat de comisari pentru că a reintrat nesigur pe pistă, însă nu s-a luat nicio măsură suplimentară.

Alonso a avut parte de o experiență deosebită pe pietriș, luptând din greu în cursa de acasă. Sursa: F1

Hamilton a intrat la boxe pe turul 17, în timp ce Leclerc a preluat temporar șefia plutonului pe măsură ce fiecare favorit efectua opriri succesive. Piastri, care inițial ieșise al treilea din boxe, a revenit rapid în frunte după ce Verstappen—înlocuit cu pneuri soft—s-a aflat din nou în spatele său. Pe turul 22, Norris a intrat pentru schimbul pe pneuri medium, revenind pe P3, la zece secunde de Verstappen, apoi Piastri a efectuat a doua oprire pe turul 23 și a ieșit cu un avans de cinci secunde față de campionul mondial, menținându-și poziția de lider.

Middle stint: Lupta pentru podium și incidentele lui Albon

Pe măsură ce cursa se derula, Leclerc conducea plutonul în spatele liderilor, golind zona mijlocie a clasamentului în timp ce Russell, fresh pe pneuri soft, urca pe poziția a opta, ulterior primea voie de la coechipierul Kimi Antonelli să înainteze pentru a continua strategia Mercedes pe o singură oprire.

Între timp, Alexander Albon a avut o zi de coșmar: după ce a fost implicat într-un contact cu Liam Lawson, a suferit două avarii ale aripii față și a primit o penalizare de 10 secunde pentru părăsirea pistei și câștigarea unui avantaj, înainte de a ceda definitiv și a părăsi cursa pe turul 16.

A fost o zi dezastruoasă în Spania pentru Albon, care a suferit de două ori avarii la aripa față înainte de a se retrage din cursă. Sursa photo: F1

Pe turul 29, Verstappen a intrat pentru al treilea schimb de pneuri (soft uzate), revenind pe P3. Red Bull spera că această strategie cu trei opriri îi va permite campionului mondial să recupereze timp în partea finală, însă ritmul lent și traficul au împiedicat orice atac real asupra fruntașilor. Între timp, McLaren l-a adus pe Norris rapid în boxe pentru a răspunde manevrei lui Verstappen, iar Piastri a oprit imediat următorul tur, revenind pe pistă cu un avans consistent față de coechipier și adversari.

Safety Car și haosul din ultima parte a cursei

În turul 57, Kimi Antonelli a abandonat cu o problemă mecanică, iar Safety Car-ul a fost introdus pe pistă. Toți piloții de top, incluzându-i pe Piastri, Norris și Verstappen, au intrat din nou la boxe. Pentru Verstappen, singura opțiune rămasă a fost montarea pneurilor hard, care nu ofereau aproape nicio aderență pe finalul cursei. Când Safety Car-ul s-a retras pe turul 60, Piastri și Norris și-au fructificat imediat avantajul, decolând de pe linia de sosire și lăsându-l pe Verstappen în urma lor.

Verstappen părea pregătit să adopte o strategie cu trei opriri în cursă. Sursa photo: F1

În virajul final, Verstappen a suferit un moment de supravirare, iar Leclerc a profitat și l-a depășit în linia dreaptă, în ciuda unui contact ușor între Red Bull și Ferrari.

La intrarea pe ultimul tur, Russell a încercat să treacă pe lângă Verstappen la rândul său, însă cei doi au intrat în coliziune: mașina britanicului a atins-o pe cea a campionului olandez, forțându-l pe Verstappen să iasă pe banda de siguranță și să cedeze poziția.

Mașina de siguranță a declanșat o acțiune aprinsă pe linia boxelor, numeroase mașini, inclusiv ambele McLaren-uri, oprindu-se. Sursa photo: F1

Conducerea Red Bull i-a cerut lui Max să îi dea drumul lui Russell pentru a evita o penalizare, însă, imediat ce a încercat să revină pe pistă și să accelereze la ieșirea din viraj, Verstappen a lovit din nou monopostul Mercedes, înăsprind situația. Din fericire, Russell a trecut fără avarii majore și a reușit să termine pe locul al patrulea, în timp ce Verstappen a primit o penalizare de 10 secunde pentru coliziune, coborând la final pe P10.

Clasamentul final și evoluția în campionat

Piastri și Norris au adus acasă încă un scor de 1-2 pentru McLaren la Barcelona, pe fondul multor momente dramatice în spatele lor. Sursa photo: F1

După 66 de tururi pline de suspans, Piastri s-a impus cu 2,471 secunde în fața lui Norris. Leclerc a completat podiumul pentru Ferrari, la 10,455 secunde de lider, în timp ce Russell a terminat pe P4 (+11,359s). Nico Hülkenberg a impresionat prin evoluția sa de recuperare și a luat locul al cincilea (+13,648s), după ce plecase din P15 pe grilă.

Fernando Alonso a încheiat în puncte pentru prima dată în acest sezon, clasându-se pe P9, iar Isack Hadjar (Racing Bulls) și Pierre Gasly (Alpine) au ocupat pozițiile P7, respectiv P8. Lewis Hamilton a ratat podiumul cu o clasare pe locul al șaselea, păstrând însă un punctaj consistent pentru Ferrari. Ultima poziție punctabilă, P10, i-a revenit lui Verstappen, penalizarea afectându-i clasamentul.

Restul piloților au încheiat astfel: Liam Lawson (P11), Gabriel Bortoleto (P12), Yuki Tsunoda (P13), Carlos Sainz (P14), Franco Colapinto (P15), Esteban Ocon (P16) și Ollie Bearman (P17). Kimi Antonelli și Alexander Albon au abandonat (DNF).După cursa de la Barcelona, Piastri are un avans de 10 puncte față de Norris în clasamentul piloților, în timp ce Verstappen se află la 49 de puncte în spatele liderului. În clasamentul constructorilor, McLaren și-a consolidat poziția de lider, beneficiind de cele 43 de puncte obținute de duo-ul Piastri-Norris, în raport cu punctajele fragilizate ale Red Bull și Mercedes.

Declarații și concluzii

La finalul cursei, Piastri a declarat:

„A fost o surpriză să vedem strategia cu trei opriri a lui Max; aproape a funcționat pentru el, însă noi am avut un weekend aproape perfect. Ritmul a fost excelent și am reușit să gestionăm situațiile în parametrii ideali. Sunt foarte mândru de echipă pentru efortul depus. Nu a fost ideal în prima sesiune de antrenamente, însă am reușit să bifăm toate căsuțele în calificări și în cursă. Este o revenire superbă după Monaco.”

Lando Norris, secundul cursei, a adăugat:

„Oscar a fost de neoprit în acest weekend. Am făcut o cursă bună și mă bucur că am asigurat un 1-2 pentru McLaren. A fost cu atât mai special cu cât am gestionat presiunea lui Verstappen și a celorlalți în a doua parte a cursei.”

George Russell a povestit incidentul cu Verstappen:

„Din punctul meu de vedere, am fost lovit pur și simplu. Nu înțeleg ce a încercat Max să facă. Sunt mulțumit că am continuat fără probleme majore și că, în final, mi-am păstrat poziția în fața lui. Strategia lor a fost riscantă; din păcate pentru ei, au plătit scump această decizie.”

Max Verstappen, clasat pe P4 înainte de penalizare, a comentat:

„Am avut o mare problemă în ultimul viraj, pneurile hard pur și simplu nu au avut aderență. Am pierdut controlul și am fost prins în acel cutiuță de nisip. În retrospectivă, poate era mai bine să rămân pe medium, însă decizia părea cea mai bună la momentul respectiv. În privința coliziunii cu Russell, nu am nimic de adăugat; nu am vrut să fiu penalizat pentru părăsirea pistei și apoi am fost prins de situație.”

Ce urmează

După o săptămână liberă, calendarul Formula 1 se reia în Canada, pe circuitul Gilles-Villeneuve, între 13 și 15 iunie. Piloții și echipele se vor pregăti pentru o cursă ce se anunță la fel de intensă, pe un circuit stradal cu aer de Montreal, unde apărători ai coroniței, precum Verstappen, vor căuta să reducă din depărtare, iar McLaren va încerca să păstreze avansul în ambele campionate.

În concluzie, Marele Premiu al Spaniei 2025 va rămâne în memorie pentru evoluția impecabilă a lui Oscar Piastri, pentru revenirea remarcată a lui Lando Norris, dar mai ales pentru haosul final creat de Verstappen și Russell, două nume care au asigurat spectacol în ultima fază a cursei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *