Las Vegas, 2023: Max Verstappen câștigă cursa! Charles Leclerc și Sergio Perez completează podiumul.

Distribuie articolul:

Max Verstappen s-a impus pe circuitul stradal din Las Vegas! Pentru pilotul olandez, aceasta a fost cea mai dificilă victorie din acest sezon. Verstappen a primit o penalizare de 5 secunde și a suferit avarii la aripa față a monopostului RB19. Ocupantul poziției secunde, Charles Leclerc a avut o evoluție remarcabilă. Monegascul a profitat de o eroare a lui Sergio Perez (petrecută în ultimul tur al GP-ului), pentru a „despărți” cele două monoposturi Red Bull.

Startul nu a fost lipsit de incidente.

Startul a fost plin de evenimente. Max Verstappen a fost protagonistul unei manevre agresive asupra lui Charles Leclerc, la intrarea în primul viraj. Din cauza acestei manevre (care a trimis ambele monoposturi în afara pistei), olandezul a primit o penalizare de 5 secunde.

Tot în virajul 1, Fernando Alonso a pierdut controlul monopostului AMR23. Spaniolul nu a putut fi evitat de Valtteri Bottas, iar Sergio Perez a lovit partea din spate a mașinii Alfa Romeo.

În turul 3, Lando Norris a suferit un accident în virajul 12. Acest incident a dus la apariția SC-ului. Datorită neutralizării, Lance Stroll a oprit la standuri (pentru anvelope hard).

Accidentul lui Lando Norris din Turul 3

Leclerc l-a depășit pe Verstappen, la finalul primului stint.

La restart, Verstappen nu a putut să își creeze un ecart substanțial față de Leclerc. Medium-urile montate pe monopostul RB19, au început să își arate limitele. Astfel, Leclerc l-a depășit pe tripul campion mondial, pe pistă, în virajul 16. La finalul aceleiași bucle, Max a intrat la boxe (schimb pe anvelope hard). Tot la pit-uri, olandezul și-a ispășit penalizarea de 5 secunde.

Charles Leclerc și-a prelungit primul stint cu 7 tururi în comparație cu Verstappen. După efectuarea opririi, pilotul Ferrari a ieșit în fața lui Verstappen. George Russell a profitat la rândul său, de penalizarea primită de Max.

În această perioadă a cursei, Sergio Perez se afla la conducerea GP-ului. Pilotul mexican oprise deja la standuri, la finalul primei bucle, din cauza contactului cu monopostul lui Valtteri Bottas. Perez avea un avans de 10 secunde față de ocupantul poziției secunde, Charles Leclerc.

Russell, acroșaj cu Verstappen.

În spatele monegascului, Verstappen l-a atacat pe George Russell. Britanicul a „închis ușa”, iar cei doi piloți s-au acroșat. Ambele monoposturi au suferit avarii. În urma investigației realizată de „conducerea” cursei, Russell a primit o penalizare de 5 secunde (care avea să îi afecteze într-o proporție masivă, rezultatul final al acestui GP).

Din cauza debriurilor rămase pe circuit, a fost necesară intervenția mașinii de siguranță (pentru a doua oară, în acest GP). De această neutralizare avea să profite (cel mai mult), Sergio Perez.

Într-o situație avantajoasă (din cauza pitstop-urilor realizate în primele tururi ale cursei), s-au aflat și Carlos Sainz, Fernando Alonso sau Lance Stroll. Astfel, toți piloții menționați mai sus (alături de Verstappen și Russell) au intrat la standuri, pentru un alt set de cauciuri hard.

Inițial, Perez a părut că se poate implica în lupta pentru victorie. La 5 bucle după finalul perioadei de SC, „Checco” a trecut de Leclerc. Astfel, Perez se afla (din nou), la conducerea acestei curse. Din păcate (pentru pilotul Red Bull), Leclerc avea să îl redepășească câteva tururi mai târziu.

Max Verstappen a preluat conducerea în ultima parte a cursei.

De lupta purtată de cei doi, a profitat Max Verstappen. Acesta l-a depășit destul de ușor pe coechipierul său, iar în turul urmator (37), Verstappen a trecut și de monegasc.

Din acest moment, pilotul olandez a „sprintat” către victorie (în pofida avariilor la aripa față). În spatele lui, lupta dintre Perez și Leclerc avea să continue.

O greșeală făcută de pilotul Ferrari, părea că a „rezolvat” disputa pentru locul 2. Cu toate acestea, în ultimul tur, Perez a făcut la rândul său o greșeală, care i-a permis lui Leclerc să își recâștige poziția. Din nou, la fel ca la Interlagos, Sergio Perez pierde o poziție în ultimul tur…

George Russell a terminat al 4-lea, însă penalizarea de 5 secunde (primită din cauza incidentului cu Verstappen), l-a „aruncat” până pe locul 8.

Astfel, Ocon a „preluat” cele 12 puncte aferente poziției a patra. Lance Stroll a completat topul 5 (o nouă cursă bună pentru canadian, după cea reușită în Brazilia), în fața lui Carlos Sainz și Lewis Hamilton.

Hamilton a avut o cursă dificilă. Rezultat dezamăgitor pentru McLaren.

Septupul campion mondial al celor de la Mercedes, a avut o cursă dificilă. Totuși, Hamilton a reușit să revină în zona punctelor, după un contact cu Oscar Piastri, contact care i-a cauzat o pană.

Alonso a terminat GP-ul pe locul 9, chiar în fața pilotului McLaren. Pe lângă punctul aferent locului 10, Piastri a reușit și cel mai rapid tur al cursei. Australianul a oprit cu 6 tururi înainte de final, pentru un set de pneuri medium. Astfel, după cursa de astăzi, McLaren a adunat doar două puncte.

Sezonul se încheie la Abu Dhabi.

În ciuda organizării deficitare și a declarațiilor anumitor piloți, MP al Las Vegas-ului a fost o cursă spectaculoasă, cu mult peste așteptările fanilor. După etapa americană, F1 „va trage cortina” peste sezonul 2023, odată cu etapa susținută la Abu Dhabi (24-26 noiembrie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *