Formula 1
Max Verstappen, victorie clară și controlată în Japonia

Max Verstappen, victorie clară și controlată în Japonia

Max Verstappen a obținut prima victorie a sezonului, a patra victorie consecutivă în Marele Premiu al Japoniei și a 64-a victorie din carieră, controlând cursa de la Suzuka în fața celor două monoposturi McLaren. Olandezul a reușit o cursă impecabilă, menținându-i constant în spate pe Lando Norris și Oscar Piastri, care nu au reușit să-l amenințe în mod real, deși au păstrat un ritm competitiv.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 489275434_1169388418316747_5825374210655059991_n.jpg
Sursă Foto – Red Bull Content Pool

Trioul fruntaș a rulat compact pe tot parcursul cursei, însă Verstappen a gestionat cu calm fiecare tur, livrând un rezultat surprinzător, mai ales având în vedere dificultățile întâmpinate de Red Bull la începutul weekendului și, impicit, la începutul sezonului. Performanța de la Suzuka a venit după un pole position spectaculos în calificări, care i-a oferit poziția ideală pe grilă.

Startul

Cursa a început pe asfalt uscat, în ciuda ploilor nocturne, iar prognoza meteo nu mai indica alte intervenții ale vremii. Suprafața nou asfaltată a circuitului era însă alunecoasă înainte de stingerea luminilor de start, ceea ce a influențat alegerile de pneuri.

Majoritatea piloților au ales să pornească cu pneuri Medium de la Pirelli. Doar cinci au optat pentru alte compoziții, printre care Lewis Hamilton, aflat pe locul opt la start, care a ales pneurile Hard pe Ferrari-ul său. Aceeași strategie a fost urmată și de Gabriel Bortoleto (Sauber) și Esteban Ocon (Haas), plecați din a doua jumătate a grilei.

În coada plutonului, Jack Doohan (Alpine) și Lance Stroll (Aston Martin) au ales să înceapă cu pneuri Soft, încercând o abordare agresivă pentru primele tururi.

Sursă Foto – Racing News 365

Verstappen s-a aflat în frunte la start, beneficiind de poziția privilegiată obținută în calificări, avându-l alături pe Norris în prima linie, în timp ce Piastri pleca din linia a doua. Poziționarea a reflectat forța Red Bull pe un circuit unde echilibrul aerodinamic și precizia fac diferența.

Startul a decurs curat, iar Verstappen a impus ritmul imediat, construindu-și treptat avantajul într-o cursă în care strategia și controlul degradării au contat mai mult decât spectacolul pur.

Povestea Cursei

Max Verstappen a reușit un start curat și autoritar, tăind traiectoria lui Lando Norris, în timp ce Oscar Piastri s-a așezat imediat în spatele celor doi, fără schimbări semnificative în top 10 în primele viraje.

În a doua jumătate a plutonului, Fernando Alonso l-a depășit pe Pierre Gasly în virajul Spoon pentru locul 11, iar Yuki Tsunoda a realizat o manevră similară asupra lui Liam Lawson, trecând pe 13.

Verstappen a condus plutonul în turul al doilea, urmat de Norris, Piastri, Charles Leclerc și George Russell. Această grupă fruntașă s-a distanțat rapid, având deja peste o secundă avans față de Andrea Kimi Antonelli, aflat pe locul șase, până în turul al treilea.

Chiar dacă Verstappen părea în control, a semnalat probleme recurente la schimbările de treaptă, care păreau să-i afecteze ritmul. Totuși, până în turul 4, liderul reușise deja să iasă din raza DRS a lui Norris.

McLaren a adoptat o strategie disciplinată, menținând formația între cei doi piloți, cu Piastri la mai puțin de o secundă în spatele lui Norris. Obiectivul părea clar: conservarea pneurilor și pregătirea unui atac ulterior asupra pilotului Red Bull.

Unul dintre puținii piloți care au forțat în debutul cursei a fost Lewis Hamilton, care l-a depășit pe Isack Hadjar în primul viraj în turul 6, urcând pe locul șapte.

Sursă Foto – @F1/X

Până în turul 7, Verstappen își rezolvase parțial problemele tehnice, mărindu-și avansul la două secunde în fața lui Norris. În turul 10, echipa McLaren l-a informat pe britanic despre o posibilă apariție a ploii în jurul turului 20, însă intensitatea și durata estimată nu păreau suficiente pentru a influența strategia.

În acest punct, Norris a înregistrat cel mai rapid tur al cursei, reducând ușor avantajul liderului. În spate, Lance Stroll a renunțat la pneurile Soft în favoarea unui set de Hard, revenind pe ultimul loc. În același timp, Alex Albon, aflat pe locul nouă, raporta probleme serioase la cutia de viteze.

Pe măsură ce se apropia fereastra ideală pentru opririle la boxe, ordinea rămânea neschimbată, cu piloții conservând pneurile și neputând forța depășiri. Jack Doohan, celălalt pilot care pornise pe Softuri, a intrat la boxe în turul 16, mult mai târziu decât Stroll, dar a ieșit cu un avantaj de doar opt zecimi în fața acestuia, pe locul 19.

Sursă Foto – @F1/X

În turul 18, McLaren a transmis un apel tactic către Norris, sugerând o oprire pentru a încerca undercut-ul asupra lui Verstappen. Britanicul a confirmat, dar a continuat pe circuit, semnalând o posibilă strategie de tip “dummy call” pentru a provoca o reacție de la Red Bull.

Efortul nu a fost în zadar: Norris se apropiase la 1.5 secunde de Verstappen și reușise să se desprindă de Piastri, având un ecart de 2.5 secunde față de colegul său.

George Russell a fost primul dintre fruntași care a intrat la boxe, în turul 20, trecând pe pneuri Hard și ieșind într-o zonă liberă, în spatele lui Tsunoda. Piastri a urmat un tur mai târziu, intrând pe aceeași compoziție și reintrând pe locul 9, în fața lui Alonso și cu un tampon de trei monoposturi între el și Russell.

În turul 22, Verstappen, Norris și Leclerc au intrat simultan la boxe, ca răspuns direct la oprirea lui Piastri. La ieșirea din linia boxelor s-a produs o situație tensionată: Norris a avut o oprire excelentă și a revenit pe pistă umăr la umăr cu Verstappen, dar a fost ușor „împins” spre marginea pistei și aproape a ieșit pe iarbă, susținând ulterior că manevra olandezului a fost agresivă.

Sursă Foto – @F1/X

Max Verstappen a reușit să-și păstreze poziția în fața lui Lando Norris, în timp ce Oscar Piastri a blocat atacurile lui Charles Leclerc și și-a menținut poziția. Norris, însă, a pierdut două secunde importante în spatele lui Alex Albon, până când pilotul Williams a intrat la boxe, vizibil frustrat că a fost lăsat să revină pe pistă în spatele lui Oliver Bearman, care reușise un undercut eficient.

Sursă Foto – @F1/X

În turul 28 din cele 53 programate, Verstappen preluase poziția de lider virtual al cursei, aflat pe locul trei la momentul respectiv, cu un avans de 2,3 secunde față de Norris și încă 1,8 față de Piastri.

Andrea Kimi Antonelli conducea în mod real cursa, fiind printre puținii care nu opriseră încă. Cu această ocazie, tânărul italian a devenit cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1 care a condus o cursă de Grand Prix. În spatele său, Lewis Hamilton – la 40 de ani – rula în același stint extins, pe pneuri Hard.

Sursă Foto – @F1/X

În pluton, Alex Albon își recăpătase concentrarea și urca treptat în clasament până pe locul 11, avându-i în față pe Liam Lawson și Carlos Sainz, ambii încă nefăcându-și oprirea la boxe.

Un blocaj de cauciuc în șicana finală l-a determinat pe Hamilton să oprească în turul 31, schimbând Hardurile cu pneuri Medium și revenind pe circuit pe locul șapte, la șase secunde în fața lui Lawson. Acesta a fost depășit rapid de coechipierul său Isack Hadjar, care rulase deja cu pneuri proaspete.

Antonelli a intrat la boxe în turul următor, punând pneuri Hard și ieșind pe locul șase, chiar în fața lui Hamilton. Între timp, Esteban Ocon a făcut și el schimbul de pe Hard pe Medium în turul 33, dar a pierdut cinci poziții, coborând pe locul 18.

Ultimii doi piloți care nu opriseră până în acel moment, Lawson și Sainz, au efectuat opririle în turul 34, montând pneuri Soft și revenind pe circuit pe locurile 16 și 17.

În frunte, Verstappen a primit undă verde să forțeze în turul 36, menținând un avans de 1,5 secunde față de Norris, în timp ce Piastri se afla la 1,2 secunde în spatele colegului său de echipă. În turul 43, Piastri redusese diferența la jumătate de secundă și a cerut echipei să-i permită să atace, considerând că ritmul lui Norris era prea conservator pentru a pune presiune pe liderul cursei.

Sursă Foto – @F1/X

Mesajul primit a fost că ritmul actual reflecta limita lui Norris, iar un schimb de poziții nu a fost autorizat. Răspunsul britanicului a fost prompt: a crescut ritmul, distanțându-se cu câteva zecimi față de Piastri și reducând totodată diferența față de Verstappen.

Totuși, Piastri a reușit să reintre în zona DRS în turul 47, dar Norris nu a reușit să se apropie suficient de liderul cursei pentru a lansa un atac direct.

Sursă Foto – @F1/X

Ordinea nu s-a mai schimbat până la final, iar Max Verstappen a obținut o victorie valoroasă, reducând diferența din clasamentul piloților la doar un punct față de Norris. McLaren a completat podiumul cu Norris și Piastri, dar rezultatul general a fost perceput ca fiind sub așteptări pentru echipa britanică, care păruse favorită la victorie.

Leclerc a încheiat al patrulea, urmat de piloții Mercedes – George Russell și Andrea Kimi Antonelli – în timp ce Hamilton a terminat pe locul șapte. Hadjar, Albon și Bearman au completat top 10-ul.

Red Bull – un ochi râzând și unul plângând

Sezonul impresionant al lui Max Verstappen, definit de limitarea pagubelor într-un monopost Red Bull mult mai lent decât cele din ultimii 3 ani, a atins un nou punct culminant la Suzuka. A obținut un pole position improbabil și a gestionat cursa cu autoritate, în fața unei echipe McLaren mai rapide pe hârtie. Trei piloți luptând la limită timp de 53 de tururi – exact lucrul care definește o cursă de Formula 1 autentică. Iar Verstappen a avut ocazia să-și etaleze din plin clasa.

Pilotul olandez a fost aproape impecabil, controlând momentul critic de la ieșirea din pit lane în fața lui Lando Norris fără să intre în panică și fără să depășească linia de siguranță – o greșeală care l-ar fi costat victoria. A fost triumful cu numărul 64 din carieră, și chiar dacă McLaren continuă să dețină un avantaj tehnic, nu ar fi o surpriză dacă numărul acestor victorii va continua să crească în 2025.

Sursă Foto – Getty Images/Red Bull Content Pool

Pentru Red Bull, însă, rămâne o problemă nerezolvată: al doilea monopost nu a adunat încă niciun punct în actualul sezon. Yuki Tsunoda, aflat la prima sa apariție ca pilot titular în echipa de top, nu avea cum să atingă nivelul lui Verstappen din prima încercare. Cu toate acestea, au existat momente la Suzuka în care ritmul său a fost competitiv, chiar încurajator. Cu toate acestea, cursa încheiată pe locul 12, influențată major de calificările modeste de sâmbătă, a lăsat un gust amar – mai ales în fața fanilor de acasă.

Sursă Foto – Getty Images/Red Bull Content Pool

Privind în urmă, sezonul 2024 a fost câștigat de Verstappen pe baza avansului construit în prima parte a campionatului, dar menținut datorită constanței și eficienței sale în fața unui McLaren adesea mai rapid, dar mai predispus la erori. Atunci se spunea că Verstappen își permitea să fie conservator, în timp ce McLaren era obligată să riște pentru a închide diferența – lucru care a dus inevitabil la greșeli.

În 2025, situația pare să se repete. McLaren a sosit la Suzuka cu cel mai rapid pachet. Totuși, erorile din calificări i-au permis lui Verstappen să obțină un pole nesperat, iar acea șansă pierdută i-a costat scump pe Norris și Piastri. În singurul moment din cursă în care Norris a fost suficient de aproape pentru a ataca, a ajuns pe iarbă și a pierdut teren. În plus, se ridică întrebări legate de strategia McLaren: de ce nu au valorificat avantajul numeric pentru a-l supune pe Verstappen unei presiuni reale?

Ar fi putut rula unul dintre piloți mai mult, pentru a forța un undercut sau a exploata mai bine uzura pneurilor. Chiar și o inversare temporară a pozițiilor între cei doi piloți McLaren putea fi justificată în numele unei strategii mai agresive. Însă aceste decizii nu au fost luate, iar Red Bull, în ciuda unei opriri lente la boxe care aproape i-a costat victoria, a demonstrat că este în continuare un etalon în ceea ce privește execuțiile impecabile în curse.

Sursă Foto – @RedBullRacing/X

Verstappen nu este încă favorit cert la titlu, dar victoria de la Suzuka ar putea reprezenta fundația pentru una dintre cele mai neașteptate campanii câștigătoare din cariera sa. Chiar și fără mașina dominantă, eficiența și inteligența în cursă fac diferența. Iar când Red Bull și Verstappen capitalizează la maximum orice oportunitate, restul grilei trebuie să caute soluții mult mai agresive – și mult mai precise – pentru a-i învinge.

Oscar Piastri: „Poziția pe circuit ne-a afectat cel mai mult”

Oscar Piastri a recunoscut că poziția pe circuit a fost un factor esențial care a afectat șansele McLaren în tentativa de a-l prinde pe Max Verstappen în cursa de la Suzuka. Deși echipa părea favorită pentru pole position, iar Piastri deținea timpul de referință provizoriu în calificări, Verstappen și apoi coechipierul său Lando Norris l-au devansat în final.

În cursă, Verstappen a reușit să-i țină la distanță pe cei doi piloți McLaren pe tot parcursul celor 53 de tururi, chiar dacă ritmul acestora a crescut constant în ultimele faze. Totuși, Norris nu a reușit niciodată să intre în zona DRS a liderului, iar Piastri, aflat la mai puțin de o secundă de colegul său, a cerut echipei să evalueze posibilitatea unei inversări de poziții, considerând că avea un ritm suficient de bun pentru a-l ataca pe Verstappen.

Sursă Foto – @McLarenF1/X

Echipa a decis să mențină ordinea, iar Norris și Piastri au încheiat pe locurile doi și trei. Piastri a reflectat ulterior asupra importanței calificărilor, recunoscând că șansa reală la victorie s-a pierdut sâmbătă. A apreciat ritmul excelent de cursă al monopostului, dar a subliniat că fără o poziție mai bună pe grilă, nu a putut valorifica pe deplin acel potențial.

Deși și-a exprimat dezamăgirea pentru ratarea oportunității, australianul a considerat că întrebarea adresată echipei privind o eventuală schimbare a pozițiilor a fost legitimă. A simțit că putea lansa un atac eficient dacă ar fi fost în fața colegului său, dar a acceptat decizia echipei ca fiind justificată în contextul dat.

Norris, la rândul său, a împărtășit o viziune similară. A recunoscut că șansele s-au pierdut în calificări, iar în ziua cursei diferențele de ritm au fost prea mici pentru a produce o schimbare reală. A lăudat execuția impecabilă a lui Verstappen și a admis că Red Bull și-a meritat victoria.

Sursă Foto – @McLarenF1/X

Deși McLaren a ratat obiectivul de a câștiga cursa, ambii piloți au considerat că a fost un weekend solid. Norris a remarcat progresul Red Bull și a evidențiat nevoia ca echipa să muncească mai mult pentru a reveni în frunte. Ritmul a fost acolo, însă strategia și poziția pe grilă s-au dovedit decisive într-o cursă unde micile detalii au făcut diferența.

Charles Leclerc : „Fără upgrades-uri, rezultatele nu se vor îmbunătăți”

Charles Leclerc a recunoscut că perspectivele pe termen scurt pentru Ferrari nu par să se îmbunătățească, după ce a avut parte de o cursă solitară în Marele Premiu al Japoniei, încheiat pe locul patru – exact poziția din care a luat startul. Deși a fost capabil să rămână aproape de lideri în primele tururi, ritmul echipei a fost insuficient pentru a se implica în lupta cu Red Bull și McLaren.

Leclerc a trecut linia de sosire la peste 16 secunde în urma câștigătorului Max Verstappen, după ce a pierdut contactul cu grupul fruntaș odată cu reducerea greutății de combustibil și intensificarea ritmului general. Monegascul a menționat că speranțele la un podium au existat în prima parte a cursei, dar dezavantajul de ritm a devenit evident pe măsură ce McLaren și Red Bull au început să forțeze.

Sursă Foto – Scuderia Ferrari/X

Cu toate acestea, Leclerc s-a declarat mulțumit de faptul că Ferrari a reușit să maximizeze rezultatul în comparație cu primele două etape ale sezonului. Cu un monopost bine echilibrat și fără erori majore, echipa a reușit să extragă tot ce era posibil. Totuși, pilotul a evidențiat clar că performanța generală nu este la nivelul așteptărilor, ceea ce face ca rezultatul, deși corect, să fie demoralizator.

O analiză mai detaliată a performanței a scos la iveală că Ferrari pierde timp față de McLaren pe aproape tot parcursul circuitului de la Suzuka, în special în sectorul tehnic și rapid – zona Esses. Deși impresia vizuală poate fi înșelătoare din cockpit, Leclerc a simțit că acolo se află pierderea cea mai consistentă.

Cu toate acestea, weekendul de la Suzuka a adus și un progres personal pentru Leclerc. Acesta a testat un nou set-up al modelului SF-25, o direcție pe care o avea în minte de câteva săptămâni și care s-a dovedit eficientă. Setările au fost unele „extreme”, dar au oferit o mai bună înțelegere a comportamentului mașinii, punându-l într-o poziție mai confortabilă decât în cursele precedente.

Sursă Foto – Scuderia Ferrari/X

Chiar dacă rezultatul nu a fost cel dorit, Leclerc a subliniat importanța lecțiilor învățate și faptul că a reușit să stabilească o bază mai solidă pentru cursele următoare. A considerat sesiunea de vineri drept un moment-cheie, când a validat direcția tehnică pe care a ales să o urmeze.

De asemenea, Lewis Hamilton a confirmat că monopostul Ferrari SF-25 suferă de o problemă tehnică majoră, aflată în prezent în proces de remediere, după un nou weekend dificil pentru septuplul campion mondial. Clasat pe locul opt în calificări și terminând cursa de la Suzuka doar pe poziția a șaptea, Hamilton a fost din nou în umbra coechipierului său Charles Leclerc, care a încheiat pe patru – la mare distanță de lideri.

Cu excepția pole position-ului și victoriei din cursa sprint din China, începutul de sezon a fost sub așteptări pentru Ferrari. După cursa de duminică, Hamilton a dezvăluit că echipa a identificat o problemă recurentă care afectează performanța monopostului său în ultimele trei Mari Premii. Această deficiență tehnică îl face să piardă aproximativ o zecime de secundă pe tur.

Britanicul și-a exprimat speranța că problema va fi rezolvată până la următoarea cursă, prin implementarea unui nou element pe monopost. Totodată, a subliniat importanța esențială a calificărilor într-un sezon în care nu a reușit să extragă maximul din pneuri în tururile rapide.

Conform informațiilor interne, echipa Ferrari este conștientă de natura problemei, dar nu a identificat încă sursa exactă. Se așteaptă ca noua componentă, odată montată, să elimine complet defectul de performanță, urmând să fie aplicată pe ambele monoposturi. Hamilton s-a declarat mulțumit de ritmul de cursă în condițiile date și a apreciat efortul inginerilor și mecanicilor pentru modul în care au gestionat weekendul.

Sursă Foto – Scuderia Ferrari/X

Problemele legate de înălțimea față de sol ale SF-25 au fost evidente în toate cele trei curse de până acum, apogeul fiind descalificarea lui Hamilton în China din cauza uzurii excesive a plăcuței de protecție de sub podea. Se presupune că monopostul nu poate fi rulat suficient de rigid cu rezervorul plin, ceea ce forțează echipa să-l ridice mai mult decât își doresc piloții – afectând grav performanța aerodinamică.

Deși Ferrari nu a comentat oficial aceste speculații, mai multe voci din paddock susțin existența unei probleme structurale în partea din spate a mașinii. Se vehiculează că echipa lucrează la un nou ansamblu pentru a elimina această deficiență, nefiind încă sigură care componentă anume o provoacă.

Moral mixt în tabăra Mercedes-AMG

George Russell a descris cursa de la Suzuka drept una frustrantă, în contextul în care primii șase piloți au încheiat exact în ordinea în care au luat startul. Pe un circuit unde depășirile sunt dificile, întreaga desfășurare a fost dictată de calificările de sâmbătă. Strategia unică cu o singură oprire a fost relativ simplă, iar lipsa de oportunități a făcut ca Mercedes să aibă puține opțiuni pentru a avansa în clasament.

Russell a încercat să forțeze un undercut asupra lui Charles Leclerc la finalul primului stint, însă ritmul nu a fost suficient pentru a compensa întârzierile cauzate de traficul întâlnit. În cele din urmă, oricare ar fi fost strategia aleasă, poziția a cincea părea inevitabilă.

Dezamăgirea vine în special din faptul că echipa nu a maximizat calificările. Ritmul demonstrat în antrenamente sugera că mașina avea potențial pentru primele două linii ale grilei, dar prima sesiune de calificări compromisă din sezon i-a costat scump. Cu toate acestea, echipa speră să revină puternic în Bahrain, un circuit cu caracteristici complet diferite, mai abraziv și cu temperaturi mai ridicate, unde echilibrul între ritm și degradarea pneurilor va fi testat serios.

Sursă Foto – @MercedesAMGF1/X

Andrea Kimi Antonelli a avut parte de o cursă pozitivă, în care a reușit să construiască ritmul odată ce a rulat în aer curat. Extinderea primului stint pe pneuri Medium s-a dovedit benefică, iar după trecerea pe Harduri, ritmul său a rămas constant. Chiar dacă nu a avut suficient timp pentru a ajunge la grupul din față, Antonelli a bifat câteva recorduri noi după această cursă, devenind cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1 care a condus un Mare Premiu, cel mai tânăr pilot care obține Fastest Lap-ul într-o cursă, dar și primul pilot în sezonul de Debut chiar de la pilotul pe care l-a înlocuit, Lewis Hamilton, care punctează în primele 3 curse consecutive din carieră.

Andrew Shovlin, directorul de inginerie la pista, a concluzionat că rezultatul a fost unul al oportunităților ratate. Deși ritmul pe parcursul weekendului a fost promițător, importanța calificării la Suzuka a fost decisivă. Fiind nevoiți să plece din pozițiile cinci și șase, avansul a fost dificil de obținut, iar absența ploii a limitat și mai mult variabilele strategice.

Sursă Foto – MotorCycle Sports

Antonelli a gestionat bine primul stint, rulând mai mult decât rivalii și beneficiind de un ritm competitiv în aer curat. A reușit astfel să acopere undercut-ul lui Hamilton și să creeze un avantaj de uzură față de mașinile din față. Finalul său de cursă a fost solid, ajungând chiar în apropierea lui Russell și semnând turul cel mai rapid al zilei – o performanță matură din partea unui debutant.

Rezultatele Cursei

PozițiePilotEchipăInterval
1Max VerstappenOracle Red Bull Racing53 Tururi
2Lando NorrisMcLaren F1 Team+1.423s
3Oscar PiastriMcLaren F1 Team+2.129s
4Charles LeclercScuderia Ferrari HP+16.097s
5George RussellMercedes AMG Petronas F1 Team+17.362s
6Kimi AntonelliMercedes AMG Petronas F1 Team+18.671s
7Lewis HamiltonScuderia Ferrari HP+29.182s
8Isack HadjarVisa Cash App Racing Bulls F1 Team+37.134s
9Alex AlbonAtlassian Williams Racing+40.367s
10Oliver BearmanMoneyGram Haas F1 Team+54.529s
11Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team+57.333s
12Yuki TsunodaOracle Red Bull Racing+58.401s
13Pierre GaslyBWT Alpine F1 Team+62.122s
14Carlos SainzAtlassian Williams Racing+74.129s
15Jack DoohanBWT Alpine F1 Team+81.314s
16Nico HulkenbergStake F1 Team Kick Sauber+81.957s
17Liam LawsonVisa Cash App Racing Bulls F1 Team+82.734s
18Esteban OconMoneyGram Haas F1 Team+83.438s
19Gabriel BortoletoStake F1 Team Kick Sauber+83.897s
20Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+ 1 Lap

Clasamentul General – Piloți

PozițiePilotEchipăPuncte
1Lando NorrisMcLaren F1 Team62
2Max VerstappenOracle Red Bull Racing61
3Oscar PiastriMcLaren F1 Team49
4George RussellMercedes AMG Petronas F1 Team45
5Kimi AntonelliMercedes AMG Petronas F1 Team30
6Charles LeclercScuderia Ferrari HP20
7Alex AlbonAtlassian Williams Racing18
8Lewis HamiltonScuderia Ferrari HP15
9Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team10
10Esteban OconMoneyGram Haas F1 Team10
11Nico HulkenbergStake F1 Team Kick Sauber6
12Oliver BearmanMoneyGram Haas F1 Team5
13Isack HadjarVisa Cash App Racing Bulls F1 Team4
14Yuki TsunodaVisa Cash App Racing Bulls F1 Team3
15Carlos SainzAtlassian Williams Racing1
16Pierre GaslyBWT Alpine F1 Team0
17Liam LawsonOracle Red Bull Racing0
18Gabriel BortoletoStake F1 Team Kick Sauber0
19Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team0
20Jack DoohanBWT Alpine F1 Team0

Clasament General – Constructori

PozițieConstructorPuncte
1McLaren F1 Team111
2Mercedes AMG Petronas F1 Team75
3Oracle Red Bull Racing61
4Scuderia Ferrari HP35
5Atlassian Williams Racing19
6MoneyGram Haas F1 Team15
7Aston Martin Aramco F1 Team10
8Visa Cash App Racing Bulls F1 Team7
9Stake F1 Team Kick Sauber6
10BWT Alpine F1 Team0

Surse Inspirație, reacții și știri (pe lângă vizionare personală) : Autosport, The Race, Racing News 365, Sky Sports, FIA, Planet F1, Motorsport Week, Mercedes-AMG Website

2 thoughts on “Max Verstappen, victorie clară și controlată în Japonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *