MotoGP, Phillip Island – Johann Zarco obține o victorie memorabilă.

Distribuie articolul:

După 120 de starturi la clasa regină, Johann Zarco a obținut prima victorie a carierei, în cadrul categoriei MotoGP! Pilotul francez s-a instalat în postura de lider, după o depășire realizată asupra lui Jorge Martin, în ultimul tur al GP-ului australian. Francesco Bagnaia a terminat pe poziția secundă, la doar 2 zecimi în spatele lui Zarco. Fabio Di Gianantonio a completat topul 3.

 După căzătura suferită la Mandalika, Jorge Martin avea nevoie de un rezultat bun la Phillip Island, în contextul luptei pentru campionat. Ibericul a condus ostilitățile, până în ultimul tur al întrecerii desfășurate la antipozi. La jumătatea cursei, Martin avea un avans de 3 secunde și jumătate, în fața grupului urmăritor.

 Pentru rider-ul Pramac Ducati, alegerea pneului spate (de compoziție soft) s-a dovedit a fi „călcâiul lui Ahile”. Acesta a cedat pe final, în ultima parte a GP-ului australian.

Johann Zarco, MotoGP, San Marino MotoGP 3 September 2022

 Johann Zarco a reușit să profite, de dificultățile pe care le întâmpina coechipierul său. Pe lângă francez, Bagnaia, Di Giannantonio și Binder au reușit să facă același lucru. Astfel, Martin a terminat al 5-lea. Cu doar 4 etape înainte de final, spaniolul începe să piardă teren în lupta pentru coroana mondială.

 Omul zilei a fost Johann Zarco. Acesta a declarat la finalul GP-ului: „Mă simt incredibil. Nu îmi vine să cred. Martin și-a creat un avans foarte mare, în timp ce eu încercam să am grijă de anvelopa spate. În ultima parte a cursei, am început să atac. A fost aproape o surpriză, să îl văd pe Martin căzând atât de mult în performanță. După atât de multe curse pe care am încercat să le câștig, emoțiile sunt foarte mari. Nu vreau să plâng acum, însă cred că o voi face până la urmă.”

 În lumea sporturilor cu motor, cazul lui Zarco nu este unul singular. De exemplu, în F1, Mika Hakkinen sau Rubens Barrichello au avut nevoie de 7, respectiv 8 sezoane, pentru a câștiga un GP.

Cu toate acestea, în ciuda succesului lui Johann,  Francesco Bagnaia a ieșit „cel mai câștigat” pilot la finalul acestui GP. Avansul său în clasamentul general (raportat la Martin) a crescut la 27 de puncte. 

 Conform lui Pecco: „M-am gândit că piloții din față au forțat prea mult, în prima jumătate a cursei. Am încercat să fiu calm. Am avut parte de un alt weekend dificil, dar am reușit să îmbunătățim pe parcurs. Să fiu pe podium este fantastic”. 

 Pe lângă victoria lui Zarco și locul secund al lui Bagnaia, o altă performanță notabilă, este podiumul obținut de Fabio Di Giannantonio. Peninsularul a rămas fără loc pe grilă în urma sosirii lui Marquez, la Gresini, în sezonul 2024.

Fabio Di Giannantonio: „Astăzi, am dat 200%. Am știut că s-ar putea să aveam o cursă bună. Ritmul a fost la înălțime pe tot parcursul weekend-ului, dar nu mă așteptam să reușim un rezultat atât de bun. Sunt mândru de performanța pe care am obținut-o și pentru faptul că m-am bătut în ultimul tur, cu cei mai buni piloți ai competiției.” 

 Marco Bezzechi (locul 3 în clasamentul general) a terminat al 6-lea. Jack Miller, (eroul local) Aleix Espargaro, Alex Marquez și Enea Bastianini au completat topul 10. În puncte, au mai încheiat Maverick Vinales, Luca Marini, Miguel Oliveira, Fabio Quartararo și Marc Marquez. O nouă cursă „de uitat”, pentru constructorii japonezi… După 2 podiumuri în Japonia și Indonezia,  Quartararo a fost adus cu „picioarele pe pământ”, de limitele motocicletei Yamaha.

 Din cauza condițiilor meteo, cursa principală a avut loc sâmbătă. Sprintul se va desfășura duminică dimineața, la ora 06.00, (ora României) dacă vremea o va permite. Cu siguranță, GP-ul de astăzi a fost unul memorabil. Australia oferă publicului, (în general) curse palpitante. Din fericire, întrecerea de astăzi nu a făcut excepție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *