MP al Mexicului, Calificări: Pole-Position pentru Charles Leclerc. Primă linie Ferrari.

Distribuie articolul:

După o sesiune de calificări plină de neprevăzut, Charles Leclerc a obținut în Mexic, pole-ul cu numărul 22 al carierei. Pentru ca „sărbătoarea” să fie completă (pentru fanii Ferrari), Leclerc va fi acompaniat în prima linie, de către Carlos Sainz. Topul 3 (cel puțin la momentul scrierii acestui articol), a fost completat de Max Verstappen.

După ce a câștigat toate cele 3 sesiuni de antrenamente libere, contrar așteptărilor, Max Verstappen nu a reușit să obțină pole-ul.

După antrenamente, numeroși jurnaliști (printre care și Mark Hughes) vedeau Ferrari drept a 3-a forță (în regim de calificări), după Red Bull și McLaren. Aceste previzuni nu au fost confirmate. Încă o dată, se demonstrează faptul, că performanțele obținute vineri sunt strict orientative. După cum bine știm, îm antrenamente, echipele utilizează mapări ale motorului și cantități de combustibil diferite. Astfel, rezultatele trebuie privite cu scepticism…


Revenind la Max Verstappen, olandezul este investigat (alături de George Russell și Fernando Alonso) pentru o înfracțiune comisă pe linia standurilor, în Q1.

Cu siguranță, „eroul” acestei zile este Ricciardo. „Ricci” a reușit o performanță extraordinară. Australianul a obținut poziția a 4-a (posibil a 3-a, dacă Verstappen este penalizat) și odată cu ea, un loc în linia a doua.

În cursa de „casă”, Sergio Perez a încheiat calificările pe 5. Hamilton (investigat la rândul său pentru viteză „excesivă”, pe steag galben), Piastri, Russell, Bottas și Zhou au completat „tabloul” topului 10. O performanță remarcabilă și pentru Alfa Romeo, pe circuitul dedicat fraților Rodriguez (Pedro și Ricardo).


Totuși, locul lui Zhou în Q3, se datorează lui Alex Albon. Pilotul thailandez a depășit limita pistei, în ultima sa încercare de tur rapid (din Q2). Astfel, Alex a ajuns pe locul 14. Încă o „previziune” neconfirmată. După FP3, Albon era „văzut” în top 10.

Pierre Galsy a fost primul sub linie, la finalul segmentului median al calificărilor. Nico Hulkenberg l-a învins din nou convingător pe Kevin Magnussen, din punct de vedere al vitezei pe un singur tur. „Hulk” va pleca de pe 12, în fața lui Alonso. Spaniolul a ratat Q3, la fel ca la Austin. Mai mult, pe finalul Q1, Fernando  a cauzat și un steag galben. Așa cum spuneam mai sus, și pe Alonso „îl paște” o potențială penalizare.

Comparativ cu Ricciardo, Tsunoda a reușit o evoluție mediocră. Japonezul s-a calificat pe locul 15. De altfel, Yuki va pleca de pe ultimul loc (în urma poziților de penalizare primite, pentru schimbarea mai multor compoente ale motorului).

La fel ca Gasly, Ocon a fost la rândul său, „primul sub linie” (în Q1). Magnussen, Stroll și Sargeant (deja o obișnuință, în acest sezon) nu au reușit să treacă mai departe.

Lando Norris a fost surpriza neplăcută a zilei. Pilotul britanic a fost „pe nicăieri”, în această sesiune. Ultimul său tur cronometrat a fost afectat de steagul galben, provocat de răsucirea lui Fernadno Alonso. Prin urmare, mâine, Norris va avea o misiune dificilă.

După o sesiune de calificări plină de surprize, MP al Mexicului va avea loc duminică. Cursa va începe la ora 22.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *