Nicio uzină nu a câștigat Raliul Dakar la prima participare, dar Dacia, însă, ar putea schimba asta

Nicio uzină nu a câștigat Raliul Dakar la prima participare, dar Dacia, însă, ar putea schimba asta

„Regula numărul unu în Dakar este să nu ai probleme. O problemă generează mai multă muncă, ceea ce înseamnă că alte lucruri pot fi ratate. Atât de multe lucruri pot cauza probleme: durata evenimentului, căldura, praful, stâncile…”

Așa spune Philip Dunabin, directorul tehnic al proiectului Dacia Sandriders: planul ambițios al constructorului român de mașini „de buget” de a participa la raliul Dakar – cel mai greu și dur eveniment de Rally – Raid din lume .

El este șeful operațiunii, bazându-se pe anii săi de experiență în Dakar pentru a prevedea fiecare problemă posibilă și pentru a se asigura că există o soluție la îndemână – o soluție care poate fi pusă în aplicare de un pilot și un copilot indiferent de nivelul de oboseală fizică și mentală ,într-o cursă istovitoare de două săptămâni prin Arabia Saudită (3-17 Ianuarie).

Sursă Foto – Highmotor

„Este cel mai ușor lucru din lume să greșești”, subliniază el. „Da, ne-am descurcat bine în Maroc: 1-2, iar toate cele trei mașini au terminat. Dar nu trebuie să ne complacem. Vigilența trebuie să fie la cel mai înalt nivel”.

Aceasta este starea lui de spirit optimistă, încă entuziasmat după succesul echipei conduse de Prodrive în prima sa participare competițională, Rallye du Maroc.

Yang-ul la yin-ul lui Dunabin este un alt veteran al Dakar-ului, directorul de echipă Tiphanie Isnard. Aceasta este o experiență de învățare care va aduce Daciei diverse beneficii tehnice și va ajuta la stimularea părții „robuste și outdoor” din ADN-ul mărcii sale. Dar, întrebată dacă Dacia poate face ceea ce nimeni altcineva nu a mai făcut și să câștige Dakar la prima încercare, ea nu ezită:

„Cu siguranță, ne dorim să facem această schimbare. Nu este așteptarea noastră, ci speranța noastră”.

Planurile cele mai bine puse la punct se pot termina cu ușurință răsturnate la poalele unei dune în a doua zi, cu o roată agățată și motorul în flăcări. Dar Dacia a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a înclina șansele în favoarea sa: a făcut echipă cu Prodrive în calitate de furnizor tehnic; a profitat de cunoștințele mai largi ale Grupului Renault; și a semnat o listă de piloți la care nu se aștepta nimeni, o listă ce o surclasează chiar și pe cea a Audi.

Sursă Foto – Dacia

Nasser Al-Attiyah, care a câștigat Campionatul Mondial de Rally Raid cu victoria sa din Maroc, a câștigat cinci Dakar-uri. Sébastien Loeb, de nouă ori campion mondial de raliuri, a fost vicecampion în Dakar de trei ori. Iar Cristina Gutiérrez Herrero – cu 20 de ani mai tânără decât Al-Attiyah – a câștigat ultima oară categoria T3 la Dakar.

Sursă Foto – Dacia

Motorul Nissan V6, cutia de viteze manuală secvențială cu șase trepte, șasiul tubular din oțel și restul echipamentului au fost bine alese și testate. Cabina – cu un tablou de bord realizat de designerii interni ai Dacia – a fost concepută pentru a fi mai sigură . Toate șuruburile au aceeași dimensiune a capului, pentru a minimiza numărul de unelte din mașină pentru reparațiile curente care pot fi efectuate de șofer și copilot.

Sursă Foto – Dacia

Dunabin spune:

„Nu este vorba despre putere – este vorba despre gestionarea motorului, care îți permite să profiți la maximum, și despre fiabilitate. O schimbare a motorului atrage după sine o penalizare de 50 de ore și ar dura 10-12 ore. Așadar, chiar nu vrei să schimbi un motor. După Maroc, problemele care trebuiau rezolvate erau mai degrabă de fiabilitate decât de performanță. De exemplu, un ventilator de răcire a cedat”.

Răcirea – pentru trenul de propulsie și pentru habitaclu – este o obsesie majoră. Dar Dacia nu este singura operațiune susținută de producător care are așteptări mari pentru cursa din ianuarie. Mini s-a întors. Ford are un nou Ranger Raptor cu motor V8. Și mulți posibili câștigători sunt în Toyota Hilux – inclusiv, în mod curios, o pereche de câștigători de două ori la categoria moto, Toby Price și Sam Sunderland.

Sursă Thumbnail – Test Cars
Sursă Interviu : CAR Magazine

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *