You are currently viewing Nikolay Gryazin, victorie fără drept de apel la Sierra Morena

Nikolay Gryazin, victorie fără drept de apel la Sierra Morena

Nikolay Gryazin, alături de copilotul său Konstantin Aleksandrov, a obținut o victorie categorică în Rallye Sierra Morena, etapă aflată pentru prima dată în calendarul Campionatului European de Raliuri (ERC), și la a 42-a ediție din istorie. Aflat la volanul unei Škoda Fabia RS Rally2, echipajul bulgaro-rus a dominat competiția, adjudecându-și 7 din cele 13 probe speciale, și a încheiat cu un avans de 46 de secunde în fața francezilor Yoann Bonato și Benjamin Boulloud (Citroën C3 Rally2).

Pe ultima treaptă a podiumului s-au clasat spaniolii José Antonio ‘Cohete’ Suárez și Alberto Iglesias ‘Pin’, tot într-o Škoda Fabia RS Rally2, la 1 minut și 24 secunde în urma câștigătorului.

În ceea ce privește clasamentul din Supercampeonato de España de Rallyes (SCER), Suárez și Iglesias au profitat de abandonul liderilor de etapă, Alejandro Cachón și Borja Rozada, implicați într-un incident în ziua de duminică, și au obținut victoria generală. Echipajul format din Javier Pardo și David de la Puente, colegi de echipă în cadrul Recalvi Team, au terminat pe locul secund, rezultând într-un 1-2 complet pentru echipa galiciană. Pe poziția a treia s-au clasat Pepe López și David Vázquez, care adună puncte importante pentru campionat.

Etapa de la Sierra Morena a servit și ca pregătire pentru protagoniștii la titlul din acest sezon din WRC, Thierry Neuville și Elfyn Evans, care au folosit raliul drept antrenament în vederea Rally Islas Canarias, nepunctând sub nicio formă. Neuville a demonstrat un ritm superior, însă nu cu foarte mult, învingându-l pe Evans în toate probele, mai puțin două, dar încheind la doar 10.4 secunde avans față de galez după 12 probe (cele două echipaje neparticipând la Power Stage).

Tot în cadrul competiției, Jos Verstappen a obținut victoria la categoria Masters, într-un weekend simbolic în care fiul său, Max Verstappen, se impunea la Suzuka în Formula 1. La categoria Junior, succesul i-a revenit lui Sergi Pérez.

Vineri – Super Speciala Cordoba

Nikolay Gryazin , a stabilit cel mai bun timp cu autoritate pe proba super specială desfășurată în inima orașului Córdoba, marcând un start spectaculos pentru etapa din Campionatul European de Raliuri (ERC). Veteranul WRC2 l-a devansat pe Stéphane Lefebvre cu un avans de 1,8 secunde, impunându-se clar în fața publicului local.

Gryazin este unul dintre cei mai competitivi piloți din categoria WRC2 și, pe lângă programul său din mondial, va concura în acest an și în etape selectate din Campionatul European de Raliuri (ERC), incluzând Sierra Morena.

Veteranul norvegian Mads Østberg a terminat proba pe locul trei, la 2,8 secunde în spatele liderului. Surprinzător, același timp l-a înregistrat și fostul pilot de Formula 1, devenit pasionat de raliuri, Jos Verstappen.

Imediat în urma celor doi se clasa estonianul Robert Virves, la 3,4 secunde în spatele reperului stabilit de Gryazin. Virves a suferit o ușoară avarie în urma unei lovituri la bariera de beton în timpul probei, când Škoda sa a atins structura de protecție.

Pe locul șase se afla spaniolul Pepe López, urmat de francezul Yoann Bonato și polonezul Jakub Matulka.

Sâmbătă

Sâmbăta a început sub semnul condițiilor dificile în etapa de deschidere a Campionatului European de Raliuri din Spania. Prima probă specială a dimineții s-a desfășurat pe o suprafață complet udă, în urma ploilor recente. Mai mult decât atât, fiecare mașină care trecea pe traseu aducea noroi și pietriș pe asfalt, ceea ce făcea ca suprafața să devină din ce în ce mai alunecoasă pentru piloții care porneau mai târziu.

Irlandezul Jon Armstrong a stabilit cel mai rapid timp pe această probă, profitând de poziția sa de start ca al doilea pe drum. La volanul unui Ford, Armstrong a evitat cea mai mare parte a mizeriei care i-a încurcat pe concurenții plecați mai din spate. A reușit să-l învingă pe Nikolay Gryazin, liderul raliului și primul pe traseu, cu o diferență de 0,6 secunde. Rezultatul a fost extrem de motivant pentru Armstrong, care pierduse peste zece secunde în super speciala de deschidere de vineri seară, după ce a omorât motorul la intrarea într-o „gogoașă”. Astfel, irlandezul se afla locul 15 la general, dar diferența față de Gryazin era de doar 13 secunde.

Veteranul norvegian Mads Østberg a urcat pe poziția a doua în clasamentul general provizoriu. La finalul probei, Østberg și-a exprimat frustrarea în legătură cu starea drumului, criticând cantitatea mare de noroi adusă de tăierile de viraje ale piloților din față. A evidențiat faptul că pe asfaltul ud, aderența rămânea în interiorul benzii de rulare și că, dacă ar fi fost în frunte, ar fi rămas pe traseul curat. Cu toate acestea, a recunoscut că este vorba și de tactică: primii pe drum profită de asfaltul curat și pot impune ritmul în condiții favorabile.

Nikolay Gryazin a reușit totuși să se detașeze de rivali la finalul buclei de dimineață. Avantajul său de a fi primul pe drum i-a permis să aibă linia cea mai curată prin probele de asfalt, în timp ce cei plecați mai târziu au întâmpinat dificultăți din cauza depunerilor de murdărie și pietriș, provenite din tăierile agresive ale virajelor.

Cu toate acestea, după-amiaza se anunța mai complicată pentru Gryazin, întrucât aceleași probe urmau să fie parcurse din nou, iar avantajul suprafeței curate urma să dispară. Yoann Bonato, pilotul francez, ocupa locul al treilea, dar se afla deja la 23,4 secunde în spatele liderului. Următorii în clasament erau italianul Andrea Mabellini, norvegianul Østberg și spaniolul Pepe López.

Printre favoriții din ERC, Jon Armstrong a comis o greșeală pe proba specială cu numărul patru, ieșind temporar în decor cu Ford-ul său. A reușit să revină pe traseu, însă pierduse aproape un minut în proces, afectându-și serios șansele la un rezultat de top.

După-amiază, Yoann Bonato a obținut al doilea cel mai bun timp pe a cincea probă specială. Pilotul francez s-a clasat la doar jumătate de secundă în spatele spaniolului Efren Llarena, câștigătorul probei.

Bonato, aflat la volanul unui Citroën, a remarcat condițiile îmbunătățite ale traseului la începutul buclei de după-amiază, considerând că suprafața era mai puțin alunecoasă, iar comportamentul mașinii era optim.

Cu toate acestea, Nikolay Gryazin a rămas liderul raliului și a mărit avansul la 10,8 secunde față de ibericul Jose Suarez, în timp ce Bonato se menținea pe poziția a treia, la 21,8 secunde de lider. Italianul Andrea Mabellini se afla în apropiere, la mai puțin de cinci secunde în spatele francezului.

Gryazin a declarat că aderența era mai scăzută decât se aștepta și că mașina nu reacționa conform preferințelor sale, fiind nevoit să se adapteze la condițiile tot mai murdare ale drumului.

Pe locul cinci se afla norvegianul Mads Østberg cu o întârziere de 28,2 secunde față de lider. Datorită victoriei de probă, Efren Llarena a urcat pe poziția a șasea în clasamentul general, depășindu-i pe Pepe López și Miko Marczyk. Totuși, primii opt piloți ai clasamentului general rămâneau separați de mai puțin de o jumătate de minut – un interval extrem de strâns într-un raliu de asfalt cu suprafață variabilă.

Gryazin a încheiat ziua într-o manieră dominantă, stabilind cei mai buni timpi pe ultimele două probe speciale. Dacă în penultima probă a avut un avantaj marginal, în ultima specială de sâmbătă a fost pur și simplu de neoprit, înregistrând un timp cu peste zece secunde mai rapid decât următorul clasat.

Pilotul Škoda a subliniat că nu și-a asumat riscuri în porțiunile alunecoase și că senzația cu mașina era mult mai bună. Astfel, Gryazin a intrat în ziua finală a Raliului Sierra Morena cu un avans de aproape jumătate de minut în fața favoritului local Jose Suarez.

Bonato ocupa în continuare locul trei, la doar 4,9 secunde în spatele lui Suarez. Deși francezul își păstrase un ritm constant, bătălia pentru poziția secundă rămânea deschisă.

Între timp, Andrea Mabellini ocupa locul patru, în timp ce Mads Østberg, cu experiență vastă în WRC, se afla pe locul cinci, însă la peste un minut în spatele liderului. Duminică, norvegianul urma să fie sub presiune, întrucât polonezul Miko Marczyk și spaniolul Pepe López se aflau la mai puțin de două secunde în spatele său.

Duminică

După primele nouă probe speciale, Nikolay Gryazin și-a consolidat autoritar poziția de lider în Raliul Sierra Morena, având un avans de 34,8 secunde. Bulgarul a obținut cel mai rapid timp pe una dintre probele de duminică dimineață, extinzându-și astfel avantajul.

Gryazin a menționat că nu forța ritmul, ci încerca să mențină un tempo constant, adaptându-se la comportamentul mașinii. Din păcate, ajustările dorite nu au putut fi implementate în timpul opririlor din parcul de service.

Între timp, francezul Yoann Bonato a urcat pe locul secund. În contrast, favoritul publicului local, José Suárez, a suferit o pană pe prima probă a zilei și a pierdut contactul cu liderii. Ulterior, a recunoscut că fusese prea precaut pe a doua probă, iar acum se afla la peste un minut în urma lui Gryazin.

Italianul Andrea Mabellini lupta din răsputeri pentru podium, aflându-se la doar 2,3 secunde în spatele lui Suárez. Pe locul cinci urcase polonezul Miko Marczyk, care l-a depășit pe Pepe López, acesta din urmă suferind și el o pană de cauciuc. Totuși, diferența dintre cei doi rămânea infimă – doar 2,3 secunde.

Suedezul Mille Johansson, campionul en-titre Junior ERC și debutant în categoria principală ERC1, ocupa locul șapte, urmat de veteranul norvegian Mads Østberg. Acesta se confruntase cu dificultăți tehnice aproape pe fiecare probă, semnalând probleme la sistemul de frânare și o lipsă generală de putere. În cele din urmă, norvegianul ajunsese la aproape două minute în spatele liderului.

După 12 probe speciale, Gryazin conducea autoritar raliul, cu un avans de 42,9 secunde față de Bonato. Fără să își asume riscuri inutile, pilotul Škoda reușise să mențină un ritm competitiv pe tot parcursul weekendului. Pe penultima probă, a încheiat al doilea, la doar 1,2 secunde în urma lui Bonato.

Ordinea în frunte părea stabilă: José Suárez ocupa locul al treilea, reușind să se distanțeze confortabil de Mabellini, aflat pe patru. Înaintea ultimei probe, Marczyk și Østberg se aflau pe locurile cinci și șase.

Așa s-a și încheiat raliul. Nikolay Gryazin a sărbătorit victoria în prima etapă a sezonului ERC, în Spania, cu un avans de 46 de secunde față de specialistul francez pe asfalt, Yoann Bonato și cu un loc secund în Power Stage. A fost un weekend dificil, mai ales în prima zi, în care condițiile au fost provocatoare, după cum a recunoscut chiar Gryazin. A mulțumit echipei pentru profesionalismul de care a dat dovadă, menționând că atmosfera din cadrul echipei l-a menținut motivat de-a lungul raliului.

Pe ultima treaptă a podiumului a urcat José Suárez, în timp ce locul patru i-a revenit lui Andrea Mabellini, care a reușit cel mai bun timp pe Power Stage, obținând cele cinci puncte bonus. Gryazin, deși a fost aproape, s-a clasat cu doar 0,4 secunde mai lent decât italianul pe ultima probă, ratând astfel punctajul maxim în Córdoba.

Finalul a fost deosebit de amar pentru Mads Østberg, al cărui Citroën C3 Rally2 a continuat să întâmpine probleme tehnice, de această dată la transmisie, chiar pe Power Stage. Din cauza pierderii de timp, norvegianul a fost retrogradat două poziții în clasamentul final și a încheiat raliul pe locul opt.

L-au devansat în ultimul moment spaniolul Pepe López și tânărul suedez Mille Johansson, care la doar 19 ani a impresionat în prima sa apariție la nivelul de top al ERC, ocupând locul șapte într-un raliu tehnic și solicitant pe asfalt.

Debut de sezon cu gust amar pentru Simone Tempestini și Sergiu Itu

Din păcate, sezonul pilotului român Simone Tempestini în Campionatul European de Raliuri a început într-un mod dezamăgitor. Aflat pe locul al nouălea înaintea ultimei probe speciale din bucla de duminică dimineață Tempestini spera la un finish solid care să-i aducă puncte importante în clasament.

Însă un raliu deja modest ca ritm s-a încheiat într-un mod brutal pentru român: cu o problemă similara ca la Raliul Silesia din toamna trecută, acesta a ieșit în decor din cauza frânării târzii și unei daune bruște la sistemul de frânare și și a fost nevoit să abandoneze. Din fericire, accidentul nu a fost unul grav, copacii servind ca o atenuare perfectă la un impact la peste 120km/h.

Accidentul a dus la o retragere prematură din Raliul Sierra Morena și, implicit, la un debut de sezon fără niciun punct acumulat în clasamentul general.

Sursă Video – Asturacing

Tempestini fusese una dintre revelațiile sezonului trecut în ERC, reușind o victorie spectaculoasă în etapa din Ungaria. Performanțele constante l-au plasat pe locul șase în clasamentul final al campionatului atunci. Simone și Sergiu își vor lua revanșa la Raliul Ungariei, desfășurat între 9 și 11 mai. Până atunci, în weekend-ul ce urmează, Simone (Porsche 911 997 RGT – cu navigator Carmen Poenaru) și Sergiu (navigatorul lui Sebastian Scîrlet – Peugeot 208 Rally4), vor participa în etapa inaugurală a sezonului Campionatului Național de Raliuri, competiție unde cei doi sunt campioni absoluți en-titre (Simone de 9 ori, Sergiu de 7 ori), Raliul Harghitei.

Jos Verstappen, învingător și în Europeanul de Raliuri

​Într-un weekend remarcabil pentru familia Verstappen, Jos Verstappen și copilotul său Renaud Jamoul au obținut o victorie semnificativă în categoria ERC Masters la Raliul Sierra Morena din Spania, în cadrul Campionatului European de Raliuri (ERC). Această realizare este cu atât mai notabilă având în vedere că a marcat debutul lui Jos în ERC, demonstrând o adaptare rapidă și o performanță impresionantă pe traseele asfaltate ale Andaluziei.​


Photo Credit – Facebook/Rally Sierra Morena

Deși obiectivul principal al lui Jos nu a fost neapărat victoria în categoria Masters, ci mai degrabă apropierea de piloții de top, succesul obținut evidențiază potențialul său în raliuri. El a subliniat importanța acumulării de experiență și a îmbunătățirii continue, menționând că fiecare etapă parcursă contribuie la dezvoltarea sa ca pilot de raliuri. ​


Photo Credit – Facebook/Rally Sierra Morena

În paralel, fiul său, Max Verstappen, a obținut o victorie remarcabilă în Marele Premiu al Japoniei din Formula 1, consolidând astfel un weekend de succes pentru familia Verstappen în motorsport.

Evans vs Neuville

Elfyn Evans și Thierry Neuville au participat la Raliul Sierra Morena, prima etapă a sezonului Campionatului European de Raliuri (ERC), la volanul modelelor Toyota GR Yaris Rally1 și Hyundai i20N Rally1. Pentru ambele echipaje, evenimentul a fost utilizat în scop de testare, cu obiectivul principal de a colecta date relevante și de a adjusta setările mașinilor în condiții reale de competiție, în contextul introducerii noilor anvelope Hankook. Totul a fost gândit în perspectiva pregătirii pentru Raliul Islas Canarias, etapa a patra din WRC, programat între 24 și 27 aprilie.

În analiza probelor speciale, s-a remarcat faptul că Neuville a avut timpi mai buni decât Evans pe parcursul raliului. Chiar dacă diferențele dintre cei doi sunt pur orientative, având în vedere că ambii căutau soluții de set-up, datele au evidențiat clar faptul că ritmul de competiție a fost unul serios. Cei doi piloți Rally1 s-au distanțat de primul pilot Rally2, Nikolay Gryazin, cu un ecart de peste 3 minute – o diferență semnificativă care confirmă nivelul de performanță al modelelor Rally1.

Analiza devine și mai interesantă dacă ținem cont că, din cele 13 probe speciale programate, cei doi piloți WRC au completat 10, trei dintre ele fiind atribuite cu timp nominal [N] (din motive tehnice sau reglementare). Una dintre probe a fost super speciala-spectacol.

Rezultatul final a arătat că acea diferență de 3 minute acumulată în doar 9 probe cronometrare efective reflectă perfect media de timp pe care un echipaj Rally1 o impune în fața unei mașini Rally2 în etapele din Campionatul Mondial – o constantă care se menține și în condițiile unui raliu de testare.

Rezultate Finale (Prin e-WRC):

Surse Inspirație (pe lângă vizionare personală) : Motorsport , Autosport, ERC, Rally Journal, Verstappen.COM, FIA, AG Rally , AstuRacing

Fabian Zarvă

Salutări. Sunt Fabian. Am descoperit pasiunea pentru motorsport din 2010, prima mea cursă vizionată fiind Marele Premiu al Malaeziei (F1) . De atunci, am început să vizionez cât mai multe curse de Formula 1, iar, pe măsură ce am crescut, am început să descopăr din ce în ce mai multe discipline ale motorsportului care mă pasionează : Anduranță, Turisme, Motociclism - Viteză , Raliuri (și aferente) , Stock-Cars etc. Îmi place să scriu și să învăț , zilnic, câte puțin, din ce în ce mai mult, de această lume minunată și plină de adrenalină.

Lasă un răspuns