Oscar Piastri a obținut primul pole-position din carieră, pilotul McLaren devansându-l pe George Russell cu doar 82 de miimi de secundă, în calificările pentru cursa principală din China.
Pilotul McLaren a înregistrat un timp de 1:30.641 pentru a-l învinge pe Russell, Lando Norris calificându-se al treilea pe grilă.
Q1
După ce cursa Sprint de sâmbătă, de 19 tururi, a demonstrat o degradare severă a pneurilor, echipele au ajustat configurațiile monoposturilor înainte de sesiunea de calificări pentru cursa principală a Marelui Premiu al Chinei — modificările fiind mult mai multe pe monopostul lui Charles Leclerc decât în cel al lui Lewis Hamilton (în cazul Ferrari, de exemplu).
La începutul Q1, Lance Stroll a stabilit primul reper cronometrat cu un 1:33.0, dar a fost rapid devansat, ajungând pe locul 12. Oscar Piastri a ajuns în vârful clasamentului cu un 1:31.6. Între timp, Lando Norris a rămas fără tur valabil, după ce i s-a șters timpul din cauza depășirii limitelor pistei. Max Verstappen s-a instalat în frunte, cu un avans de o zecime, iar Jack Doohan, care tocmai primise două puncte de penalizare pentru incidentul din Sprint, a pierdut controlul și a făcut o „piruetă”.
Cu cinci minute înainte de final, Kimi Antonelli, Liam Lawson, Doohan, Leclerc și Norris erau în zona eliminatorie. Antonelli a urcat pe locul 3, Norris pe poziția a 7-a, dar Leclerc nu a reușit mai mult decât locul 13. Lawson și Doohan au rămas vulnerabili, ambii fiind în continuare în garaj.
Pe măsură ce toți piloții, cu excepția lui Max Verstappen, și-au încheiat tururile rapide, Lando Norris a urcat pe prima poziție, depășindu-i la limită pe cei doi piloți ai Racing Bulls, Isack Hadjar și Yuki Tsunoda.
Liam Lawson a fost din nou eliminat încă din prima secțiune a calificărilor (Q1), clasându-se ultimul, pe locul 20. Alături de el au părăsit sesiunea și Pierre Gasly, debutantul Oliver Bearman, Jack Doohan și Gabriel Bortoleto.
Q2
George Russell a fost primul care a stabilit un reper în Q2, însă timpul său a fost rapid doborât de piloții McLaren — mai întâi Oscar Piastri, apoi Lando Norris, care au ridicat ștacheta. Max Verstappen s-a clasat pe locul trei în spatele celor doi. În schimb, Ferrari nu a impresionat: Lewis Hamilton a fost doar pe locul șapte, iar Charles Leclerc a rămas blocat pe nouă.
Înainte de ultimele tururi rapide din Q2, cinci piloți erau în pericol de eliminare: Lance Stroll, Esteban Ocon, Isack Hadjar, Fernando Alonso și Carlos Sainz, care aveau nevoie de un tur mai bun.
Kimi Antonelli nu și-a îmbunătățit timpul, dar acesta a fost suficient pentru a accede în Q3, întrucât niciunul dintre piloții din spate nu a reușit să intre în top 10.
Alex Albon a răsuflat ușurat când și-a asigurat prezența în faza finală a calificărilor , însă coechipierul său, Carlos Sainz, a înregistrat cel mai slab timp și a fost eliminat din Q2.
Împreună cu Sainz, au fost eliminați și Esteban Ocon (Haas), Nico Hülkenberg (Sauber), și ambii piloți Aston Martin — Alonso reușind totuși să fie mai rapid decât Lance Stroll.
Q3
Sesiunea Q3 a început cu miza maximă: pole position-ul. Max Verstappen a stabilit primul reper cronometrat, un 1:30.9, însă nu a durat mult până când Oscar Piastri l-a depășit cu un tur excelent, fiind cu două zecimi mai rapid decât pilotul Red Bull. Lewis Hamilton s-a poziționat provizoriu pe locul trei, dar Lando Norris a urcat și el în clasament, transformând situația într-un 1-2 pentru McLaren, lăsându-l pe Verstappen în afara primei linii la doar 0.09 secunde diferență. Între timp, Kimi Antonelli și-a pierdut primul timp cronometrat din cauza depășirii limitelor pistei.
La ieșirea pentru tururile finale, Isack Hadjar a fost eliberat periculos din boxe chiar în fața lui Verstappen, forțându-l pe olandez să treacă pe linia lentă pentru a evita o coliziune cu monopostul Racing Bulls.
Verstappen și Norris au fost rapizi în primul sector, dar ambii au pierdut timp în sectorul median. Norris a ales să abandoneze turul. În schimb, Piastri a reușit să-și îmbunătățească și mai mult timpul, asigurându-și primul pole position din carieră. Russell a încheiat sesiunea cu un tur excelent și a urcat pe locul doi.

Astfel, Norris a fost retrogradat pe linia a doua, în poziția a treia, urmat de Verstappen pe patru și Hamilton pe cinci. Charles Leclerc a fost al șaselea, la o zecime în spatele coechipierului său.
Racing Bulls au arătat o formă promițătoare pe parcursul weekendului, iar Hadjar a încheiat calificările pe locul șapte, în fața lui Antonelli și a colegului său Yuki Tsunoda.
Oscar Piastri ar fi vrut să abandoneze turul care i-a adus primul Pole din carieră
După sesiunea de calificări, pilotul McLaren a recunoscut că a luat în considerare abandonarea turului cronometrat care i-a asigurat prima poziție pe grilă, din cauza unor greșeli comise în primele viraje.
Piastri a înregistrat un timp remarcabil de 1:30.641 în Q3, pe Shanghai International Circuit, devansându-l pe George Russell (Mercedes) cu doar 0.093 secunde. Cu toate acestea, într-un interviu acordat imediat după calificări, tânărul australian a declarat că turul său nu a fost deloc perfect.

„Am greșit în virajul 1, și apoi din nou în virajul 6, și aproape că am renunțat la tur. Eram foarte aproape să intru la boxe, dar am decis să continui și mă bucur că am făcut-o.”
În ciuda începutului ezitant, Piastri a reușit să recupereze timp în sectoarele doi și trei, demonstrând calm și stăpânire de sine sub presiune. Conform spuselor lui, monopostul a început să răspundă perfect exact când conta cel mai mult. El a lăudat direcția de setup aleasă de McLaren, menționând că echipa a muncit intens pentru a rezolva problemele de balans și aderență apărute mai devreme în weekend.
Team Principal-ul Andrea Stella a confirmat ulterior că acest pole nu a fost doar rezultatul vitezei brute a lui Piastri, ci și o dovadă a maturității sale. Stella a spus că decizia de a continua turul, în ciuda începutului dificil, reflectă încrederea în creștere și adaptabilitatea lui Oscar în condiții de presiune extremă.

Acest pole-position reprezintă un nou prag în ascensiunea rapidă a lui Piastri în Formula 1 și pregătește scena pentru o cursă de duminică promițătoare. Cu George Russell și Lando Norris imediat în spatele său, și cu asfaltul recent reasfaltat de la Shanghai, oferind niveluri de aderență imprevizibile, abilitatea lui Piastri de a rămâne calm și calculat va fi crucială.
Lando Norris consideră că greșelile excesive l-au costat un loc în prima linie
Lando Norris, pilotul echipei McLaren, a recunoscut că a făcut „prea multe greșeli” în sesiunile de calificări pentru Marele Premiu al Chinei, o performanță care l-a costat o șansă reală la pole position. Deși a încheiat pe un onorabil loc trei, britanicul a fost critic cu propria evoluție, subliniind că rezultatul nu reflectă adevăratul potențial al monopostului McLaren MCL39.
În Q3, Norris a fost foarte aproape de Oscar Piastri după prima încercare, fiind la doar 0.090 secunde. Totuși, în tentativa finală, a comis mai multe erori în virajele rapide, ceea ce l-a determinat să abandoneze turul lansat și să se mulțumească cu locul trei.

„Am greșit prea mult, sincer. Am fost aproape în primul tur, dar în al doilea am tras prea tare. Nu m-am simțit atât de încrezător în monopost ca în Australia și asta s-a văzut.”
Norris a explicat că, în ciuda progresului echipei, a avut dificultăți în a adapta stilul de pilotaj la cerințele circuitului din Shanghai, în special cu noile condiții ale pistei recent reasfaltate. Monopostul a fost competitiv, însă lipsa de precizie și câteva decizii pripite în zonele tehnice ale circuitului au influențat negativ rezultatul.
De asemenea, Norris a recunoscut că are încă de lucrat la consistența în calificări, mai ales atunci când presiunea este la cote maxime. A subliniat că McLaren are ritmul necesar pentru a câștiga curse, dar este nevoie de execuție impecabilă pentru a transforma potențialul în rezultate.

Pentru cursa de duminică, britanicul pornește dintr-o poziție favorabilă, însă va trebui să demonstreze că a învățat din erorile comise. Cu coechipierul Piastri în pole position și George Russell între ei pe grilă, Norris va avea oportunitatea să-și repare greșelile și să își confirme statutul de pretendent serios la victorie.
Presiunea crește pe umerii lui Lawson
Pilotul Red Bull Liam Lawson a oferit o reacție sinceră și tensionată după o sesiune de calificări dezamăgitoare pentru Marele Premiu al Chinei 2025, în care nu a reușit să treacă în Q2, pentru a treia oară la rând. Lawson, aflat într-o poziție critică în cariera sa, a declarat fără menajamente că „nu are timp de pierdut” și că trebuie să livreze rezultate imediat dacă vrea să-și păstreze locul în Formula 1.
Lawson a fost eliminat în Q1 cu un timp semnificativ mai slab decât al coechipierului său Max Verstappen, atrăgând atenția asupra unei diferențe tot mai mari între performanțele celor doi piloți Red Bull. Tânărul neozeelandez a admis că nu are scuze pentru evoluția sa și că știe cât de scurt este timpul pe care îl are la dispoziție pentru a convinge conducerea echipei că merită acest loc.

„Trebuie să livrez. Știu cât de repede se schimbă lucrurile în acest sport. Nu pot să am parte de prea multe sesiuni ca asta. Nu am timp de pierdut.”
Într-un sezon în care Red Bull este supusă unei presiuni crescute din partea McLaren și Ferrari, fiecare punct contează. Lawson este conștient că performanțele sale vor fi comparate direct cu ale lui Verstappen, iar orice slăbiciune este vizibilă și, potențial, costisitoare pentru carieră.
În plus, presiunea vine și din partea piloților Red Bull din academie, care a produs în mod constant talente în ultimii ani, precum Ayumu Iwasa, dar și din partea piloților Racing Bulls, Yuki Tsunoda și Isack Hadjar care așteaptă o astfel de oportunitate în F1. Orice slăbiciune manifestată de Lawson deschide ușa unei înlocuiri rapide, în stilul binecunoscut al echipei.
Red Bull nu a comentat în mod public performanța lui Lawson după calificări, dar este clar că forma sa actuală nu mai poate continua mult timp fără repercusiuni.
Rezultatele Calificărilor:
Poziție | Pilot | Naț. | Echipă | Q1 | Q2 | Q3 |
1 | Oscar Piastri | AUS | McLaren F1 Team | 1m31.591s | 1m31.200s | 1m30.641s |
2 | George Russell | GBR | Mercedes AMG Petronas F1 Team | 1m31.295s | 1m31.307s | 1m30.723s |
3 | Lando Norris | GBR | McLaren F1 Team | 1m30.983s | 1m30.787s | 1m30.793s |
4 | Max Verstappen | NED | Oracle Red Bull Racing | 1m31.424s | 1m31.234s | 1m30.817s |
5 | Lewis Hamilton | GBR | Scuderia Ferrari HP | 1m31.690s | 1m31.501s | 1m30.927s |
6 | Charles Leclerc | MON | Scuderia Ferrari HP | 1m31.579s | 1m31.450s | 1m31.021s |
7 | Isack Hadjar | FRA | Visa Cash App Racing Bulls F1 Team | 1m31.162s | 1m31.253s | 1m31.079s |
8 | Kimi Antonelli | ITA | Mercedes AMG Petronas F1 Team | 1m31.676s | 1m31.590s | 1m31.103s |
9 | Yuki Tsunoda | JPN | Visa Cash App Racing Bulls F1 Team | 1m31.238s | 1m31.425s | 1m31.638s |
10 | Alex Albon | THA | Atlassian Williams Racing | 1m31.503s | 1m31.595s | 1m31.706s |
11 | Esteban Ocon | FRA | MoneyGram Haas F1 Team | 1m31.876s | 1m31.625s | |
12 | Nico Hulkenberg | GER | Stake F1 Team Kick Sauber | 1m31.921s | 1m31.632s | |
13 | Fernando Alonso | ESP | Aston Martin Aramco F1 Team | 1m31.719s | 1m31.688s | |
14 | Lance Stroll | CAN | Aston Martin Aramco F1 Team | 1m31.923s | 1m31.773s | |
15 | Carlos Sainz | ESP | Atlassian Williams Racing | 1m31.628s | 1m31.840s | |
16 | Pierre Gasly | FRA | BWT Alpine F1 Team | 1m31.992s | ||
17 | Oliver Bearman | GBR | MoneyGram Haas F1 Team | 1m32.018s | ||
18 | Jack Doohan | AUS | BWT Alpine F1 Team | 1m32.092s | ||
19 | Gabriel Bortoleto | BRA | Stake F1 Team Kick Sauber | 1m32.141s | ||
20 | Liam Lawson | NZL | Oracle Red Bull Racing | 1m32.174s |
Surse Inspirație, reacții și știri (pe lângă vizionare personală) : Autosport, The Race, Racing News 365, Sky Sports, Planet F1, Motorsport Week
Pingback: Oscar Piastri, victorie fără greșeală în China - Raport + Reacții