După cursa electrizantă de pe Miami International Autodrome, unde Oscar Piastri a obținut a treia sa victorie consecutivă, Campionatul Mondial de Formula 1 intră în „sezonul european” cu a șaptea etapă din 2025 , Marele Premiu al Regiunii Emilia-Romagna, primul GP italian din acest sezon.

Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, din apropiere de Imola, este unul dintre puținele circuite internaționale majore (Grad I FIA) care are sensul de rulat invers acelor de ceasornic. Circuitul a găzduit anterior Marele Premiu al Italiei în 1980 și Marele Premiu al statului San Marino din 1981 până în 2006.
Informatii generale

- Nume circuit: Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari
- Prima editie: 1980
- Lungime circuit: 4.909 km (19 turns)
- Lungimea cursei: 309.049 km
- Recordul de timp pe tur în cursă: 1:15.484, Lewis Hamilton (Mercedes W11, 2020)
- Numar de tururi: 63
- Zone DRS: 1
- Câştigători cu plecare din pole position: 35.48% (11 din 31 de curse)
- Cele mai multe victorii (piloţi): Michael Schumacher (1994, 1999, 2000, 2002, 2004)
- Cele mai multe victorii (echipe): Williams (1987, 1990, 1992, 1993, 1995, 1996, 1997, 2001), la egalitate cu Ferrari (1982, 1983, 1999, 2000, 2002, 2003, 2004, 2006)
- Uzura pneurilor: medie spre ridicată
- Nivelul de apăsare la sol recomandat în configurația monopostului: mediu spre ridicat
- Rezultatul din 2024:
1 | Max Verstappen (Red Bull) | 1:25:25.252 |
2 | Lando Norris (McLaren) | +0.725s |
3 | Charles Leclerc (Ferrari) | +0.791s |
The Undercut – Episodul 7 – La ce sa ne asteptam la cursa de la Imola?
Istoria din sufletul regiunii Emilia-Romagna (de Ionuț Timofte):
Circuitul de la Imola a intrat în istoria Formulei 1 în 1980, găzduind Marele Premiu al Italiei într-un moment unic, când Monza a fost exclusă temporar din calendar pentru îmbunătățiri de siguranță. Din 1981, Imola și-a consolidat locul în calendar sub denumirea de Marele Premiu din San Marino, o prezență neîntreruptă până în 2006, marcând o eră importantă pentru acest circuit.

Ediția din 1982 a fost marcată de scandalul ordinelor de echipă de la Ferrari, dintre Didier Pironi și Gilles Villeneuve. Pironi a încălcat ordinele transmise de către echipa si a câștigat cursa. De atunci, s-a rupt orice legătură dintre cei doi piloți: Villeneuve a jurat ca nu va mai vorbi cu Didier. O tragedie avea sa se întâmple la 2 săptămâni după acest incident: Pilotul Gilles Villeneuve și-a pierdut viața in calificări, la Zolder.
Un an mai târziu, spiritul lui Villeneuve a planat deasupra circuitului, când Patrick Tambay, tot de la Ferrari, a câștigat cursa, dedicându-i victoria fostului său coechipier și mărturisind o prezență simțită pe tot parcursul weekendului.

San Marino 1985 – cursa cu probleme semnificative
Cursa din 1985 a oferit un spectacol neobișnuit, fiind marcată de numeroasele probleme cu consumul de carburant al piloților. Astfel, liderii cursei (Ayrton Senna si Stefan Johansson) au fost nevoiți sa abandoneze datorită acestor probleme.

Alain Prost fusese inițial declarat câștigător. MP4/2B a rămas fără combustibil la Variante Alta în turul de încetinire, așa că părea că își dozase perfect combustibilul. Dar monopostul a fost găsit cu 2 kg sub limita minimă de greutate (inclusiv o toleranță de 2 kg) la verificările tehnice de după cursă. Victoria avea sa revina astfel lui Elio de Angelis, într-un ultim triumf al carierei sale.
Sfârșitul anilor ’80: Rivalitatea Senna – Prost
Sfârșitul anilor ’80 a adus la Imola debutul unei rivalități legendare, cea dintre Ayrton Senna și Alain Prost. Înainte de cursă, cei doi au avut o înțelegere: primul dintre ei care ajunge în virajul Tosa, va câștiga.

Un tur mai târziu, Gerhard Berger a avut un accident violent în virajul Tamburello, monopostul izbucnind în flăcări si oprind cursa. La restart, Prost pleacă mult mai bine si încalca înțelegerea, depășindu-l pe Senna. Acest incident a marcat începutul unei tensiuni dintre cei doi piloți.
Virajul Tamburello – celebru pentru tragediile de-a lungul anilor
Virajul Tamburello în configurația sa originală, abordat la viteze pana la 310 km/h, a devenit trist celebru pentru o serie de accidente grave.
Nelson Piquet a fost primul care a deschis această listă, în 1987. În urma acestui accident, brazilianul și-a pierdut 80% din acuitatea vizuală, s-a confruntat cu dureri masive de cap și a pierdut din abilitățile sale de pilot. Lista continua cu accidentele piloților Gerhard Berger, Michelle Alboreto (1991, la teste) si Ricardo Patrese (1992).
Anul 1994 a șocat lumea motosportului. Ayrton Senna avea sa își piardă viața in virajul Tamburello, survenit după decesul lui Roland Ratzenberger în calificări și incidentul grav al lui Rubens Barrichello în antrenamente. Nici până în ziua de azi, cauzele exacte ale accidentului nu sunt cunoscute.
Aceste evenimente tragice au condus la modificări semnificative ale circuitului în 1995, Tamburello și Villeneuve au fost transformate în șicane lente. Virajele Aqua Minerali, Variante Alta, Rivazza 1 & 2 și Variante Bassa au fost modificate și ele, transformând Imola dintr-un circuit de mare viteză într-unul mai tehnic, cu oportunități de depășire reduse.
Emilia-Romagna după noile modificări
Odată cu modificările circuitului în 1995, Emilia-Romagna a continuat să scrie pagini importante în istoria Formulei 1, găzduind Marele Premiu al statului San Marino până în 2006. Cursa din acel an a avut o rezonanță specială, fiind câștigată de Damon Hill, ultimul coechipier al lui Ayrton Senna. Acesta i-a dedicat victoria pilotului celebru. Doi ani mai târziu, tot un pilot Williams, Heinz-Harald Frentzen, a obținut la Imola prima sa victorie în Formula 1, un moment de referință în cariera sa.
Anul 1999 a marcat o revenire mult așteptată pentru Ferrari pe circuitul de acasă, Michael Schumacher aducând echipei o victorie după o absenta de 17 ani. Tot în această cursă, Hakkinen a pierdut victoria din cauza unei erori de pilotaj.

Imola a continuat să fie un loc al premierelor, Ralf Schumacher obținând aici prima sa victorie în Formula 1 în 2001. Această cursă a avut o semnificație tehnică aparte, fiind ultima înainte de reintroducerea controlului tracțiunii, un sistem electronic care revenea în competiție după aproape opt ani de interdicție.
În 2003, Michael Schumacher a câștigat o cursă emoționantă, la doar o zi după moartea mamei sale. Această victorie avea să se dovedească crucială în lupta pentru titlul mondial al acelui an.
Fernando Alonso – Michael Schumacher: duelul de la Imola
Ediția din 2005 avea să rămână în istorie prin duelul dintre Alonso și Schumacher:

Alonso a ieșit învingător dintr-o luptă strânsă, deși a dezvăluit ulterior că, în acea cursă, motorul său V10 a „pierdut” un cilindru, și că acest lucru i-a cauzat dificultăți serioase. Ironia sorții a făcut ca Schumacher să își ia revanșa în ediția din 2006. Cursa din 2005 ar fi putut avea un alt deznodământ, dacă Kimi Räikkönen nu ar fi întâmpinat probleme tehnice cu monopostul său McLaren, care l-au privat de o victorie ce părea la îndemână.
MP al statului San Marino devine MP al regiunii Emilia-Romagna
In anul 2006, are loc ultima cursa intitulată „San Marino Grand Prix”, cu victoria adusa de Michael Schumacher. Apoi a urmat o pauza semnificativa pentru Imola, pana in anul 2020, circuitul revenind in calendarul F1.

Marele Premiu al regiunii Emilia-Romagna din 2020 marchează a 93-a victorie a lui Lewis Hamilton în Formula 1, plecând de pe locul al doilea al grilei. A fost o cursă strategică, cu o singură oprire la boxe pentru majoritatea piloților, desfășurată într-o perioadă neobișnuită a anului, toamna.
Urmatoarele 3 Grand Prix-uri desfășurate la Imola (2021, 2022 si 2024) au fost câștigat de Max Verstappen. Daca in 2021 se lupta cu britanicul Hamilton pentru primul loc, in ultimele 2 ediții olandezul a profitat de erorile comise de Ferrari si își adjudeca victorii consecutive pe Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari.
Extra facts

- Marele Premiu al Italiei din 1980, care a avut loc la Imola, este singura ocazie din istoria Campionatului Mondial de Formula 1 când Marele Premiu al Italiei nu s-a desfășurat la Monza.
- În 1970, circuitul a fost redenumit în onoarea fiului lui Enzo Ferrari, Dino. Numele lui Enzo a fost adăugat titlului după moartea sa în 1988, denumirea completa fiind Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari.

- În 2004, Jenson Button a obținut aici primul pole-position din carieră.
- Doar Mercedes și Red Bull au câștigat la Imola de la revenirea circuitului în calendar.
- In 2020, a fost primul weekend de Formula 1 de doar două zile din istorie. Antrenamentele de vineri au fost anulate pentru acest eveniment, cu o singură sesiune de antrenamente desfășurându-se sâmbătă dimineața, înaintea calificărilor.
- Ralf Schumacher a câștigat și el prima cursă din carieră la Imola, in anul 2001.
Raportul Pirelli din acest weekend

Noul compus C6 își va face debutul în cursă la Imola, Pirelli alegând pentru acest weekend cele mai moi trei compuși din gama sa 2025: C4-Hard, C5-Medium și C6-Soft. Va fi prima dată când piloții vor folosi C6 pe monoposturile din acest sezon, deoarece niciunul dintre ei nu l-a utilizat în testele din Bahrain.
Compusul C6 ar putea oferi și mai multă aderență pe un tur rapid, mai ales că suprafața de la Imola este mai puțin abrazivă decât media. Este greu de imaginat că va fi folosit pentru un stint lung în cursă, dar datele colectate la Imola și apoi de la Monaco și Montreal vor permite inginerilor Pirelli să-l evalueze pentru alte Mari Premii din a doua parte a sezonului.
Va fi interesant de văzut dacă trecerea la un set de compuși mai moi comparativ cu anul trecut va avea vreun efect.
Programul Marelui Premiu din Emilia-Romagna 2025
Etapa europeana ne aduce un weekend cu un format obișnuit: 3 sesiuni de antrenamente libere-calificari-cursa:
Vineri, 16 mai 2025
- Prima sesiune de antrenamente: 14:30
- A doua sesiune de antrenamente: 18:00
Vineri se așteaptă o temperatură maximă de 19°C. Ziua de antrenamente va avea și o ușoară probabilitate de ploaie, cu o acoperire de 24% prognozată.
Sambata, 17 mai 2025
- A treia sesiune de antrenament: 13:30
- Calificari: 17:00
Sâmbătă, în ziua calificărilor, se așteaptă o creștere a temperaturii până la o maximă de 22°C. Probabilitatea de ploaie scade semnificativ, ajungând la doar 6%.
Duminica, 18 mai 2025
- Cursa: 16:00
Duminică, în ziua cursei, temperaturile vor crește probabil și mai mult, până la 25°C. În prezent, există o probabilitate de ploaie de 20%.
Sursa de inspirație: Racing News365, Pirelli, Formula 1, F1 Destinations, Motorsport, Motorsport Magazine, Atlas F1, Autosport, Race Fans.
Articol realizat de Adina Mihaela Pricochel si Fabian Zarvă.