După spectacolul oferit de Oscar Piastri, câștigătorul cursei din Arabia Saudită, Formula 1 ajunge pe pământ american. A șasea cursa din cadrul Campionatului Mondial de Formula 1 din 2025 aduce spectacolul monoposturilor pe circuitul Miami International Autodrome.

Circuitul, realizat de Apex Circuit Design, proiectanți de circuite de Formula 1, a fost construit special pentru acest eveniment, fiind propuse și testate mai multe configurații potențiale ale pistei. Stephen M. Ross, proprietarul stadionului, încercase să aducă Marele Premiu de la Miami cu câțiva ani înainte de sezonul 2022.
Informații generale

- Nume circuit: Miami International Autodrome
- Prima editie: 2022
- Lungime circuit: 5.412 km (19 turns)
- Lungimea cursei: 308.37km
- Recordul de timp pe tur: 1.33.361, Max Verstappen (Red Bull, 2022)
- Numar de tururi: 57
- Zone DRS: 3
- Câştigători cu plecare din pole position: 0% (nici un pilot care a plecat din pole position nu a câștigat)
- Cele mai multe victorii (piloţi): Max Verstappen (2022, 2023)
- Cele mai multe victorii (echipe): Red Bull Racing (2022, 2023)
- Uzura pneurilor: ridicată
- Nivelul de downforce: mediu
- Rezultate din 2024:
1 | Lando Norris (McLaren) | 1:30:49.876 |
2 | Max Verstappen (Red Bull) | +7.612 |
3 | Charles Leclerc (Ferrari) | +9.920 |
Povestea spectacolului de la Miami
Deși in 2022 a fost prima cursa de la Miami din Formula 1, nu este prima dată când se desfășoară o cursa aici. Prima cursă a avut loc aici în 1926. Din păcate, Fulford–Miami Speedway a fost gazda cursei o singură data. Zona a fost distrusă de un uragan la doar șapte luni după ce a găzduit Marele Premiu inaugural.

Istoria orașului în găzduirea evenimentelor de curse datează încă de la începutul anilor 1980. Ralph Sanchez, un promotor local și pilot de curse auto, a propus o cursă pe un circuit hibrid stradal/permanent în Bayfront Park, în centrul Miami-ului, deținătorului drepturilor de televizare ale Formulei 1, Bernie Ecclestone. Din diverse motive nu a reușit să concretizeze ideea. Așadar, Sanchez a organizat în schimb curse IMSA pe circuit începând din 1983, timp de 3 ani. Seria americană, CART / IndyCar, a concurat în diverse locații din Miami (de la mijlocul anilor ’80 până în 2010).

Prima vizită a Formulei 1 în cel de-al treilea cel mai populat stat din SUA a avut loc în 1959, când Sebring International Raceway a găzduit primul Mare Premiu al Statelor Unite din cadrul Campionatului Mondial. Miami a fost scena primei victorii în Formula 1 a lui Bruce McLaren. Cursa nu a fost un succes financiar, cu relativ puține bilete vândute. În anul următor, Marele Premiu al Statelor Unite s-a mutat pe Coasta de Vest, pe Circuitul Internațional Riverside din California.
Miami – un circuit cu design inovator
După ani de speculații, Formula 1 a avut etapa de debut la Miami în mai 2022. Apariția Marelui Premiu a marcat a doua cursa de F1 în Statele Unite în același sezon. A fost pentru prima dată de când au avut loc două curse în SUA într-un singur sezon din 1984 încoace, când Marile Premii din Dallas și Detroit s-au desfășurat consecutiv la începutul verii. Cursa are loc la aproximativ 25 km de centrul orașului Miami. Circuitul temporar de 5,4 km înconjoară Stadionul Hard Rock, „casa” echipei de fotbal american Miami Dolphins.

Circuitul include atât secțiuni rapide și fluide, cât și zone mai tehnice și viraje strânse. Această combinație pune la încercare abilitățile piloților și oferă oportunități de depășire. Piloții pot atinge viteze de 340 km/h datorită liniilor drepte destul de lungi, amplificând spectacolul unei curse alături de cele 3 zone DRS. Există schimbări de altitudine, în special între virajele 13 și 16.
Marele Premiu este cunoscut și pentru „estetica autentică” a circuitului. În zona virajelor 6-8 găsim „zone cu apă” (artificiale) cu iahturi de lux si palmieri, ce reflectă atmosfera unică a orașului Miami. Apariția multor celebrități în weekend-ul de cursa datorită popularizării F1 in America rezultă că circuitul Miami a făcut dintr-o cursa de F1 un eveniment de divertisment de amploare și un eveniment sportiv major.
Momente-cheie ale Marelui Premiu de la Miami
Max Verstappen, pilotul echipei Red Bull, surprinde in cursa inaugurală. In 2022, preia conducerea cursei in turul 9, folosindu-se de avantajul DRS-ului și-l depășește spectaculos pe pilotul Ferrari, Charles Leclerc. Cursa a mai fost evidențiată de Safety Car-ul ce a reunit plutonul in ultimele tururi, adus pe circuit in urma unui incident dintre Lando Norris si Pierre Gasly, dar Verstappen are un restart bun si câștigă cursa. Este urmat de piloții Ferrari: Charles Leclerc pe locul 2 si Carlos Sainz pe 3.

In 2023, Sergio Pérez avea șansa de a obține prima victorie la Miami, plecând din pole position. Echipa Red Bull obține un nou 1-2 cu victoria glorioasă a lui Max Verstappen și locul 2 adjudecat de Sergio Pérez. Pilotul olandez a depășit constant în cele 57 de ture și preia conducerea clasamentului de la mexican din turul 48. Alături de cei trei a fost pe podium și Fernando Alonso, fiind al 102-lea podium din carieră și al patrulea din sezon.

Prima victorie din cariera lui Lando Norris
Ediția din 2024 a adus prima victorie a echipei McLaren după dubla din 2021 (de la la Monza), prin Lando Norris. După ce Verstappen a fost aproape de un contact cu Sergio Pere, coechipierul său, el face în turul 22 o greșeală ce-l costa o intrare la boxe.
Un moment crucial a sosit în turul 28, când Kevin Magnussen și Logan Sargeant s-au acroșat, ceea ce a dus la intrarea pe pistă a Safety Car-ului. McLaren a luat o decizie strategică de a-l opri pe Norris la boxe în această perioadă, undercut-ul permițându-i să iasă în frunte. Norris a preluat conducerea în turul 32 și a menținut un ritm impresionant până la finalul cursei. Norris a fost urmat de Max Verstappen pe poziția secunda, locul 3 fiind adjudecat de Charles Leclerc.
Spre finalul cursei, Carlos Sainz și Oscar Piastri s-au acroșat în lupta pentru poziții, rezultând avarii la aripa față a monopostului McLaren pilotat de Piastri. Sainz a fost penalizat ulterior pentru incident.

Extra-facts
- Piloții de F1 s-au plâns de configurația și suprafața circuitului. Noua suprafață a redus multe dintre plângerile legate de aspectele practice ale cursei, dar unele elemente ale configurației rămân problematice pentru piloți, în special secțiunea dintre virajele 13 și 16 – inclusiv șicana despre care Max Verstappen a spus că ar fi mai bine de abordat „cu un kart”.
- Capacitatea circuitului acoperă prezența a 65.000 de fani în weekend-ul destinat F1.

- Câștigătorul primului Mare Premiu de la Miami, desfășurat în 1926, a fost Pete DePaolo. DePaolo câștigase Indianapolis 500 cu un an înainte. A cântat ulterior „Back Home Again in Indiana” ca parte a tradițiilor pre-cursă înainte de startul Indianapolis 500 din 1971. El este singurul fost pilot care a făcut acest lucru.
- Lando Norris a obținut prima victorie din cariera sa în Formula 1 la Marele Premiu de la Miami din 2024. Acest lucru l-a făcut primul pilot care și-a asigurat prima victorie în F1 în Statele Unite de la Michele Alboreto la Marele Premiu Caesars Palace din 1982.
- Nici un pilot care a obținut pole position in Miami, nu a reușit sa si câștige Marele Premiu.
Raportul Pirelli din acest weekend

„Trio-ul” ales de Pirelli este similar cu cel utilizat acum două săptămâni în Arabia Saudită: C3 ca Hard, C4 ca Medium și C5 ca Soft. Din nou, la fel ca în Jeddah, cu o treaptă mai moale decât sezonul trecut.
Suprafața circuitului care înconjoară stadionul este foarte netedă. Degradarea termică va fi un factor major, deoarece se așteaptă ca temperaturile să fie foarte ridicate, temperatura pistei depășind 55 °C. Nivelul de aderență va crește semnificativ pe măsură ce pista se acoperă cu cauciuc pe parcursul weekendului. Prezența curselor suport pentru F1 Academy și Porsche Carrera Cup North America nu va face decât să accentueze acest fenomen.
Programul Marelui Premiu din Miami 2025

Miami ne aduce in structura weekend-ului de Formula 1 cursa de Sprint. Piloții vor avea la dispoziție doar o sesiune de antrenamente pentru a-și pregăti strategiile atât pentru calificările Sprint si cursa, dar si pentru Sprint și cursa principală de duminică.
Se anunță totuși șanse mari de ploaie pe lângă temperaturile ridicate caracteristice zonei. Așadar, se preconizează un weekend interesant pentru echipele ce se bat la titlu.
Surse de inspirație: Race Fans, F1 Destinations, Motorsport Week, The Sun, Sport Skeeda, F1 Miami Gp, Racing Circuits, F1.
Articol realizat de Adina Mihaela Pricochel si Fabian Zarvă