Articol realizat de Adina Mihaela Pricochel și Fabian Zarvă
Cu primele două weekend-uri de curse ale sezonului 2025 oferind deja multă dramă, F1 se îndreaptă spre Japonia. Marele Premiu al Japoniei, a treia cursa din cadrul Campionatului Mondial de Formula 1 din 2025, va avea loc pe legendarul circuit de la Suzuka.
Pista niponă a jucat un rol esențial în determinarea rezultatelor Campionatului Mondial în trecut, făcându-l unul dintre cele mai semnificative locuri din calendarul F1.

Circuitul Suzuka este unul dintre cele mai populare circuite din lume. Este cunoscut pentru aspectul său spectaculos, care include o serie de viraje în formă de S, virajul 130R și secțiunea Degner. Cursa din Japonia va fi un eveniment interesant, McLaren plecând din postura de favorită.
Proiectat de John Hugenholtz, circuitul este renumit pentru virajele sale de mare viteză, secțiunile tehnice și configurația provocatoare a pistei. Circuitul are o lungime de 5,8 km și conține 14 viraje. Natura sa fluidă și secțiunile variate fac din Suzuka un eveniment de neratat, oferind curse incitante și momente de abilitate și curaj din partea piloților.
Podcast Romanian Culture Cars – Dezbaterea MP al Chinei + Preview MP al Japoniei
Curse memorabile din Japonia
Suzuka, lăudată de piloții și fanii Formulei 1 ca fiind una dintre cele mai apreciate, este una dintre cele mai vechi circuite rămase din Campionatul Mondial de Formula 1 și are o istorie lungă de curse spectaculoase. În primii ani ai istoriei sale, circuitul a decis campionii mondiali timp de patru ani consecutivi
În 1988 McLaren dominase Formula 1 într-o manieră autoritară, câștigând 15 curse din 16. Primul titlu pentru Ayrton Senna venise după o superbă performanţă în Marele Premiu al Japoniei.

Duelul Senna – Prost
Marele Premiul al Japoniei din anul 1989 reprezintă unul dintre cele mai controversate momente din istoria F1.
La ora 13:00 (locală) s-a dat startul cursei. Prost a plecat ca din tun şi la intrarea în primul viraj se instalase la conducere urmat de Senna. Cu cat timpul trecea, francezul se desprindea cu cateva zecimi, până a ajuns la 4,9 secunde fata de Senna. Ayrton părea puţin panicat şi inconfortabil în maşină. Nu se aştepta la o asemenea reprezentaţie din partea marelui rival.
Cu doar 7 tururi înainte de final, Senna face o manevră riscantă înainte de ultima şicană, Prost îl vede în oglinzi si încearcă sa-l blocheze. Senna intra cu o viteză prea mare pentru a putea frâna la timp si ambele monoposturi Mclaren ies în decor. Brazilianul taie apoi şicana şi face un întreg tur cu aripa-faţă avariată până să intre la boxe. Senna termină primul cursa, dar este imediat descalificat pentru că a tăiat şicana după duelul cu Prost. Astfel, brazilianul pierde matematic titlul de campion fata de coechipierul sau.
In 1990, Aryton Senna isi ia revansa tot in Japonia. Cei doi plecau din prima linie, pentru a-şi continua duelul terminat nedecis. Aşa cum era de aşteptat, Prost a plecat mai bine decât Senna, dar brazilianul a ţinut să-i ia faţa francezului indiferent de consecinţe şi cei doi s-au atins, ieşind ambii din cursă. În urma acestui incident, Ayrton Senna a câştigat titlul de campion, situaţie opusă cu cea din urmă cu un sezon.
Damon Hill – campion mondial in Japonia
Hill a câștigat titlul mondial la Suzuka, în 1996. Însă, pilotul britanic avea să obțină victoria carierei în Japonia, doi ani mai devreme. O ploaie torențială s-a așternut peste circuitul Suzuka in 1994. Condițiile preferate ale lui Michael Schumacher.

Bătălia pentru titlul mondial se dădea între Damon Hill (Williams) și Michael Schumacher (Benetton). Cursa a fost oprită temporar din cauza ploii abundente, 11 piloți fiind protagoniștii abandonurilor. La reluarea cursei, Schumacher era linistit: avea destul timp in fata lui Hill.
Desi germanul termină cursa la 6,8 secunde față de englez, Damon Hill este declarat câștigătorul cursei din Japonia. Britanicul a fost declarat învingător datorită avansului său de 10,1 secunde din momentul în care cursa a fost oprită, aşa că Hill s-a impus cu 3,3 secunde.
A fost pentru ultima oară când s-a folosit în Formula 1 sistemul de timpi cumulaţi la oprirea unei curse cu steag roşu.

Performanta remarcabila a lui Kimi Räikkönen
Sezonul 2005 a fost dominat de Fernando Alonso (Renault) și Kimi Räikkönen (McLaren-Mercedes). Din cauza problemelor de fiabilitate ale lui MP4-20, titlul a fost decis în etapa precedentă celei nipone, la Interlagos.
La Suzuka, Räikkönen sa începea cursa de pe locul 17 (în urma unei penalizări cu 10 poziții pe grilă), Alonso de pe 16. Din cauza condițiilor meteo, nici Schumacher sau Montoya nu au fost „norocoși”, clasându-se pe locurile 15, respectiv 18.

Cu o grilă mixtă, Kimi a urcat loc după loc, având parte şi de o strategie bună din partea McLaren. A reușit o serie de depășiri spectaculoase, demonstrând abilitățile sale excepționale de pilotaj. În ultimul tur, Räikkönen trece de Fisichella pe exteriorul primului viraj şi se impune miraculos in cursa din Japonia.
Astfel, Räikkönen câștigă, probabil, cel mai spectaculos GP al acestui secol.
Suzuka a fost scoasă din calendarul Formulei 1 pentru sezoanele 2007 și 2008 în favoarea circuitului Fuji Speedway, deținut de Toyota, după ce acesta din urmă a suferit o transformare și o reproiectare de către designerul de circuite Hermann Tilke. Suzuka și Fuji urmau să găzduiască alternativ Marele Premiu al Japoniei începând cu 2009. Cu toate acestea, după ce Fuji a anunțat în iulie 2009 că nu va mai face parte din calendarul F1, Suzuka a semnat un acord pentru a găzdui Marele Premiu al Japoniei în 2009, 2010 și 2011.
Circuitul a fost închis timp de un an pentru renovări, pentru a-l face conform cu standardele F1 pentru 2009, ultimul eveniment major desfășurându-se pe 18 noiembrie 2007, deși unele evenimente anuale (de exemplu, Suzuka 8 Hours și Suzuka 1000 km) au continuat să se desfășoare. Circuitul a organizat o zi de redeschidere pe 12 aprilie 2009.
Jules Bianchi- îngerul de la Suzuka
Cursa din data de 5 octombrie 2014 se desfășura pe Suzuka în condiții meteorologice dificile, cu ploaie torențială cauzată de apropierea taifunului Phanfone.
În turul 43, Adrian Sutil (Sauber) a pierdut controlul mașinii și a ieșit de pe pistă în virajul 7. S-au fluturat steaguri galbene duble, însă directorul de cursă a decis că nu e necesară intervenţia Safety Car-ului. În timp ce maşina lui Sutil era evacuată cu o macara, Jules Bianchi a pierdut controlul monopostului său Marussia la 213 km/h în aceeaşi zonă. Sistemul de frânare brake-by-wire a cedat şi francezul a intrat în plin în macara cu 123 km/h, ajungând sub ea, după ce a încercat să frâneze timp de 2,61 secunde.
Bianchi a fost transportat de urgență la spital, unde a fost diagnosticat cu leziuni cerebrale difuze. A stat preț de 9 în comă, fiind în stare critică. Din păcate, francezul s-a stins la vârsta de 25 ani, pe data de 17 iulie 2015.
Accidentul a stârnit dezbateri intense privind siguranța în Formula 1. S-au implementat reguli mai stricte privind viteza în condiții de steag galben și proceduri de siguranță îmbunătățite. Un sistem de protecție pentru capul pilotului a fost introdus, denumit Halo, care ulterior a salvat mai multe vieți ale piloților.
Extra facts
- Suzuka reprezintă una dintre cele mai decisive piste din istoria Formulei 1, aici câştigându-se sau pierzându-se, deopotrivă, nu mai puţin de 12 titluri mondiale, unele iscând controverse, altele fiind mai mult decât categorice.

- Suzuka este renumită pentru configurația sa în formă de opt – singura pistă din calendarul Formulei 1 care are o încrucișare pe circuitul de curse (linia boxelor din Abu Dhabi trece pe sub linia dreaptă a boxelor, dar Suzuka este singura unde circuitul se încrucișează cu el însuși)
- Suzuka găzduiește și alte evenimente de motorsport, inclusiv cursa de anduranță Suzuka 1000 km. Anterior parte a mai multor serii de curse GT, inclusiv clasa de Grupa C, acum defunctă, a Campionatului Japonez de Prototipuri Sport, Suzuka 1000 km, începând cu 2006, este acum o etapă cu puncte a seriei Super GT și este singura cursă de o asemenea lungime din acea serie.

- 18 piloți japonezi au concurat în Formula 1. Cel mai bun rezultat pentru un pilot local a fost înregistrat de Aguri Suzuki (locul 3 în 1990) și Kamui Kobayashi (locul 3 în 2012).
- Michael Schumacher este cel mai de succes pilot de la Suzuka, având șase victorii între 1995-2004. Pe urmele sale se află Lewis Hamilton, care a înregistrat a cincea sa victorie în Marele Premiu al Japoniei în 2019.
- Max Verstappen și-a adjudecat al doilea titlu cu Red Bull la Suzuka în 2022, la exact 11 ani distanță de ziua în care Sebastian Vettel și-a câștigat al doilea titlu cu Red Bull pe același circuit, în 2011.
- Marile Premii ale Japoniei din 2000, 2009 și 2018 sunt singurele curse de la Suzuka în care primii trei clasați au terminat în aceeași ordine în care au început cursa.
Raportul Pirelli din acest weekend
La Suzuka, în a treia etapă a sezonului 2025, debutează compusul C1, cel mai dur din gamă, alături de C2 și C3. O noutate este re-asfaltarea unei mari părți a pistei, din zona ultimei șicane până la sfârșitul primului sector, ceea ce va influența performanța și gestionarea pneurilor. De asemenea, Pirelli introduce o șapcă specială pe podium, inspirată de cultura japoneză.
C1 este similar cu versiunea din 2024, dar C2 și C3 au fost modificate, devenind mai moi pentru a îmbunătăți performanța. Simulările sugerează că timpii pe tur vor scădea cu aproximativ 1,5 secunde datorită asfaltului nou și evoluției mașinilor.
Informații Generale

- Nume circuit: Suzuka International Racing
- Prima editie: 1987
- Lungime circuit: 5,807 km (18 turns)
- Lungimea cursei: 307,471 km
- Recordul de timp pe tur: 1:30.983, Lewis Hamilton (Mercedes, 2019)
- Zone DRS: 1
- Câştigători cu plecare din pole position: 14 din 27 (51,85%)
- Downforce: 60% (mediu-ridicat)
- Uzura pneurilor: 80%
- Rezultatul din 2024:
1 | Max Verstappen (Red Bull) | 1:54:23.566 |
2 | Sergio Perez (Red Bull) | +12.535s |
3 | Carlos Sainz (Ferrari) | +20.866s |
Suzuka este una dintre cele mai solicitante piste, cu forțe laterale intense care ating 4G în viraje și forțe longitudinale de până la 5G la accelerare și frânare.
Circuitul are acum borduri duble în virajul 9 și pietriș în loc de iarbă sintetică în anumite zone.