Etapa maghiară a Campionatului European de Raliuri (ERC) s-a încheiat duminică cu o victorie memorabilă pentru Roope Korhonen, după un weekend plin de tensiune și rebusuri strategice. Pilotul finlandez a reușit să își asigure locul întâi în urma unei lupte strânse cu italianul Andrea Mabellini, cel care părea capabil să amenințe poziția de lider până în ultima buclă de duminică după-amiază.
Totul s-a decis în cel mai nefericit mod pentru italian. Mabellini a suferit o pană chiar pe prima probă a buclei de după-amiază, dar lucrurile aveau să se înrăutățească dramatic pentru el pe penultima probă specială, când a fost forțat să abandoneze din cauza unei defecțiuni la suspensie. Astfel, lupta pentru victorie s-a încheiat înainte de Power Stage, iar Korhonen a putut respira ușurat.
Pilotul finlandez a declarat la final că trăiește un sentiment incredibil, subliniind că ultima probă a fost extrem de dificilă, dar și că întreaga cursă i s-a părut una foarte lungă și solicitantă. Le-a mulțumit sponsorilor săi pentru sprijinul constant, recunoscând că fără aceștia nu ar fi fost posibil să își atingă acest obiectiv.
Roope Korhonen și-a adjudecat victoria cu un avans de 30,1 secunde față de norvegianul Mads Østberg, fost pilot WRC, care a dus o luptă intensă pentru locul secund cu polonezul Miko Marczyk. Cei doi au fost despărțiți la final de doar 1,3 secunde, oferind o închidere spectaculoasă a podiumului.

Pentru Østberg, acest rezultat a fost cu atât mai important cu cât a marcat prima sa clasare pe podium în ERC după victoria din aceeași etapă de la finalul sezonului 2023(etapă ce era pe asfalt atunci). Norvegianul a recunoscut că a trecut prin momente dificile, fiind chiar aproape de retragere anul trecut după accidentul grav de la Rally di Roma Capitale, în iulie. Prima cursă a acestui sezon a fost plină de probleme, dar în Ungaria a arătat din nou că are viteza necesară pentru a se bate la vârf. Cu experiența acumulată în ani de competiții la cel mai înalt nivel, Østberg a declarat că a încercat să rămână calm și să își joace șansele inteligent până la final.
Suedezul Isak Reiersen a completat clasamentul pe poziția a patra, urmând să plece din Ungaria cu un rezultat consistent care îi confirmă progresul. În spatele său, reprezentantul gazdelor Gábor Németh a terminat pe cinci, în timp ce echipajul românesc format din Norbert și Francesca Maior a încheiat, la debutul la clasa regină ERC1, în puncte, după un raliu gestionat cu maturitate, fără nicio greșeală.
Vineri – Calificări
Start perfect pentru Roope Korhonen în sezonul său din Campionatul European de Raliuri (ERC), finlandezul reușind să semneze cel mai bun timp în sesiunea de calificări a Staff House Rally Hungary, la prima sa participare oficială în campionatul european.
La volanul unei Toyota GR Yaris Rally2 echipat cu pneuri MRF, Korhonen a zburat pe cei 6 kilometri ai specialei Hajmáskér, oprind cronometrul la 3 minute și 33,8 secunde. Performanța sa l-a plasat cu doar 0,1 secunde în fața italianului Andrea Mabellini, care stabilise până atunci reperul etapei la bordul unui Škoda Fabia RS Rally2 cu pneuri Pirelli.
Conform regulamentului ERC, această performanță i-a oferit lui Korhonen poziția 20 la startul primei zile de concurs, o alegere strategică pe macadam, care i-a oferit condiții mai bune pe probele regiunii Vezsprem-Balaton.
Finlandezul de 26 de ani s-a declarat mulțumit de rezultat, dar a recunoscut că a avut un moment de incertitudine pe parcursul specialei, simțind că ar fi putut suferi o pană, însă totul s-a încheiat cu bine. Korhonen a mai precizat că aceasta a fost prima sa experiență atât în Ungaria, cât și în ERC, adăugând că este încântat să înceapă acest parcurs european cu un astfel de rezultat.

Pe locul trei s-a clasat Jon Armstrong, pilotul echipei M-Sport Ford World Rally Team, care a impresionat printr-un ritm foarte bun, în ciuda faptului că a terminat proba cu pneul dreapta-spate complet ieșit de pe jantă. Armstrong a declarat că nu își dă seama exact unde a pierdut pneul, dar a suspectat că incidentul a avut loc chiar la începutul probei, unde traseul a fost extrem de denivelat. Chiar și așa, britanicul s-a declarat mulțumit de rezultat, mai ales având în vedere provocările de la startul zilei.
Ca și Korhonen, suedezul Isak Reiersen, susținut de Hankook, s-a înscris în programul ERC cu obiectivul de a participa la cele trei etape pe macadam. Reiersen a reușit al cincilea timp, în spatele românului Simone Tempestini, câștigătorul ediției de anul trecut a Raliului Ungariei.

Reiersen a descris speciala drept una dintre cele mai dure experiențe trăite vreodată într-o mașină de raliu, declarând că terenul a fost atât de brutal încât nu își poate explica cum a rezistat mașina. Cu un amestec de uimire și adrenalină, suedezul a spus că, pe un astfel de traseu, tot ce poți face este „să-ți lași creierul la start și să mergi cât de tare poți”, numind întreaga experiență „nebună, dar incredibil de distractivă”.
La prima sa apariție la nivel Rally2 în ERC, Max McRae, aflat într-o formă nu tocmai ideală din cauza unei răceli, a încheiat pe locul 11. El a fost urmat de Norbert Herczig și de Frigyes Turán, câștigătorul Raliului Ungariei din 2019 și lider la categoria ERC Masters.
Campionul Junior ERC din 2023, Norbert Maior, susținut tot de Hankook, a încheiat pe poziția a 14-a, urmat îndeaproape de compatriotul său Gábor Német pe 15.
Pe lista participanților s-a remarcat și Jos Verstappen, fost pilot de Formula 1 și tatăl campionului mondial de Formula 1 Max Verstappen, care a încheiat pe locul 16, la a doua sa apariție pe macadam.
Irlandezul Philip Allen a avut parte de o sperietură serioasă, după ce a lovit violent un mal de pământ într-un viraj de stânga, la patru kilometri de la startul probei. Deși a fost aproape de o răsturnare, a reușit să termine proba, însă cu avarii semnificative la partea dreapta-față a mașinii sale Škoda Fabia.
Vineri – Superspeciala – prima victorie de probă a sezonului pentru Tempestini și Itu
Desfășurată vineri seara pe faimoasa superspecială Királyszentistván, proba de deschidere a Raliului Ungariei ERC a combinat spectacolul cu tensiunea reală a luptei pentru poziționare înaintea primei zile complete de concurs. Cu tribune pline, efecte pirotehnice și o atmosferă de gală, etapa a adus atât momente spectaculoase, cât și incidente care au arătat cât de ușor poți pierde totul chiar înainte ca adevărata cursă să înceapă.

Deși superspeciala este considerată mai mult un show pentru public și sponsori, realitatea de pe traseu a demonstrat cât de riscant poate fi să tratezi cu superficialitate o astfel de probă. În ciuda lungimii de doar 2,05 km, numeroși piloți au avut parte de incidente care le-ar fi putut încheia prematur weekendul.
Cel mai rapid a fost Simone Tempestini, câștigătorul en-titre al Raliului Ungariei, care a stabilit un nou record de probă cu timpul de 1:45.2, doborând vechiul reper deținut de cehul Erik Cais. Cu toate acestea, Tempestini a păstrat o abordare rezervată, declarând că adevărata bătălie urma abia de sâmbătă. A recunoscut însă că mașina sa a arătat, încă din 2024, că poate fi rapidă pe probele maghiare și că își propune să continue pe aceeași linie.

Andrea Mabellini a încheiat pe locul al doilea, la doar 0,3 secunde în spate, urmat de Jon Armstrong, Roope Korhonen și Miko Marczyk, toți demonstrând un ritm competitiv încă din start. Korhonen, care stabilise cel mai rapid timp în calificările de vineri, a arătat din nou constanță, păstrându-se aproape de lideri înainte ca adevărata selecție să înceapă pe macadamul dur al zilei de sâmbătă.
Însă nu toți au scăpat neatinși. Polonezul Sebastian Butynski a declanșat o primă neutralizare a probei după ce și-a distrus roata stânga-față, proiectând un parapet de beton direct în fața colegului său de echipă Hubert Kowalczyk, care a reușit să oprească la timp. Oprirea forțată a durat aproximativ o jumătate de oră, timp în care oficialii au lucrat la reparații și reamenajarea barierelor departajante.
La scurt timp după restart, Max McRae a comis o greșeală similară, lovind aceleași elemente de beton cu partea stânga-spate a mașinii sale Citroën C3 Rally2. Deși a reușit să ajungă la finalul probei, daunele suferite au fost semnificative. În același tandem de start cu McRae, Miklós Csomós a evitat la limită același obstacol și a mulțumit fanilor pentru susținere, promițând că adevărata luptă începe abia de sâmbătă.
Un alt moment inedit a fost duelul neașteptat dintre András Hadik, triplu campion al Ungariei, și Jos Verstappen, fost pilot de Formula 1. Deși Hadik părea favorit, Verstappen l-a surprins cu un timp mai bun, într-o seară în care olandezul a recunoscut că principalul său obiectiv este să învețe cât mai mult din această experiență, el fiind la prima sa apariție pe macadam.
Cea mai bună clasare maghiară a fost obținută de Norbert Herczig, al șaselea la general, care a subliniat că, deși a fost o probă mai mult demonstrativă, pentru el are o semnificație specială. A amintit cu mândrie că, în urmă cu 21 de ani, pe aceleași drumuri, își trecea în cont prima victorie majoră la volanul unui Octavia WRC, considerând această zonă ca fiind „a doua sa casă”.

Categoria ERC3 a fost dominată de Tristan Charpentier, care și-a continuat forma excelentă din acest sezon, în timp ce Jaspar Vaher a adus noua Lancia Ypsilon Rally4 HF pe prima poziție la debutul său internațional, în fața câștigătorului de la etapa inaugurală, Sergi Pérez, și a lui Calle Carlberg.
Sâmbătă – Dominanță italiană
Ziua de sâmbătă a fost una plină de evenimente și răsturnări de situație, dar a aparținut italianului Andrea Mabellini, care a reușit să evite toate capcanele traseului și a preluat conducerea în clasamentul general după o zi marcată de pene, accidente și incidente mecanice care au scos din calcule mulți favoriți.
Pilotul echipei The Racing Factory, aflat la volanul unui Škoda Fabia RS Rally2 echipat cu pneuri Pirelli, a fost cel mai rapid în patru din cele șase probe speciale pe macadam, încheind ziua cu un avans de 10,6 secunde în fața finlandezului Roope Korhonen, aflat la rândul său într-o formă solidă. Campionul de anul trecut la Rally Hungary, Simone Tempestini, a încheiat ziua pe locul trei, la 30,8 secunde în spate.
Mabellini a preluat conducerea încă de pe proba a doua, Hegyesd (18,75 km), și a reușit să își mărească avantajul pas cu pas. Chiar dacă echipajul său a avut un moment de panică după o aterizare brutală pe celebra probă Kislőtér, când copilotul Virginia Lenzi a acuzat dureri de spate, medicii au dat undă verde continuării cursei. Italianul a continuat fără greșeală, egalând timpul lui Jon Armstrong pe proba a cincea și câștigând și ultima probă a zilei, Várpalota 2, consolidându-și poziția de lider.
Andrea Mabellini a declarat că este extrem de mulțumit de cum a funcționat mașina pe parcursul zilei, mai ales că nu mai concurase pe macadam din iulie anul trecut. Italianul a subliniat că ritmul este extrem de ridicat și că urmează o nouă zi lungă, cu multe provocări, dar a asigurat că va lupta pentru victorie, pentru că știe că are șanse reale. De asemenea, a precizat că partenera sa din mașină, Virginia Lenzi, se simte mai bine după impactul dur de dimineață, mulțumindu-le specialiștilor Fit4Race pentru ajutorul acordat.

Korhonen, care a încheiat bucla de dimineață la 4,0 secunde în spatele italianului, părea pregătit să atace pentru victorie, dar a fost prins în praful ridicat de Ford-ul M-Sport al lui Jon Armstrong, aflat în recuperare după o pană. Din păcate pentru Armstrong, ziua i s-a năruit pe proba a șasea, unde a fost nevoit să schimbe două roți, pierzând minute prețioase și ieșind din zona punctelor. Korhonen a pierdut inițial aproape o jumătate de minut din cauza vizibilității reduse, dar organizatorii i-au acordat un timp corectat, care l-a readus pe locul secund.
Roope Korhonen a evidențiat faptul că a avut o zi curată și lipsită de mari probleme, ceea ce nu a fost deloc ușor pe specialele dificile din Ungaria. Finlandezul a punctat că secretul a fost să adopte un ritm ușor mai conservator, respectând notițele din dictare, în special pe a doua trecere prin Kislőtér, unde o pană putea apărea la orice metru. A lăudat echipa pentru munca depusă și pneurile care s-au comportat exemplar.

În urma acestor întâmplări, Tempestini a urcat pe poziția a treia, în timp ce polonezul Miko Marczyk s-a apropiat amenințător, terminând ziua pe locul patru, la doar 3,7 secunde în fața lui Mads Østberg, urmat de Isak Reiersen pe șase. Mads a recunoscut că ziua nu a fost deloc ușoară, însă a încercat să abordeze specialele cu inteligență, evitând riscurile inutile. Norvegianul a menționat că o problemă suspectă la partea din spate a mașinii i-a dat bătăi de cap dimineața, dar, după ce echipa a schimbat mai multe componente în service, zgomotul a dispărut, deși nu au avut timp să afle exact cauza.
Simone Tempestini a declarat că a avut o zi foarte bună și că s-a bucurat de fiecare probă. Românul a apreciat faptul că a trecut fără probleme peste ziua lungă de sâmbătă și și-a exprimat încrederea că va putea repeta performanța sau chiar să facă mai bine în ultima zi de concurs. Miko Marczyk, însă, a recunoscut că prima buclă a fost dificilă din cauza lipsei de aderență, dar s-a arătat satisfăcut că pe a doua trecere a găsit ritmul potrivit și, mai important, a evitat penele, lucru care, în opinia sa, a fost cheia performanței de sâmbătă. Polonezul a remarcat și varietatea specialelor, spunând că fiecare probă este complet diferită, ceea ce face din Raliul Ungariei un eveniment special.

Cei mai buni maghiari din clasament au fost Martin László (locul 8), Gábor Német (locul 9) și Sándor Ollé (locul 10), toți având o zi curată, fără pene sau incidente. László a declarat că nu a forțat, dar a reușit să-și păstreze constanța, evitând problemele pe Kislőtér, unde copilotul său Vitya Bán a acuzat dureri după un salt violent. Német, concentrat pe campionatul național, a adoptat o strategie prudentă, în timp ce Ollé a recunoscut că nu se aștepta să urce atât de mult, mulțumindu-se cu faptul că a avut parte de o zi în care a putut rula liber, fără trafic sau probleme.
Ollé conducea și clasa Masters, în fața fostului pilot de Formula 1 Jos Verstappen, aflat la primul său raliu pe macadam. Olandezul a recunoscut că a acumulat o experiență prețioasă pe această suprafață, învățând nu doar pilotajul, ci și scrierea dictării pe macadam. Verstappen a menționat că a pierdut timp pe Kislőtér din cauza prafului, dar a subliniat că prioritatea sa este să termine competiția și să continue procesul de învățare.
Deși a fost în top mult timp, Norbert Herczig, cvadruplu campion național, a pierdut patru minute după o pană pe Kislőtér, ceea ce l-a scos din lupta pentru top 10. Mai puțin norocos a fost Miklós Csomós, care a suferit două pene consecutive, având o singură roată de rezervă, forțat astfel să continue în regim de super rally duminică, cu penalizări. Frigyes Turán a fost protagonistul unui moment spectaculos, după ce s-a răsturnat, iar cu ajutorul fanilor a revenit pe roți, dar cu mașina avariată. La fel de ghinionist a fost și András Hadik, care a suferit o dublă pană pe penultima probă.

În ERC3, Tristan Charpentier a dominat ziua, profitând de problemele lui Tymoteusz Abramowski, care a suferit daune la anvelopă și radiator pe proba a cincea. La juniori, Calle Carlberg a fost lider, cu un avans de 46,2 secunde față de estonianul Jaspar Vaher, aflat la comenzile noului Lancia Ypsilon Rally4 HF.
.Ziua de duminică promitea să fie decisivă, cu o luptă strânsă la vârf între Mabellini și Korhonen, în timp ce Simone Tempestini și urmăritorii săi sperau să profite de orice greșeală pentru a urca măcar pe ultima treaptă a podiumului.
Duminică – Glorii și dezamăgiri pentru favoriți
Duminică dimineață, Andrea Mabellini a început bucla decisivă cu un avans aparent liniștitor de 11,9 secunde în fruntea clasamentului general. Totuși, Raliul Ungariei avea să ofere un nou capitol din clasicul său scenariu de supraviețuire extremă. Pe prima specială a zilei, italianul a lovit puternic o piatră la aterizarea dintr-un salt, incident care i-a avariat pneul dreapta-față. Deși Roope Korhonen a suferit și el o pană pe partea dreapta-spate în același sector, finlandezul a reușit să recupereze diferența și să preia conducerea cu un avans fragil de doar 0,7 secunde.
Mabellini recunoștea după probă că a dat totul pentru a limita pagubele, dar contactul dur a lăsat urme serioase la suspensia mașinii sale. „
Răsturnările de situație au continuat imediat. Simone Tempestini, liderul de vineri și câștigătorul de anul trecut, a fost forțat să abandoneze după ce a ieșit în decor din cauza unei brațului de direcție rupt pe proba 11. În același timp, Mads Østberg și Isak Reiersen au fost încetiniți de pene, iar Max McRae a avariat din nou o roată a Citroën-ului său.
Mabellini a încercat să continue, însă daunele la suspensie s-au dovedit fatale. A fost nevoit să se retragă înainte de startul penultimei speciale, pierzând șansa la prima sa victorie pe macadam în ERC. Cu toate acestea, italianul a tras concluzii pozitive: „Am demonstrat că putem lupta pe orice suprafață. Am fost rapizi pe asfalt în Sierra Morena și aici pe macadam. Asta arată că putem fi în frunte oriunde.”

Abandonul liderului i-a lăsat calea liberă lui Korhonen, care a intrat în ultima specială cu un avans de 37 de secunde față de Østberg. Finlandezul nu a mai riscat nimic pe ultimii kilometri și a reușit să bifeze prima sa victorie absolută în Campionatul European de Raliuri, la debutul său în competiție. „Este incredibil ce am reușit. Ultima probă a fost extrem de dură. Vreau să le mulțumesc sponsorilor și… La mulți ani de Ziua Mamei!”, a transmis finlandezul emoționat la final.
Mads Østberg a gestionat inteligent restul raliului și a încheiat pe doi, revenind pe podiumul ERC după succesul său din Ungaria în 2023. „Am avut multe raliuri grele, dar experiența m-a ajutat să rămân calm. Poate am fost prea precaut uneori, dar sunt mulțumit”, a spus norvegianul.

Miko Marczyk a profitat de haosul zilei și a completat podiumul, terminând la doar 1,3 secunde în spatele lui Østberg, după o bătălie strânsă ce a ținut publicul cu sufletul la gură. Isak Reiersen a încheiat pe patru, în ciuda problemelor cu pneurile, în timp ce Gábor Német a reușit cea mai bună clasare pentru un pilot maghiar, locul cinci la general și victorie în clasamentul național.
„Dacă mi-ar fi spus cineva la început că vom termina în top 5, aș fi semnat cu ambele mâini”, a declarat Német, care a recunoscut că a fost nevoit să încetinească în Power Stage din cauza unei lovituri în roata față. „Am avut noroc că doar janta a fost avariată, dar a fost o luptă dură până la final.”
La categoria Master ERC, Sándor Ollé și Rebeka Ollé au făcut spectacol și l-au învins pe Jos Verstappen, fostul pilot de Formula 1, care s-a remarcat la prima sa experiență pe macadam. „A fost o zi incredibilă. Ne-am distrat, dar am mers și tactic. Ne place macadamul din Veszprém și azi totul a mers perfect”, a declarat Ollé.
Jos Verstappen a completat top 8, recunoscând că a învățat enorm pe acest teren necunoscut pentru el.
„Am adunat experiență prețioasă. Am pierdut timp în praf, dar face parte din procesul de învățare”, a spus olandezul.
Norbert Herczig a terminat al nouălea după o cursă marcată de probleme tehnice, culminând cu ruperea amortizorului pe ultima probă. „Am fost obligați să rulăm în regim de avarie, dar am încheiat cu puncte importante”, a spus pilotul maghiar, care se pregătește deja pentru următoarea etapă de la Roma.
Jon Armstrong a completat top 10 după ce a pierdut șase minute sâmbătă din cauza a două pene pe aceeași specială. Tot el a reușit să obțină locul doi în Power Stage, în spatele surprizei Philip Allen, care a semnat cel mai bun timp pe ultima specială.

Max McRae, după o revenire spectaculoasă din coada clasamentului până pe 10, a fost nevoit să abandoneze cu suspensia spate distrusă pe penultima probă. În ERC3, Igor Widłak a câștigat în fața lui Márton Bertalan, iar la Junior ERC și ERC4, Calle Carlberg s-a impus clar cu peste patru minute avans.
Astfel s-a încheiat un Raliu al Ungariei care a confirmat reputația sa de cursă a supraviețuirii, unde doar cei mai constanți și inspirați au reușit să ajungă la sosire. Roope Korhonen a scris istorie cu o victorie de senzație la debut, într-o zi în care macadamul unguresc a făcut din nou victime printre favoriți.
Clasament General după etapa a doua a sezonului:
ERC 2025 Drivers’ Championship – Standings after Round 2/8 [Top 15]
Poziție | Pilot | Puncte |
---|---|---|
1. | Miko Marczyk | 44 |
2. | Mads Østberg | 37 (-7) |
3. | Nikolay Gryazin | 34 (-10) |
4. | Roope Korhonen | 31 (-13) |
5. | Yoann Bonato | 26 (-18) |
6. | Andrea Mabellini | 24 (-20) |
7. | José Suárez | 22 (-22) |
8. | Isak Reiersen | 19 (-25) |
9. | Gábor Német | 17 (-27) |
10. | Pepe López | 15 (-29) |
11. | Nobert Maior | 15 (-29) |
12. | Jos Verstappen | 14 (-30) |
13. | Mille Johansson | 13 (-31) |
14. | Sasa Ollé | 13 (-31) |
15. | Jon Armstrong | 11 (-33) |
Cuplu tată-fiică, învingători, pe teren propriu, la Master ERC. Verstappen, impresionant pe Macadam împotriva localilor
Favoriții locali Sándor „Sasa” Ollé și Rebeka Ollé au reușit să-și transforme experiența de pe teren propriu într-un succes categoric la clasa ERC Masters, impunându-se în fața unei competiții internaționale dure. La volanul unui Škoda Fabia Rally2 evo, cei doi au gestionat inteligent probele extrem de dificile, cu suprafețe dure și sărituri spectaculoase pe poligonul militar Nagylőtér, profitând de fiecare oportunitate în ciuda numeroaselor pene și a unei defecțiuni la starter apărută după o aterizare brutală. Cu un ritm echilibrat, dar competitiv, Sándor și Rebeka Ollé și-au adjudecat victoria la categoria Masters, confirmându-și reputația de specialiști pe macadamul maghiar.

Surpriza plăcută a categoriei Masters a venit însă din partea lui Jos Verstappen, aflat la prima sa aventură completă pe macadam într-un raliu internațional. Fostul pilot de Formula 1 a demonstrat o adaptare impresionantă, reușind să termine al doilea în Masters și pe locul opt la general, o performanță notabilă având în vedere nivelul concurenței. În ciuda lipsei de experiență pe astfel de teren, Jos, alături de copilotul său Renaud Jamoul, a abordat raliul cu un singur obiectiv: să învețe și să ajungă la final. Rezultatul a depășit însă așteptările.

După ce sâmbătă a încheiat ziua pe locul 12 la general, Verstappen a început cu emoții ziua de duminică pe probele extrem de tehnice Iszka și Tés, unde lipsa de aderență și-a spus cuvântul, dar a reușit totuși să-și îmbunătățească timpii tur după tur. Lucrurile s-au complicat pe Nagylőtér, acolo unde o ieșire în decor peste un tufiș l-a costat peste un minut și jumătate, dar Verstappen nu a renunțat. A revenit mai hotărât pe a doua trecere a acestor probe, unde și-a folosit experiența proaspăt câștigată pentru a urca în ritm, bifând locuri 11, 9 și 8 pe ultimele trei probe, ceea ce i-a permis să urce până pe locul 8 la general, încheind raliul cu un timp total de 1:57:30.8, la +7:00.1 în spatele câștigătorului Roope Korhonen.

Verstappen s-a declarat mulțumit de parcursul său, recunoscând că a fost o provocare extrem de grea, dar și o experiență valoroasă pe care speră să o valorifice în etapele viitoare: „Am învățat enorm în aceste zile. Renaud m-a ghidat perfect, iar progresul făcut de la o probă la alta îmi dă încredere că putem deveni competitivi. Nu am avut pene, ceea ce pe astfel de teren e deja o victorie în sine. Vom continua să muncim pentru a fi mai buni.”
În ciuda provocărilor extreme, categoria Masters a arătat că experiența și disciplina pot învinge dificultățile, iar duelul dintre Ollé și Verstappen a fost cu siguranță unul dintre momentele definitorii ale weekendului de la Veszprém. Victoria lui Ollé pe teren propriu și performanța remarcabilă a lui Verstappen la prima apariție pe macadam au făcut din această categorie una dintre cele mai urmărite ale ediției 2025 a Raliului Ungariei.
Igor Widłak, primul multiplu învingător la clasă al sezonului. Polonezul la a doua victorie consecutivă în ERC3
Polonezul Igor Widłak a revenit pe prima treaptă a podiumului în FIA ERC3, profitând de necazurile suferite de Tristan Charpentier în etapa maghiară, într-o cursă care părea deja decisă în favoarea francezului. Charpentier dominase prima zi de concurs, construind un avans confortabil de peste două minute, însă coșmarul avea să înceapă pe proba specială cu numărul 10, atunci când un incident neașteptat i-a dat toate planurile peste cap.
Într-un moment bizar, stingătorul de incendiu s-a declanșat brusc în mașină în urma unei denivelări, afectând complet partea electrică a Fordului Fiesta Rally3. Împreună cu copilotul Floran Barral, Charpentier a pierdut peste 13 minute încercând să repornească mașina, moment în care lupta la vârf s-a transformat într-un coșmar.
Widłak, campionul ERC3 din 2022, nu a stat pe gânduri și a preluat conducerea, intrând pe ultimele trei probe cu un avans fragil de doar 3,9 secunde în fața eroului local Márton Bertalan. Însă problemele de direcție asistată de care a suferit Bertalan în bucla finală au permis polonezului să-și mărească avantajul și să se impună pentru prima dată după mai bine de un an.

„Aveam nevoie de un rezultat bun ca să-mi recapăt încrederea. Am avut probleme, dar nu am renunțat niciodată. Am avut și un pic de noroc, dar e perfect”, a spus Widłak la final, vizibil emoționat de succesul obținut. În plus, acesta și-a trecut în palmares și victoria în Fiesta Rally3 Trophy.
Bertalan, aflat la debutul său în această clasă, a reușit să termine pe locul secund, fiind extrem de mulțumit de rezultat în ciuda problemelor tehnice care l-au încetinit pe final: „Am avut parte de un raliu extrem de solicitant, dar suntem foarte fericiți cu acest loc doi. Fără direcție asistată a fost o adevărată provocare, dar am reușit.”
Podiumul a fost completat de Hubert Kowalczyk, care a revenit spectaculos după o pană pe proba specială cu numărul 5 care îl retrogradase până pe locul nouă. „După necazurile de ieri sunt foarte mulțumit cu acest podium. Nu e suprafața mea preferată, dar am continuat să luptăm și am fost răsplătiți”, a spus Kowalczyk.
Ville Vatanen a încheiat pe locul patru la debutul său în ERC3, urmat de Błażej Gazda și de un dezamăgit Charpentier, care a salvat măcar câteva puncte în clasament după ce a pierdut totul din postura de lider detașat. Pe șapte s-a clasat Esmar-Arnold Unt, un alt nou venit în campionat.
După ce s-au retras în prima zi, tinerii polonezi Tymek Abramowski și Adrian Rzeżnik au revenit duminică și au terminat pe pozițiile opt și nouă. Martin Ravenščak, care a răsturnat mașina pe proba a șasea, părea că se îndreaptă către locul opt după o revenire spectaculoasă, însă a fost forțat să abandoneze din nou pe PS10, după ce a lovit violent o șicană realizată din anvelope de tractor.
„Martin a intrat prea tare și prea târziu pe frână și am lovit șicana, ceea ce a provocat daune ireparabile mașinii”, a explicat Dora, sora și copilotul lui Martin Ravenščak. „Din păcate, problemele de ieri au continuat și azi, dar asta face parte din joc.”
Această victorie îi oferă lui Widłak conducerea în clasamentul ERC3, cu doar două puncte în fața lui Charpentier, ceea ce anunță o continuare de sezon extrem de disputată.
Calle Carlberg sparge gheața și obține prima victorie a sezonului alături de Opel Motorsport la ERC4 și Junior
Suedezul Calle Carlberg a transformat avantajul solid pe care îl construise sâmbătă seară într-o victorie categorică în etapa din Ungaria a Campionatului European de Raliuri Juniori (FIA Junior ERC), adjudecându-și al doilea succes al carierei în această competiție. Pilotul echipei ADAC Opel Rally Junior Team a dominat competiția de la cap la coadă la volanul Opelului său Corsa Rally4 echipat cu anvelope Hankook, reușind să se impună cu un avans uriaș de peste patru minute și jumătate.
Carlberg, însoțit de copilotul norvegian Jørgen Eriksen, a câștigat nu mai puțin de nouă probe speciale, gestionând perfect ritmul și evitând orice problemă mecanică sau de pneuri – lucru deloc ușor pe macadamul nemilos din Ungaria. Vizibil emoționat la sosire, suedezul a recunoscut că a trăit cu stres până în ultimul kilometru, conștient că orice incident i-ar fi putut compromite victoria. „Am fost extrem de stresat tot weekend-ul. Chiar și cu un kilometru înainte de final știam că orice se poate întâmpla. Tot ce am vrut a fost să ajungem la sosire și am reușit. Sunt incredibil de fericit, mașina a fost perfectă, anvelopele Hankook au fost excelente, n-am avut nicio problemă”, a declarat Carlberg.

Dacă liderul a fost de neatins, lupta pentru podium a fost mult mai strânsă. Estonianul Jaspar Vaher, care a adus la debut internațional modelul Lancia Ypsilon Rally4 HF, părea favorit pentru locul secund, dar o serie de pene i-au distrus complet ritmul duminică și l-au scos din calculele pentru podium. Profitând de problemele lui Vaher, Victor Hansen a urcat pe locul doi, la bordul unui Peugeot 208 Rally4, declarând la final că a fost „cel mai greu raliu din cariera sa”. „Am mers cu cap, fără teste, fără shakedown, doar cu obiectivul să terminăm. Mașina și echipa au funcționat perfect, iar strategia de conservare ne-a ajutat să obținem acest rezultat”, a spus danezul.
Pe treapta a treia a podiumului a urcat Matteo Doretto, campionul național al Italiei la juniori, tot pe un Peugeot, recunoscând însă că mai are mult de muncit pentru a ajunge la ritmul celor din față. „Nu am fost acolo cu ritmul, dar suntem fericiți cu podiumul. Trebuie să muncim mai mult, însă acum vreau doar să mă bucur de acest rezultat”, a spus italianul.
Ghinionul l-a lovit și pe galezul Ioan Lloyd, care a pierdut orice șansă la podium din cauza unei jante sparte dimineață, reușind totuși să termine pe locul cinci, repetând rezultatul din etapa precedentă. Finlandezul Leevi Lassila a încheiat pe șase, iar irlandeza Aoife Raftery – care părea capabilă să scrie istorie ca prima femeie pe podiumul Junior ERC – a fost nevoită să se mulțumească cu locul șapte după ce radiatorul avariat i-a încetinit dramatic ritmul.
Top 10-ul a fost completat de Kevin Lempu, câștigătorul de la runda anterioară Sergi Pérez și irlandezul Keelan Grogan, toți trei întâmpinând diverse probleme care le-au frânat progresul. Printre puținii supraviețuitori ai unui raliu extrem de dur s-au numărat și Luca Pröglhöf, Tuukka Kauppinen și românul Artur Luca, acesta din urmă reușind să ajungă la sosire la una dintre cele mai dificile etape din calendar.
În urma acestei victorii, Calle Carlberg preia conducerea în ambele clasamente – atât la Junior ERC, cât și la ERC4 – confirmându-și statutul de favorit la titlu după o prestație perfectă în Ungaria.
Evoluțiile românilor prezenți
Raliul Ungariei 2025 a fost o etapă care a cerut totul de la echipaje, o adevărată probă de supraviețuire pe macadamul dur de lângă Veszprém și Székesfehérvár. Cu nu mai puțin de 95 de echipaje la start, inclusiv șase din România, runda maghiară a demonstrat, încă o dată, că nu iartă nicio greșeală.
Din păcate, pentru majoritatea reprezentanților României, aventura s-a încheiat prematur. Simone Tempestini și Sergiu Itu, câștigătorii de anul trecutai raliului, au început în forță, câștigând Superspeciala de vineri seară și proba a șasea sâmbătă, urcând până pe locul trei la general. Din păcate, o pană și, mai apoi, o problemă la suspensie și brațul de direcție(conform informațiilor primite de comentatoarea Rebecca Williams) i-au forțat să abandoneze pe PS11, cu doar câteva probe rămase. Tempestini a fost vizibil dezamăgit, mai ales că ritmul arătat le dădea motive să spere la un nou podium.

Bogdan Cuzma și Marc Banca au ieșit din cursă pe PS9 după o ieșire în decor, în timp ce Cristian Sugár (baie de ulei spartă) și Mihnea Hanea (furtun rupt la radiator) au fost eliminați după ziua de sâmbătă. În ciuda ghinioanelor, Artur Luca și Mihai Supuran au continuat să lupte, în ciuda unei sâmbete pline de incidente – de la coliziuni cu animale sălbatice la pene multiple – reușind să încheie competiția pe poziția a 42-a(13 la Junior si 14 la ERC4) . De remarcat și evoluția Alexiei Parteni, care alături de estonianul Esmar-Arnold Unt, a încheiat raliul pe locul 32 la general (7 la ERC3).
Eroii delegației românești au fost însă Norbert și Francesca Maior. La prima lor participare internațională cu o mașină din categoria Rally2, frații Maior au bifat o performanță remarcabilă – locul 7 la general și 6 la ERC1. Deși nu au avut, constant, ritmul celor din top 5, cei doi au compensat prin inteligență, constanță și un spirit de echipă exemplar. De la o sâmbătă în care au fost nevoiți să recupereze 15 poziții, până la finalul de duminică în care au terminat la doar cinci secunde de locul cinci, evoluția lor a fost una solidă. În plus, au devenit primul echipaj românesc care punctează în clasamentul general al sezonului 2025 din ERC.

„Este doar al treilea nostru raliu cu această mașină și faptul că ne-am putut lupta cu echipaje consacrate pe o suprafață pe care o cunoaștem mai puțin ne dă multă încredere pentru viitor”, a declarat Norbert Maior. „Am învățat enorm și suntem conștienți că progresul nostru abia începe.”
Pe lângă rezultatul istoric, frații Maior au demonstrat că tranziția de la competițiile europene și mondiale de juniori la lupta cu cei mai buni piloți europeni poate fi făcută cu pași siguri și curaj. Într-un raliu în care macadamul a făcut numeroase victime, inclusiv printre favoriți, cei doi au reușit să ajungă la sosire zâmbind și încrezători că urmează un sezon plin de provocări dar și de oportunități.
Următoarea oprire pentru concurenții FIA ERC va fi în Suedia, pe macadamul rapid și tehnic de la Royal Rally, între 29 și 31 mai, acolo unde Simone Tempestini și Sergiu vor încerca să spargă seria ghinioanelor din ultimele 3 raliuri din european. Frații Maior , însă, speră că vor fi prezenți la Raliul Poloniei, desfășurat la mijlocul lui iunie, cu fondurile necesare pentru a participa.
Rezultate Finale pentru echipajele românești:
Simone Tempestini – Sergiu Itu (Škoda Fabia RS Rally2) – abandon PS11 – Suspensie și braț de direcție rupte
Norbert Maior – Francesca Maior (Citroën C3 Rally2) – locul 6 ERC1 și General
Bogdan Cuzma – Marc Banca (Škoda Fabia RS Rally2) – abandon PS9 – ieșire în decor și accident
Artur Luca – Mihai Supuran (Renault Clio Rally5) – locul 42(13 ERC Junior si 14 ERC4)
Cristian Sugar – Vlad Colceriu (Opel Corsa Rally4) – abandon PS8
Mihnea Hanea – Natalie Hanea (Peugeot 208 Rally4) – abandon PS8
Clasament Final (prin EWRC)






Surse Inspirație , pe lângă vizionare personală : ERC, Rally Hungary, Rally Journal, eWRC, AutoRally, Adevărul