Tim Gajser pentru Apex Motorsport News:”Câștigarea campionatului este obiectivul principal”
Distribuie articolul:

Tim Gajser este liderul clasamentul general al clasei MXGP din cadrul campionatului mondial de motocros. Inaintea etapei din Elvetia, slovenul, pilot al echipei Honda, a acordat un interviu in exclusivitate pentru Apex Motorsport News.

Bună, Tim, ajungi în GP-ul Elveției ca lider al campionatului. Cum ți-ai evalua sezonul de până acum?

Evident, venind în calitate de lider al campionatului, aș spune că am avut un sezon bun. Întotdeauna există lucruri pe care le poți analiza și pe care le-ai îmbunătăți, dar în general a fost un sezon reușit până acum. Totuși, mai sunt patru runde de disputat, iar după ce acestea se vor încheia, vei putea judeca cu adevărat cât de bun a fost acest sezon.

Care ai spune că au fost cele mai bune și cele mai slabe momente din acest sezon?

Cred că de fiecare dată când câștigi, este ceva special, dar victoria de la Loket a fost una foarte frumoasă pentru mine. Nu mai câștigasem niciodată acolo, iar fanii sloveni vin la un turneu bun, așa că a câștiga în fața lor pentru prima dată a fost foarte frumos.

Ultima ta victorie în GP a fost în Loket, în Cehia. De atunci, atât Jorge Prado, cât și Jeffrey Herlings au redus din diferența față de tine în clasamentul campionatului. Simțiți vreun tip special de presiune suplimentară la Frauenfeld?

Întotdeauna există presiune atunci când te aliniezi la o cursă de motocros, oriunde te-ai afla și indiferent de poziția în care te afli. Desigur, fiind lider în campionat, am ținta pe spate pe care toată lumea o vizează, dar mă simt în formă și sănătos și abia aștept să mă descurc bine în aceste ultime patru runde.

Nu ai câștigat niciodată GP-ul Elveției și ai câștigat doar cursa a doua în 2016. Ceva sfaturi și trucuri despre acest circuit special?

Nu am concurat pe acest circuit anul trecut, așa că nu am această experiență, dar cred că am mers pe el când eram tânăr, așa că de fapt am mai mers pe el. Judecând după ce am văzut câteva clipuri din 2023, este încă o pistă strânsă și tehnică unde cred că mulți vor fi rapizi, așa că trebuie să am starturi bune și să încerc să nu fac greșeli mari.

Ai vreun moment special preferat la Frauenfeld?

Așa cum am spus, am mers pe acest circuit doar când eram tânăr, așa că nu am prea multe amintiri de aici.

Au mai rămas patru etape în 2024 și doar 35 de puncte îi despart pe primii trei clasați. Pe lângă lupta pentru titlul mondial, care sunt celelalte obiective ale tale pentru restul sezonului?

Câștigarea campionatului este obiectivul principal, dar asta se va întâmpla doar dacă voi pilota bine în aceste ultime 12 curse. Deci acesta este cu adevărat obiectivul principal, pentru că dacă fac asta, campionatul va avea grijă de el însuși.

Silly season este în plină desfășurare în această perioadă a sezonului. Poți dezvălui ceva din planurile tale pentru 2025?

Nu cred că a fost nimic anunțat oficial. Cu toate acestea, îmi place foarte mult timpul petrecut aici la Honda și cred că este cel mai bun loc dacă vreau să continui să lupt pentru victorii și campionate.

Ai vreo intenție de a reveni la cursele din SUA în viitorul apropiat?

Vom fi mereu cu ochii pe programul pe care îl au acolo, dar din moment ce nu mai există Monster Cup, a fost întotdeauna o cursă bună pentru că a fost unică, fără presiune pentru piloții americani sau pentru mine când am făcut-o de două ori. Vom vedea totuși, am o relație bună cu echipa HRC aici, și avem o relație bună cu echipa Honda HRC în America, așa că sunt sigur că am putea rezolva ceva dacă există o oportunitate bună de a face acest lucru.