Toprak Razgatlioglu obține a 11-a victorie consecutivă în prima manșă din Portugalia

Distribuie articolul:

În ultimul antrenament liber, Toprak Razgatlioglu a decolat la propriu pe toboganul din virajul 8, iar in prima manșă, turcul a „zburat” către o noua victorie în campionat. Pilotul BMW a plecat din pole, fiind acompaniat în prima linie de către Alex Lowes și Danilo Petrucci, și de altfel, cei 3 aveau să își dispute prima poziție în prima parte a cursei.

In a doua parte, s-a mai mărit grupul fruntaș, cu Mickey van der Mark, Axel Bassani, Garrett Gerloff și Nicolo Bulega intrând in actiune. Din spate venea ca o tornada și Alvaro Bautista, care încheia linia a 2-a pe grilă, dar un start destul de slab îl cobora pe campionul ultimelor 2 sezoane până in zona locului 13 in primul tur.

Razgatlioglu avea să efectueze manevra decisiva pentru victorie în primul viraj al turului 13, în fata lui Petrucci (Să fie asta un semn pentru ziua de duminică?). Pentru câteva viraje, BMW avea ambii piloți de uzină pe primele 2 locuri, întrucât van der Mark îl depășise inițial pe Petrux în virajul 3, dar pilotul Barni și si-a recăpătat pozitia două viraje mai târziu. Poate turcul îi va oferi o bere lui Mickey pentru asta, că tot a creat o distanță decisivă pentru Toprak, pe care a menținut-o până la final (și chiar și-a mărit-o), în drumul spre cea de-a 11-a sa victorie consecutivă.

Cu ocazia asta, Razgatlioglu egalează recordul obținut de „colegii lui de breasla” din „trio-ul titanic” al acestui deceniu: Bautista (care a reușit performanța asta de 2 ori) și Jonny Rea. Tot vorbeam de Alvaro, cursa de recuperare s-a încheiat cu un loc 2 pentru iberic, cu o manevră executată în penultimul tur, în fața lui Petrux, în al 2-lea viraj. Din fericire, n-a existat niciun contact intre cei 2 piloți Ducati, completând astfel podiumul primei manșe de la Portimao.

Asta-i un contrast total cu ce a fost in ultima manșă a etapei anterioare, de la Most, când acroșajul lor din chiar primul viraj al cursei le-a încheiat prematur weekend-ul amândurora. Tot vorbeam de recorduri, Bautista a stabilit și el o performanță personală: al 100-lea podium în WorldSBK și se alătură astfel unui grup select, din care mai fac parte chiar cei 2 „colegi de breaslă” din „trio-ul titanic”, plus „King” Carl Fogarty, „Grinner” Tom Sykes, „Crocodilul” Troy Corser și campionul fără coroană: Noriyuki Haga.

După ce a fost la un moment dat pe podium, van der Mark n-a mai putut ține pasul cu trio-ul fruntas, ba chiar a ajuns la final pe locul 6, în spatele lui Gerloff și Lowes. Americanul a avut cea mai bună cursă din acest sezon, la doar câteva zile după anunțul cum că el va concura în 2025 alături de Puccetti Kawasaki, unde va pilota modelul folosit în acest an chiar de Lowes și Bassani. Gerloff și-a asigurat astfel viitorul, după anunțul de acum 2 luni al actualei echipe, Bonovo Action, prin care va trage cortina asupra efortului din mondialul de Superbike, la finele acestui sezon. A fost de altfel și cea mai bună cursă pentru BMW din acest an, având 3 piloți în top 6.

Bulega a avut o cursa mai degrabă cuminte, încheiată pe 7, în fata conaționalului Bassani, dar pentru colegul lui Bautista, asta înseamnă încă 16 puncte pierdute în clasamentul general, în fata lui Razgatlioglu. Sezonul greu al lui Rea la Yamaha continuă. Plecat de pe 8, multiplul campion mondial a avut un inceput bun și a fost in plutonul fruntaș, dar era cât pe aci să-și încheie cursa în virajul 13 al turului 4. O salvare a la Marc Marquez a împiedicat o căzătură aproape garantată, însă de atunci, britanicul a tot căzut in clasament și a fost la puțin peste 3 sutimi de a pierde și ultimul punct pus în joc, în fața lui Michael Rinaldi.

Redding si Andrea Iannone au fost singurele abandonuri din aceasta cursă, însă cei 2 foști piloți din MotoGP au fost implicați în căzături separate. Un alt fost pilot de motomondial, Philipp Ottl, a fost descalificat pentru că a revenit în in cursă după ce a intrat in boxă cu tot cu motocicletă, din cauza unei probleme tehnice.

Razgatlioglu a sărbătorit victoria punându-și pe spatele combinezonului niște aripi de avion, și a devenit membru al echipajului 54 al Turkish Airlines, pentru câteva minute. Poate îi va convinge să ofere zboruri gratis fanilor săi, în caz ca s-ar încorona campion în acest sezon, înainte de Jerez? Lăsând gluma la o parte, va reuși turcul să spargă gheața și să obțină triumful cu numărul 12, cum inclusiv el și-ar dori asta? Sau destinul preferă sa mențină recordul la Troy Corser, cu momentan Max Biaggi piloți? Astăzi vom primi răspunsurile.

Sursă foto: Facebook, WorldSBK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *