MP al Qatarului, Sprint: Oscar Piastri câștigă cursa. Max Verstappen devine campion mondial pentru a 3-a oară.

Distribuie articolul:

Oscar Piastri a câștigat cursa de sprint, desfășurată în Qatar. Însă, Max Verstappen este adevăratul câștigător al acestui weekend. Pilotul olandez a devenit campion mondial pentru a 3-a oară, la Losail. Cu această ocazie, Verstappen egalează nume celebre din istoria competiției. Ayrton Senna, Niki Lauda, Jackie Stewart, Jack Brabham și Nelson Piquet au câte 3 coroane mondiale. Autor al unui start slab, Lando Norris a încheiat Sprint-ul, pe ultima treaptă a podiumului.

Cursa de astăzi, a fost una plină de incidente. Am avut 3 perioade de safety-car, (datorate lui Lawson, Sargeant și Ocon) în doar 19 tururi. Alegerea pneurilor, s-a dovedit a fi de o importanță majoră. Cei care au plecat în cursă cu pneuri medium, au luat decizia corectă.

Astfel, câștig de cauză au avut piloții McLaren (Piastri și Norris), Max Verstappen, Lewis Hamilton și Alex Albon. La polul opus, s-au aflat cei care au ales softul: piloții Ferrari (Charles Leclerc și Carlos Sainz), George Russell și Fernando Alonso.

De altfel, într-o conversație cu echipa, Russell a cerut să între la boxe pentru a schimba anvelopele. Solicitarea sa, nu a primit însă acordul celor de la Mercedes. În Qatar, singurul pilot care mai putea „amenința” titlul lui Max Verstappen, era coechipierul său, Sergio Perez.

Mexicanul a ieșit însă din cursă, în urma unui acroșaj cu Esteban Ocon și Nico Hulkenberg. Astfel, odată cu abandonul lui Perez, Verstappen a rămas fără adversari (din punct de vedere matematic) în 2023. Ulterior, fără presiune, Max a terminat cursa pe locul secund.

În ciuda faptului că a fost depășit la start de către George Russell, Oscar Piastri a avut o evoluție de excepție. Pilotul australian a profitat de uzura anvelopelor soft, de pe monopostul Mercedes W14, și a reușit să își recapete poziția de lider. În ciuda ritmului impus de Verstappen, (pe final) Oscar a câștigat prima întrecere a carierei (chiar dacă acest succes, nu a venit într-o cursă principală).

„A obținut această victorie mai repede decât mine”. Aceasta a fost reacția lui Lando Norris, la conferința de presă, desfășurată după Sprint. Print urmare, Piastri reușește să calce pe urmele lui Mark Weber, omul care l-a ajutat să ajungă în cadrul echipei McLaren.Plecat de pe 12, Lewis Hamilton a reușit să termine în top 5, în fața lui Sainz și Leclerc. O performanță remarcabilă, pentru pilotul britanic (facilitată și de alegerea corectă a pneurilor).

Ultimul punct pus în joc, a fost acontat de Alex Albon. Thailandezul a reușit să îl depășească pe Fernando Alonso, în ultimul tur al competiției.

După întrecerea de astăzi, urmează cursa principală. Aceasta va avea loc duminică, începând cu ora 20.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *