F1, Marea Britanie: Succes istoric pentru Lewis Hamilton! McLaren a plătit tribut unei strategii deficitare.

Distribuie articolul:

Lewis Hamilton, septuplul campion mondial al celor de la Mercedes, a pus capăt unei lungi perioade de așteptare (care a durat mai bine de 2 ani si jumătate) prin victoria obținută la Silverstone. Acesta este al 9-lea succes al lui Hamilton pe legendarul circuit britanic, record absolut în istoria competiției (în ceea ce privește numărul de victorii reușite pe același circuit). De asemenea, Lewis Hamilton devine și câștigătorul cel mai „vârstnic” al unui GP (39 de ani și 6 luni) din secolul XXI. Seria de recorduri nu se oprește aici: Hamilton este singurul pilot care se impune într-un GP, după „pragul” celor 300 de starturi atinse în F1.

Cursa a fost marcată de condiții meteorologice imprevizibile. Hamilton, renumit pentru abilitățile sale pe pistă udă/ mixtă a reușind în final să câștige, la doar o secundă și jumătate în fața lui Max Verstappen. Principalului favorit la victorie, Lando Norris, a „plătit tribut” unei strategii deficitare a celor de la McLaren.

Norris a intrat la boxe un tur mai târziu decât adversarii săi în lupta la victorie (Hamilton și Verstappen), iar alegerea McLaren a fost una neinspirată: Lando a schimbat anvelopele intermediare cu pneuri soft, deși McLaren avea un set nou de medium (pneul mai pretabil în asemena condiții).

Norris a fost prins din urmă de Verstappen și depășit cu patru tururi înainte de final. Depășirea a avut loc înainte de virajul Stowe.

Verstappen l-a pus sub presiune pe Hamilton în ultimele tururi, însă multiplul csmpion mondial a rezistat „șarjelor” lui Verstappen. Acesta a fost un duel care a amintit de sezonul 2021…

Norris a completat podiumul, în fața coechipierului său, Oscar Piastri, ale căror șanse la victorie au fost disturse (la fel ca în cazul colegului său de echipă), tot din vina celor de la McLaren. Australianul a fost ținut un tur suplimentar pe anvelope slick. Rezultatul? Australianul a pierdut aproximativ 20 de secunde.

Carlos Sainz a ocupat locul cinci, în fața lui Nico Hulkenberg, care a reușit un nou rezultat extraordinar pentru Haas.

Aston Martin a terminat cu ambii piloți în puncte, Lance Stroll și Fernando Alonso au încheiat în „formație” pe pozițiile șapte și opt. Topul 10 a fost completat de Alex Albon (a doua clasare în puncte din acest sezon) și Yuki Tsunoda. Ocupantul pole-ului, George Russell, a abandonat în turul 34.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *