Norris: „Nu sunt aici să cerșesc ca cineva să mă lase să trec” – McLaren evită ordinele de echipă la Monza

Distribuie articolul:

Lando Norris a obținut puncte esențiale în lupta pentru titlul mondial împotriva rivalului său Max Verstappen la Marele Premiu al Italiei, terminând pe locul 3, în timp ce Verstappen a terminat pe locul 6. Cu toate acestea, britanicul a recunoscut că ar fi apreciat ca echipa McLaren să impună ordine de echipă pentru a-i permite să termine în fața coechipierului său Oscar Piastri, după ce australianul a luat locul 2 în cursă.Piastri a demonstrat încă de la start că nu are de gând să se dea în lături, executând o manevră spectaculoasă pe exteriorul coechipierului său, Norris, în a doua șicană de la Monza, preluând conducerea încă din primul tur. Norris a căzut apoi pe locul al treilea după ce a fost depășit în următorul viraj de către câștigătorul cursei, Charles Leclerc.

Cu echipa McLaren folosind expresia „regulile papaya” la radio pentru a le spune lui Piastri și Norris că li se permite să lupte între ei, Norris a fost întrebat după cursă ce înseamnă aceste reguli și dacă manevra lui Piastri din primul tur s-a conformat cu ele.

Nici Piastri, nici Norris nu au fost entuziasmați de podiumurile lor în conferința de presă de după cursă

„Doar să nu se lovească, asta e tot”, a explicat Norris despre semnificația regulii. „Și da, nu a fost contact, deci a făcut o treabă bună.”

„Am frânat mai târziu și am trecut pe exterior”, a spus Piastri. „Nu a fost mare lucru; am trecut amândoi fără probleme. Am știut că odată ce am frânat, am cam ajuns în față și aveam dreptul să rămân pe exterior și, în cele din urmă, pentru 38 de tururi din acea cursă, m-a pus într-o poziție de a câștiga cursa. Așa că pentru mine a fost doar un prim tur bun.”

Decizia McLaren de a-i opri la boxe pe Piastri și Norris pentru a doua oară – în timp ce Leclerc și-a asigurat victoria rămânând pe o strategie cu o singu

Cu Norris urmărindu-l pe Verstappen în lupta pentru titlu – britanicul fiind în prezent la 62 de puncte în urma olandezului cu opt curse rămase – Norris a fost întrebat dacă ar fi apreciat ca McLaren să intervină pentru a schimba pozițiile mașinilor în ultimele tururi, în contextul în care șansele de a-l ajunge pe Leclerc pentru victorie se diminuau, ceea ce i-ar fi oferit trei puncte suplimentare, menținând același număr de puncte pentru echipa la constructori.

„Adică, mi-ar fi plăcut, dar… nu depinde de mine,” a răspuns Norris. „Este dificil, pentru că, evident, cred că orice pilot nu dorește ordine de echipă. Nu vrei ca lucrurile să se desfășoare așa și da… este o situație complicată. Evident, nu aș spune că rămâne fără timp, dar timpul trece încet. Încă cred că putem reuși; știți că ritmul este evident grozav,” a adăugat Norris, care a câștigat ultima cursă la Zandvoort. „Încă cred că am avut probabil cea mai bună mașină din nou astăzi, deci nu știu. Nu e pentru mine să decid. E pentru echipă. Dar cred că încă lucrăm bine împreună și ne ajutăm reciproc și cred încă că asta s-a arătat de multe ori în acest an, că lucrăm foarte bine împreună ca echipă și performăm ca cea mai bună echipă de pe grilă suntem foarte fericiți cu asta. Dar da, nu știu – când te lupți pentru un campionat, vrei fiecare mic avantaj și fac tot ce pot.Cel mai bun mod pur și simplu este să câștigi cursa și nu am făcut asta astăzi din cauza unor lucruri prost făcute. Așa că da, asta e pentru echipă, nu pentru mine.”

Monza nu a fost prima dată când McLaren a fost pusă sub semnul întrebării în 2024 în privința strategiei de ordine de echipă, având în vedere că Piastri și-a luat prima victorie la Marele Premiu al Ungariei după ce Norris a folosit o strategie avantajoasă pentru a trece în fața coechipierului său, înainte de a se supune cererii echipei de a-i ceda conducerea australianului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *