După un weekend in care pilotul olandez Max Verstappen a adus prima victorie a sezonului echipei Red Bull la Suzuka, fiind și ultima victorie a formatiei austriece alături de Honda, Marele Circ ajunge in Sakhir. A patra cursa din cadrul Campionatului Mondial de Formula 1 din 2025 si a doua din primul triple header al sezonului se va desfasura pe Circuitul International din Bahrain.

Circuitul, situat în deșert, este considerat unul dintre cele mai sigure circuite din lume si a fost de cele mai multe ori gazda a primelor curse de sezon din F1. Circuitul are șase configurații separate, incluzând o configurație „ovală” și o pistă de drag racing.

Circuitul Internațional din Bahrain a devenit una dintre cursele nocturne anuale ale F1.
După ce a marcat primii pași ai Formulei 1 în Orientul Mijlociu în 2004, Circuitul Internațional din Bahrain a devenit una dintre cursele nocturne anuale ale F1. Sursa foto: Motorsportguides.com

Construit în mijlocul deșertului Sakhir, circuitul este un contrast frapant cu peisajul arid din jur. De obicei, cursele din Bahrain oferă fanilor un spectacol nocturn, cu multe depășiri. Piloții trebuie sa găsească cel mai bun setup pentru a se confrunta cu vântul si fluctuațiile mari de temperatură dintre sesiuni.

Bahrain: O istorie a motorsportului în deșert

Circuitul Internațional din Bahrain a fost inaugurat în 2004, după ce a fost construit cu un cost de 150 de milioane de dolari americani. Situat la 30 km sud-vest de capitala Manama, F1 a deschis noi orizonturi când a ajuns pentru prima dată în Bahrain, deoarece Marele Premiu al Bahrainului a fost prima cursă de F1 care a avut loc în Orientul Mijlociu. 

Prima cursa a fost pe 4 aprilie 2004, realizată pe configurația originală (un total de 5.417 km). Michael Schumacher a obținut pole-ul și a câștigat cursa inaugurală. Scuderia din Maranello a dominat GP-ul, ocupând primele două poziții de pe podium, la finalul cursei, Rubens Barrichello a terminat al doilea.

Schumacher si Barichello aduc echipei Ferrari 1-2 pe circuitul din Bahrain in prima cursa din Orientul Mjilociu.
Schumacher si Barichello aduc echipei Ferrari 1-2 pe circuitul din Bahrain in prima cursa din Orientul Mjilociu. Sursa foto: scuderiafans.com

Piloții Ferrari au menținut conducerea și au obținut o victorie convingătoare pentru echipa, cu 26 de secunde în fata lui Button, în timp ce Schumacher a stabilit și cel mai rapid tur al cursei (1:30.252), care a fost cu doar o zecime de secundă mai lent decât timpul său de pole-position.

2005: cea mai călduroasă cursa din istorie

Cursa din Bahrain a adus cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată la un Mare Premiu, cu o temperatură a aerului de 42,6°C și temperaturi ale pistei de 56°C. Acestea au depășit recordurile de temperatură ale Marelui Premiu al Argentinei din 1955 și ale Marelui Premiu al orașului Dallas din 1984.

Christian Klien (Red Bull) nu a reușit să plece de pe grilă pentru turul de formare. Monopostul sau a fost împins la boxe, dar nu a putut fi repornit. Ulterior s-a confirmat ca monopostul suferise o defecțiune electrica.

Alonso obținuse al doilea pole position consecutiv după Malaysia, înaintea lui Michael Schumacher de la Ferrari, a lui Trulli de la Toyota și a celor două BMW Williams ale lui Heidfeld și Webber. Sursa foto: maxf1.net

Cursa a avut parte de foarte multe abandonuri, unele fiind surprinzătoare. Giancarlo Fisichella (Renault) se retrage în turul 4 după ce monopostul scotea fum din zona motorului, iar monopostul lui Narain Karthikeyan (Jordan-Toyota) a suferit o defecțiune electrică in turul 3, similară cu cea a lui Klien. Surpriza vine de la campionul Michael Schumacher: ratează frânarea in virajul 9 si abandonează din motive tehnice. Acesta a fost primul abandon pentru pilotul german, după Monaco 2004.

Fernando Alonso, alături de Jarno Trulli si Kimi Räikkönen, podiumul din Bahrain.
Fernando Alonso, alături de Jarno Trulli si Kimi Räikkönen, podiumul din Bahrain. Sursa foto: ImDb

Fernando Alonso a câștigat întrecerea. Alonso a câștigat cursa cu un avans confortabil de 13,4 secunde în fața lui Jarno Trulli, aducând motorului Renault cea de-a 100-a victorie.

2010: Dublă Ferrari în Bahrain

Ediția din 2010 a MP al Bahrainului a găzduit etapa inaugurală a sezonului (la fel ca în anul 2006).

Pentru a celebra „jubileul de diamant” al F1 (a 60-a aniversare), cursa s-a desfășurat pe o variantă extinsă a circuitului care măsura 6,299 km, în loc de configurația obișnuită de Grand Prix. Această configurație a fost folosită doar pentru această ediție a cursei. Sursa foto: autoweek.com / Steve Etherington/LAT Photographic

Cursa a avut 24 de piloți la start, cel mai mare număr de la Marele Premiu al Japoniei din 1995. Tot in Bahrain a fost prima cursa de la Marele Premiu al Australiei din 1993, în care realimentarea nu a fost permisă în timpul opririlor la boxe. Această schimbare de regulament a modificat semnificativ strategia curselor.

Cursa a marcat și revenirea lui Michael Schumacher în Formula 1, la Mercedes.

Din pole-position a plecat Sebastian Vettel (Red Bull). Pilotul german a avut un start foarte bun și în cursă. Întregul GP a fost condus de pilotul Red Bull, până în turul 34, când o problemă la motor l-a forțat să cedeze conducerea lui Alonso.

Fernando Alonso preia poziția de lider a cursei din Bahrain. Din spate, Felipe Massa, îl depășește pe Vettel si își adjudeca a doua poziție pe grila.
Fernando Alonso preia poziția de lider a cursei din Bahrain. Din spate, Felipe Massa, îl depășește pe Vettel si își adjudeca a doua poziție pe grila. Sursa foto: Charles CoatesLAT Photographic/ autoweek.com

Astfel, Fernando Alonso câștiga la debutul său pentru Ferrari. O realizare pe care a făcut-o și Mansell în 1989 în Brazilia și Kimi Raikkonen în 2007 la Melbourne. Coechipierul lui Alonso, Felipe Massa, a terminat pe locul al doilea, asigurând o dublă pentru Ferrari în prima cursă a sezonului. Podiumul a fost completat de britanicul Lewis Hamilton, care pilota atunci pentru McLaren.

Sursa foto: Glenn Dunbar/LAT Photographic / gettyimages.com

Protestele din Bahrain au anulat cursa de Formula 1

În februarie 2011, Bahrain a fost cuprins de proteste ample împotriva guvernului, inspirate de revoltele din Tunisia și Egipt. Manifestanții cereau reforme politice și o mai mare democrație.

Inițial, cursa trebuia să fie etapa de deschidere a sezonului 2011 și programată pentru 13 martie. Ulterior, s-a încercat reprogramarea cursei pentru luna octombrie, dar această decizie a stârnit controverse și mai mari din partea grupurilor pentru drepturile omului și a unor echipe, din cauza persistenței tensiunilor și a rapoartelor privind abuzurile. În cele din urmă, pe 9 iunie 2011, organizatorii au anunțat anularea definitivă a Marelui Premiu al Bahrainului din 2011.

Prima cursa nocturnă din Bahrain

În 2014, la începutul lunii aprilie, circuitul a găzduit prima sa cursa desfășurată integral sub lumina reflectoarelor. Motivul a fost unul aniversar: se împlineau 10 ani de la etapa inaugurală desfășurată în Bahrain.

Cursa din Bahrain ne-a oferit duelul spectaculos dintre piloții Mercedes: Lewis Hamilton si Nico Rosberg
Cursa din Bahrain ne-a oferit duelul spectaculos dintre piloții Mercedes: Lewis Hamilton si Nico Rosberg. Sursa foto: drivelife.co.nz

Duelul Mercedes a fost subiectul principal al cursei. Primele doua locuri au fost ocupate chiar de piloții echipei. Nico Rosberg a plecat din pole position, dar nu a rezistat șarjei lui Hamilton. Acesta l-a depășit chiar din primul viraj si a preluat conducerea cursei. Și Alonso l-a depășit pe coechipierul său, Kimi Räikkönen, pe interior, în primul viraj, apoi s-a acroșat cu Kevin Magnussen. Alonso a continuat cu avarii minore la monopost.

Rosberg a încercat în turul 19 să-l depășească pe Hamilton, dar acesta și-a apărat foarte bine poziția. Lewis Hamilton și-a extins avantajul față de Rosberg în următoarele 22 de tururi. Un incident avea să aibă loc pe finalul cursei.

Pastor Maldonado (Lotus-Renault) îl lovește în partea dreapta-spate pe Esteban Gutiérrez (Sauber-Ferrari), în turul 41. Monopostul Sauber s-a răsucit de două ori, apoi s-a răsturnat. Gutiérrez a fost transportat la centrul medical. Astfel, Safety Car-ul a apărut pe pistă și a restrâns plutonul.

În cele din urmă, Lewis Hamilton și-a adjudecat victoria după lupta strânsă purtată cu coechipierul său. Aceasta fusese a doua victorie a sezonului, dar și a 24-a victorie din cariera britanicului. Nico Rosberg a fost nevoit să se mulțumească cu locul secund, iar poziția a 3-a a fost ocupată de Sergio Perez, pilot Force India la acea dată.

Alte curse memorabile de la Bahrain

2019: Charles Leclerc, debutant la Ferrari, ratează victoria pe circuitul din Sakhir după o problema tehnica la motor. Sebastian Vettel este atacat de Lewis Hamilton, în disputa pentru locul 2. Vettel nu a reușit să se apere și a fost protagonistul unui „spin”. Germanul a terminat pe locul 5, după ce a trebuit să schimbe aripa față.

2020: Ediția din acel an a fost marcată de un accident înfiorător. Imediat după start, monopostul Haas pilotat de Romain Grosjean a fost proiectat în barierele de protecție (în urma unui incident cu Kvyat). Mașina lui Gorjean s-a rupt în două și a explodat. Scenele au fost șocante, iar cursa a fost imediat oprită cu steagul roșu. În mod miraculos, Grosjean a reușit să iasă singur din flăcări, suferind doar arsuri minore la mâini și glezne. Acest accident a fost punctul central al acelui weekend.

2021: Cursa a fost un clasic, reprezentând scena luptei dintre Max Verstappen si Lewis Hamilton (care lipsise în 2020 din cauza infecției cu Covid-19). Verstappen pierde poziția de lider la boxe. Dar finalul surprinde o depășire controversată a pilotului olandez, care i-a cedat poziția de lider britanicului. Lewis Hamilton a reușit să-și apere conducerea în fața atacurilor lui Verstappen în ultimele tururi, câștigând cursa cu o marjă de doar 0.745 secunde.


Extra facts

  • În 2020, au avut loc două curse pe circuitul din Bahrain. Cursa principală, deși fost marcată de momentul dramatic al lui Romain Grosjean, a fost câștigată de Lewis Hamilton. A doua cursă s-a desfășurat o săptămâna mai târziu, pe circuitul „oval”. Cursa a fost câștigată de Sergio Perez.
  • Lewis Hamilton deține recordul pentru cele mai multe victorii în Marele Premiu al Bahrainului.
  • Bahrain este unul dintre puținele circuite din calendarul actual al F1, pe care McLaren nu a înregistrat încă o victorie.
  • Kimi Räikkönen a terminat pe podium de opt ori în Bahrain, dar nu a câștigat niciodată cursa.
Circuitul din bahrain sub lumina nocturnelor.
Circuitul din bahrain sub lumina nocturnelor. Sursa foto: f1destinations.com
  • După Marele Premiu al Bahrainului din 2007, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen și Lewis Hamilton erau toți la egalitate de puncte în fruntea campionatului. Ultima dată când trei piloți fuseseră la egalitate în fruntea Campionatului Piloților a fost în 1950, după Indianapolis 500.
  • Odată cu victoria sa în Marele Premiu al Sakhirului din 2020, Sergio Pérez a devenit primul pilot care a câștigat o cursă de F1 după ce a fost ultimul la sfârșitul primului tur.
  • Mai puțin de jumătate dintre cursele desfășurate pe Circuitul Internațional din Bahrain au fost câștigate din pole position. Doar 10 dintre cele 21 de curse de pe această pistă au fost câștigate de pe prima poziție a grilei.

Raportul Pirelli din acest weekend

La fel ca la Suzuka, echipele vor avea de ales dintre cele mai dure compoziții din gama Pirelli, și anume C1 pentru Hard, C2 pentru Medium și C3 pentru Soft. Cu toate acestea, caracteristicile pistei de la Sakhir și temperaturile ridicate, vor necesita o abordare diferită față de cea adoptată săptămâna trecută în Japonia.

Temperatura va fi o variabilă foarte importantă când vine vorba de gestionarea pneurilor la cursa din Bahrain Sursa foto: press.pirelli.com

Sakhir a găzduit testele din pre-sezon, iar echipele au adunat peste 3.800 de tururi. În teste, C3-ul fost cel mai folosit pneu. Totuși, temperaturile au fost mai scăzute atunci, așa că datele trebuie reinterpretate. Presiunile minime au fost ajustate: 23 psi față, 21 psi spate.

Din punct de vedere al strategiei: anul trecut, toți piloții au ales două opriri, majoritatea folosind C3 la start și C1 în stinturile lungi. Red Bull a încheiat cu cursa pe pneuri soft, datorită avantajului tehnic. Acum, cu noile compoziții mai moi, C2 ar putea fi mai competitiv. Așadar, și o strategie cu o singură oprire devine posibilă.

Informații generale ale circuitului

Layout-ul circuitului de la Bahrain Sursa foto: sportingnews.com
  • Nume circuit: Bahrain International Circuit
  • Prima editie: 2004
  • Lungime circuit: 5,412km (15 turns)
  • Lungimea cursei: 308,238km
  • Recordul de timp pe tur: 1:31.447, Pedro de la Rosa (McLaren Mercedes, 2005)
  • Zone DRS: 3
  • Câştigători cu plecare din pole position: 10 din 20 (50%)
  • Nivelul de downforce: Ridicat
  • Uzura pneurilor: Ridicată
  • Cele mai multe victorii (piloţi): 3 – Fernando Alonso (2005, 2006, 2010)
  • Cele mai multe victorii (echipe): 4 – Ferrari (2004, 2007, 2008, 2010)
  • Rezultate din 2024:
1Max Verstappen (Red Bull)1:31:44.742
2Sergio Perez (Red Bull)+22.457s
3Carlos Sainz+25.110s

Programul Marelui Premiu de la Bahrain 2025

Avem un weekend complet, cu 3 sesiuni de antrenamente, calificări și cursă. Deși a plouat pentru o scurtă perioadă în timpul testelor de la începutul acestui an, nu există ploaie în prognoza meteo pentru Sakhir. Se anunță vreme însorită, dar cu vânt, de vineri până duminică.

Practice 1: Vineri, 11 aprilie 14:30-15:30

Practice 2: Vineri, 11 aprilie 18:00-19:00

Practice 3: Sambata, 12 aprilie 15:30-16:30

Qualifying: Sambata, 12 aprilie 19:00-20:00

Race: Duminica, 13 aprilie 14:30-15:30


Surse de inspirație: F1, Motorsport, F1 Destionations, Race Fans, Motorsport Guides, F1 Experiences, Pirelli, Skysports, Maxf1net, Racing Circuits.

Articol realizat de Adina Mihaela Pricochel și Fabian Zarvă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *