Grand Prix-ul de la Miami promite spectacol duminică, după o sâmbătă în care ploaia a dat complet peste cap ierarhiile și predicțiile. Lando Norris a strălucit în sprintul pe ploaie, Mclaren dominând cursa și obținând „dubla” cu o execuție tactică impecabilă, în timp ce Max Verstappen a fost penalizat și retrogradat în pluton, după un incident cu poleman-ul Kimi Antonelli la oprirea la boxe. Olandezul, proaspăt devenit tată, și-a luat revanșa în calificările de după-amiază, obținând pole-ul cu un tur de referință în condiții de pistă uscată – dar provocările de-abia de acum încep.

Duminică se anunță o nouă zi cu vreme instabilă, cu risc crescut de furtuni și probabil pistă udă încă de la start. Iar poziționarea pe grilă devine crucială: deși Verstappen pleacă din pole, linia exterioară a grilei – mai alunecoasă pevasfalt ud – îl expune unui atac imediat din partea celor două monoposturi McLaren. Lando Norris pornește de pe poziția secundă, cu Piastri poziționat chiar în spatele său, ambii capabili să speculeze orice ezitare în virajul întâi.

Verstappen este recunoscut pentru abilitățile sale în condiții meteo dificile, dar cu ambele McLaren-uri în poziții ideale pentru start, iar strategia la boxe jucând un rol crucial în condiții meteo imprevizibile, cursa de la Miami ar putea deveni un adevărat thriller. Totul indică o confruntare la limită între un Verstappen determinat și un duo McLaren pe val.

Cursa de Sprint

Cursa Sprint din Miami s-a desfășurat în condiții spectaculoase și haotice, marcate de ploaie torențială, abandonuri premature și strategii dictate de schimbările de aderență. Lando Norris a fost cel care a ieșit învingător din acest carusel, urmat de coechipierul său Oscar Piastri. Lewis Hamilton a completat podiumul pentru Ferrari, grație unei strategii inspirate aplicate la momentul oportun.

Startul a fost amânat cu aproape 30 de minute, după ce o ploaie puternică a lăsat pista complet udă, vizibilitatea fiind atât de scăzută încât Piastri a declarat că „nu a mai trăit niciodată ceva asemănător în cockpit”. Chiar înainte de formarea grilei, Charles Leclerc a pierdut controlul Ferrari-ului său pe linia dreaptă către virajul 11, acvaplanând și intrând violent în parapet. Daunele au fost prea mari pentru a reveni pe pistă, iar monegascul a fost nevoit să abandoneze chiar înainte de start.

După două tururi de recunoaștere în spatele Safety Car-ului, direcția de cursă a autorizat un start de pe loc, în turul 3. Piastri a avut o lansare bună, trecând de pole-sitter-ul Antonelli pe interiorul primului viraj. Tânărul italian a încercat să țină trasa pe exterior, dar a frânat prea târziu și a pierdut poziții în favoarea celor de la McLaren și a lui Verstappen. Pilotul originar din peninsulă a reclamat o „împingere” din partea lui Piastri, dar comisarii nu au luat nicio măsură.

După primul tur, Piastri conducea cu un avans de peste o secundă față de Norris, în timp ce Verstappen era „lipit” de McLaren-ul #4. Antonelli căzuse pe patru, urmat de George Russell, care cerea prin radio o inversare de poziții cu coechipierul său, susținând că are ritm mai bun. Între timp, Liam Lawson a făcut un salt spectaculos de cinci locuri, urcând până pe nouă în primul tur de cursă.

Pe măsură ce pista se usca, piloții au început să analizeze posibilitatea trecerii pe slickuri. Tsunoda a fost primul care a riscat, ieșind pe anvelope medii în turul 11. Hamilton a urmat imediat, alegând însă pneuri soft și revenind pe pistă pe poziția 16, după ce rula anterior pe șase. Decizia s-a dovedit inspirată.

Lando Norris a început să se apropie de Piastri și a intrat în raza DRS spre finalul turului 12 din cele 18 programate. În turul 13, mai mulți piloți din top 10 au decis să schimbe gumele, inclusiv Verstappen și Antonelli.

A urmat însă o secvență de haos total în pit lane: Verstappen a fost eliberat în fața italianului, iar cei doi au avut un contact ușor. Antonelli a fost forțat să renunțe la oprire și să continue pe intermediarele uzate, în timp ce Verstappen a primit o penalizare de 10 secunde pentru incident.

Carlos Sainz, aflat în mijlocul plutonului, a ieșit în decor în zona șicanei și a suferit o pană de cauciuc după ce a atins peretele interior. Spaniolul a fost nevoit să abandoneze, în timp ce Piastri a intrat la boxe, cedând temporar șefia cursei lui Norris.

Chiar în acel moment, Fernando Alonso a fost scos din cursă de Liam Lawson, care a pierdut controlul monopostului și l-a proiectat pe spaniol în bariere în virajul 12.

Safety Car-ul a fost trimis pe circuit, iar Norris a profitat perfect: a efectuat oprirea decisivă și a revenit pe pistă în frunte, cu Piastri imediat în spatele său.

Sprintul s-a încheiat sub regim de Safety Car, fără posibilitatea de a mai schimba clasamentul. Norris a bifat prima sa victorie într-un Sprint, Piastri a încheiat al doilea, iar Hamilton – beneficiind de intrarea timpurie la boxe – a urcat pe podium pentru prima dată în culorile Ferrari. Verstappen, aflat pe patru la finalul cursei, a fost retrogradat pe 17 din cauza penalizării.

În spate, ordinea a fost dată peste cap de o serie de sancțiuni post-cursă. Alex Albon a primit 5 secunde pentru nerespectarea timpului minim sub Safety Car și a căzut pe 11. George Russell a fost promovat pe patru, urmat de Lance Stroll în P5. Lawson a fost penalizat și el pentru contactul cu Alonso, pierzând poziții și coborând pe 13, în timp ce Tsunoda a urcat pe șase.

Oliver Bearman, inițial clasat pe opt și în puncte pentru Haas, a fost sancționat pentru un „unsafe release” și a căzut pe 14. În urma acestor modificări, Antonelli și Pierre Gasly au încheiat în puncte, pe șapte și opt, obținând rezultate importante în ciuda unei curse cu multe variabile.

PozițiePilotEchipăInterval
1Lando NorrisMcLaren
2Oscar PiastriMcLaren0.672
3Lewis HamiltonFerrari1.073
4Alex AlbonWilliams2.522
5George RussellMercedes3.127
6Lance StrollAston Martin3.412
7Liam LawsonRacing Bulls4.024
8Oliver BearmanHaas4.218
9Yuki TsunodaRed Bull5.153
10Andrea Kimi AntonelliMercedes5.635
11Pierre GaslyAlpine5.973
12Nico HulkenbergSauber6.153
13Isack HadjarRacing Bulls7.502
14Esteban OconHaas8.998
15Gabriel BortoletoSauber9.675
16Jack DoohanAlpine9.909
17Max VerstappenRed Bull12.059
18Fernando AlonsoAston MartinDNF
19Carlos SainzWilliamsDNF
20Charles LeclercFerrariDNS

Calificările pentru Cursa Principală

După haosul meteo din Sprint, calificările de sâmbătă pentru cursa principală a Marelui Premiu al orașului Miami s-au desfășurat pe o pistă complet uscată, dar tensiunea a rămas ridicată pe toată durata celor trei segmente. Cu doar câteva ore înainte, mecanicii Ferrari, Aston Martin și Alpine se luptau contracronometru să repare monoposturile avariate ale lui Leclerc, Sainz și Alonso.

Q1

Prima parte a calificărilor a debutat sub o amenințare constantă de ploaie. Piloții s-au grăbit să iasă din pit lane în primele secunde, cu Sauber în fruntea cozii, urmați de Alpine, toți încercând să stabilească un tur înainte ca eventualele condiții meteo să se deterioreze. Majoritatea au folosit seturi uzate de softuri.

Oscar Piastri a fost primul care a dat tonul, stabilind un timp de referință cu câteva zecimi peste cel al lui Verstappen. Între timp, Albon a fost notat pentru un posibil „unsafe release” în fața lui Isack Hadjar. Pe măsură timpul trecea, tensiunea creștea: Bearman, Stroll, Alonso, Gasly și Hulkenberg erau în zona eliminării. Lewis Hamilton a fost și el sub presiune, după ce a blocat cauciucul stânga față la intrarea în virajul 17 și a pierdut aproape 4 zecimi doar în acel loc, fiind obligat să facă un nou tur pentru a scăpa de eliminare.

În cele din urmă, Verstappen a încheiat Q1 pe primul loc, cu un timp de 1:26.870, urmat la 0.085s de Norris, în ciuda faptului că britanicul a atins ușor parapetul după șicană. Hamilton a scăpat la limită, dar Alonso, Gasly, Stroll, Bearman și Hulkenberg au fost eliminați. Ocon a avansat dramatic în Q2 cu doar 0.023s avans, iar Jack Doohan l-a devansat pentru prima dată în 2025 pe coechipierul său Gasly.

Q2

A doua secvență a fost dominată de McLaren. Piastri a reușit un timp excelent de 1:26.269, cu Norris în spatele său pentru o dublă provizorie. Antonelli s-a apropiat mult, clasându-se pe trei, iar George Russell, deși nemulțumit de aderență și balansul mașinii, a reușit un tur solid care l-a trimis în top 10.

Williams a atras din nou atenția, cu ambii piloți – Sainz și Albon – calificându-se în fața monoposturilor Ferrari. Între timp, Hamilton a făcut aceeași greșeală în același viraj 17 și n-a reușit să își îmbunătățească timpul, fiind eliminat, de pe locul 12.

Pe lista eliminaților s-au aflat și Hadjar (11), Bortoleto (13), Doohan (14) și Lawson (15). Lawson a fost frustrat de o problemă tehnică: „Ce se întâmplă cu bateria?”, a exclamat prin radio. În schimb, Piastri a fost atât de confortabil în frunte, încât a rămas în garaj în ultimele minute fără să mai fie nevoie de un al doilea tur.

Q3

Ultima parte a calificărilor a fost un veritabil showdown între Verstappen și cei doi piloți McLaren. La prima ieșire, olandezul a stabilit un 1:26.492, cu doar trei miimi de secundă în fața lui Norris, în timp ce Piastri era la doar 0.017s în spate. Marginile erau minime, iar duelul era deschis.

La a doua ieșire, Verstappen a fost primul pe pistă. A avut o ușoară supravirare în virajul 1, dar a recuperat masiv în primul sector, stabilind un nou record al circuitului: 1:26.204. Norris a dat tot ce a avut, dar a pierdut 0.065s în ansamblu. Piastri, ultimul cu șansa la pole, nu a reușit să își îmbunătățească turul.

Max Verstappen a adjudecat, astfel, pole position-ul pentru a doua oară la Miami, cu o prestație exemplară. Norris s-a clasat al doilea, iar Antonelli a reușit o performanță de excepție pentru Mercedes, clasându-se între cele două McLaren-uri.

Piastri a încheiat pe patru, urmat de Russell (Mercedes) pe P5. Carlos Sainz (Williams) și Alex Albon au completat linia a treia a grilei, în fața unui Charles Leclerc care a avut o sesiune „dezordonată” și s-a clasat doar al optulea.

Esteban Ocon a fost din nou remarcabil, intrând în Q3 cu Alpine și ocupând locul nouă, în timp ce Yuki Tsunoda(Red Bull) a închis top 10-ul.

PozițiePilotQ1 Q2 Q3 Interval
1Max Verstappen1:26.8701:26.6431:26.204+0.000
2Lando Norris1:26.9551:26.4991:26.269+0.065
3Kimi Antonelli1:27.0771:26.6061:26.271+0.067
4Oscar Piastri1:27.0061:26.2691:26.375+0.171
5George Russell1:27.0141:26.5751:26.385+0.181
6Carlos Sainz Jr.1:27.0981:26.8471:26.569+0.365
7Alexander Albon1:27.0421:26.8551:26.682+0.478
8Charles Leclerc1:27.4171:26.9481:26.754+0.550
9Esteban Ocon1:27.4501:26.9671:26.824+0.620
10Yuki Tsunoda1:27.2981:26.9591:26.943+0.739
11Isack Hadjar1:27.3011:26.987
12Lewis Hamilton1:27.2791:27.006
13Gabriel Bortoleto1:27.3431:27.151
14Jack Doohan1:27.4221:27.186
15Liam Lawson1:27.4441:27.363
16Nico Hülkenberg1:27.473
17Fernando Alonso1:27.604
18Pierre Gasly1:27.710
19Lance Stroll1:27.830
20Oliver Bearman1:27.999

Un Lando Norris mai confortabil – semne bune înaintea cursei principale?

Lando Norris a încheiat cu zâmbetul pe buze cursa Sprint de la Miami, după o prestație impecabil gestionată în cele 18 tururi derulate în condiții schimbătoare. A explicat ulterior că întreaga strategie a decurs perfect, iar victoria a fost rodul unei combinații între ritm solid și un timing excelent în momentul neutralizării cursei.

La start, Norris a urcat pe locul secund, profitând de greșeala lui Andrea Kimi Antonelli, care a frânat târziu și a ieșit larg în primul viraj, după un contact cu Oscar Piastri. Pe o pistă umedă, dar în proces de uscare, Piastri a luat un avans în fața colegului său de la McLaren, însă ritmul lui Norris a crescut constant pe măsură ce intermediarele începeau să piardă eficiența.

Norris a explicat ulterior că nu a fost posibil un „double stack” (ambii piloți McLaren să intre la boxe în același tur) cu Piastri în turul 13, fiind prea apropiat de coechipierul său și riscând să piardă poziții în fața celor care deja făcuseră oprirea, cum erau Hamilton și Tsunoda. Decizia echipei de a-l mai ține un tur pe pistă a părut riscantă, dar a devenit cheia succesului când accidentul lui Alonso, scos din cursă de Lawson, a adus Safety Car-ul pe traseu. Norris a beneficiat astfel de un pit stop gratuit și a revenit pe pistă în frunte, poziție pe care a păstrat-o până la final, sub neutralizare.

Lando Norris (car no.4) takes the win at the 2025 Miami Sprint Race for McLaren // Image: McLaren Media

Ulterior, britanicul a transmis că a fost o cursă bună din toate punctele de vedere. A spus că ambii piloți McLaren au avut un start solid și că întreaga cursă a decurs conform planului. A subliniat că genul de condiții meteo avute în Sprint – intermediare pe pistă în uscare – deveniseră deja familiare în sezonul actual, iar ritmul său în finalul stintului pe Intermediare a fost unul competitiv. A recunoscut că, în mod ideal, ar fi vrut să oprească în același tur cu Piastri, dar fiind forțat să stea un tur în plus pe pistă, s-a dovedit până la urmă un avantaj strategic care i-a adus victoria.

După două weekenduri în care s-a chinuit să găsească o fereastră de performanță în MCL39, Norris a remarcat că, în Miami, lucrurile s-au simțit diferit. A menționat că a fost mulțumit de monopost pe tot parcursul weekendului, încă de la calificările de vineri, unde a obținut un P3 mulțumitor în condiții foarte strânse.

Pilotul britanic a adăugat că victoria din Sprint i-a oferit un plus de încredere și că, deși nu simțea că îi lipsește viteza în cursele anterioare, unele greșeli punctuale l-au tras înapoi. A simțit că turul de vineri a fost bine executat în ansamblu, chiar dacă a avut mici imperfecțiuni, și a apreciat faptul că a reușit să-l finalizeze curat și competitiv.

A mai spus că se simte într-un moment bun, atât din punct de vedere al performanței personale, cât și al înțelegerii monopostului. A concluzionat că tot ce are de făcut este să continue în același ritm și să construiască în fiecare sesiune.

Sprintul a confirmat revenirea în formă a lui Norris, iar acest progres a fost consolidat în calificările de sâmbătă, unde a încheiat pe poziția a doua, la doar 0.065s în spatele lui Verstappen. În timp ce Piastri nu a putut să transforme ritmul bun din Sprint într-un rezultat de top 3 și a încheiat pe 4, Norris a rămas constant și competitiv în toate segmentele.

Prognoza pentru duminică indică o nouă cursă disputată în condiții meteo instabile, foarte asemănătoare cu cele din Sprint. Acest lucru îl poate pune din nou într-o poziție avantajoasă pe Norris, care a demonstrat că are abilitatea de a gestiona perfect tranzițiile între pneuri și să profite de oportunitățile strategice. Cu un McLaren bine echilibrat și o formă personală solidă, britanicul pare să fie unul dintre principalii candidați la victorie în Marele Premiu de la Miami – dacă va reuși să treacă pe poziția de lider și reziste presiunii lui Piastri și lui Verstappen și să gestioneze din nou inteligent momentele cheie.

Piastri, vizibil frustrat după ziua de sâmbătă : „Am făcut totul corect, dar norocul m-a trădat”

Oscar Piastri a părut în control în Sprintul de la Miami, conducând mare parte din cursă și visând la a treia victorie consecutivă în acest format după succesele din Bahrain și Arabia Saudită. Însă, cu doar câteva tururi înainte de final, un Safety Car inoportun l-a privat de o victorie aproape certă.

Plecat din poziția a doua pe grilă, Piastri a avut un start excelent și s-a poziționat imediat în paralel cu Antonelli. Pilotul Mercedes a pierdut poziția și a reclamat ulterior că a fost forțat larg în primul viraj, dar manevra australianului a fost considerată corectă de comisari. McLaren a preluat astfel controlul asupra cursei, cu Piastri în față și Norris urmărindu-l îndeaproape. Împreună, cei doi s-au distanțat de Verstappen, într-un ritm constant și controlat.

Piastri părea favorit cert pentru victorie când McLaren a decis tranziția la slickuri în turul 13. El a fost prioritizat la intrarea la boxe, grație poziției sale pe pistă, și a reintrat cu un avantaj considerabil.

Totul s-a năruit însă în turul următor, când accidentul dintre Alonso și Lawson a scos Safety Car-ul pe pistă. Lando Norris a profitat de neutralizare pentru a opri fără pierderi de timp și a ieșit chiar în fața colegului său, preluând conducerea. Piastri a fost nevoit să se mulțumească cu locul secund.

Ulterior, australianul a declarat că a simțit că a făcut totul corect și că a executat o cursă aproape perfectă. A fost vizibil dezamăgit de rezultat, spunând că este frustrant să piardă în astfel de condiții și că motorsportul poate fi extrem de crud uneori. A adăugat că speră ca acest ghinion să fie compensat de un plus de noroc în calificări și în cursa de duminică.

Piastri a subliniat și că s-a bucurat de un start solid, remarcând că a fost nevoie să fie agresiv în duelul cu Antonelli. S-a simțit în control și a apreciat ritmul general al McLaren-ului, mai ales în prima parte a cursei.

În urma Sprintului, Piastri a transmis clar că vrea să transforme dezamăgirea în motivație pentru restul weekendului. A declarat că McLaren are un pachet competitiv și că speră să exploateze avantajul de ritm și în calificări. A menționat că în Sprint Quali nu a reușit să pună totul cap la cap, dar este convins că mai există potențial de scos din monopost.

De asemenea, a remarcat condițiile meteo schimbătoare ca fiind o provocare, adăugând că și-ar dori ca vremea „să se decidă într-un sens sau altul”. Cu toate acestea, s-a declarat mulțumit de comportamentul MCL39 și optimist în privința șanselor de a reveni în frunte.

Calificările de sâmbătă i-au oferit lui Piastri șansa de a-și reseta weekendul. A fost puternic în Q1 și Q2, reușind chiar cel mai bun timp în secvența secundă, însă în Q3 nu a reușit să egaleze ritmul lui Verstappen și Norris. A încheiat pe locul 4, la doar 0.082s de pole position – o diferență infimă, dar care îl scoate din linia întâi.

Pe fondul frustrării din Sprint și a poziționării în a doua linie a grilei, Piastri intră în cursa de duminică cu dorința clară de revanșă. Vremea se anunță din nou imprevizibilă, cu o probabilitate ridicată de ploaie în ora cursei. Dacă scenariul Sprintului se repetă, Piastri va avea o nouă oportunitate de a transforma ghinionul în strategie câștigătoare – cu condiția să fie primul care reacționează la schimbarea de aderență.

McLaren are clar ritmul necesar, iar dacă Piastri va putea repeta startul agresiv și ritmul curat din Sprint, este foarte probabil să-l vedem în lupta directă pentru victorie. Totul va depinde de finețea deciziilor strategice și, de această dată, poate de o schimbare de noroc.

Andreea Stella (Team Principal McLaren) – „Le place (celor de la Red Bull) să mintă și să se creadă victime”

Directorul echipei McLaren, Andrea Stella, a lansat critici dure la adresa Red Bull Racing după ce Max Verstappen a obținut pole position-ul pentru Marele Premiu de la Miami. În ciuda faptului că oficialii echipei austriece, inclusiv Helmut Marko, au transmis înainte de weekend că RB21 ar putea fi vulnerabil pe Miami International Autodrome, Verstappen a stabilit cel mai bun timp în calificări, devansându-l pe Lando Norris cu doar 0.065 secunde. Oscar Piastri a încheiat pe locul patru.

Întrebat dacă a fost surprins de pole-ul obținut de Verstappen, în ciuda temerilor exprimate de Red Bull, Stella a declarat că aceste mesaje fac parte dintr-o strategie bine-cunoscută de manipulare narativă. Potrivit lui, Red Bull este nu doar o echipă excelentă în a construi și pilota monoposturi rapide, dar și extrem de abilă în a crea percepții avantajoase despre propria competitivitate.

Stella a comentat că „această idee că Red Bull face miracole, că ceilalți ar trebui să domine antrenamentele, calificările și cursele” este o narațiune artificială, repetată constant de echipa din Milton Keynes. A spus că McLaren nu se lasă influențată de acest gen de tactici și că preferă să se concentreze pe cifre, date concrete și zonele în care poate progresa. A lăudat contribuția constantă a celor doi piloți, Norris și Piastri, pe care i-a numit esențiali în progresul echipei.

În conferința de presă de după calificări, Lando Norris a fost întrebat dacă Verstappen extrage mai mult din RB21 decât reușesc el și Piastri din MCL39 – o întrebare care viza în mod indirect discrepanțele de performanță dintre Verstappen și colegul său de la Red Bull, Yuki Tsunoda.

Norris a evitat să intre în comparații directe, afirmând că este imposibil de știut cu exactitate care sunt diferențele dintre mașini. A subliniat, în schimb, că McLaren are un avantaj clar: doi piloți de top care sunt capabili să maximizeze constant potențialul monopostului. A sugerat, subtil, că echipa Red Bull nu beneficiază de același echilibru în garaj.

„Noi avem o mașină care le permite ambilor piloți să fie rapizi – asta e o diferență,” a spus el, lăsând să se înțeleagă că performanța Red Bull e, în mare parte, centralizată exclusiv în jurul lui Verstappen.

Red Bull a venit la Miami sub umbrela unei așteptări moderate, insinuând că MCL39 va fi favorit pe un circuit care recompensează stabilitatea în viraje lente și tracțiunea la ieșire. Cu toate acestea, Verstappen a strâns din nou rândurile și a extras maximumul posibil dintr-un monopost care, teoretic, trebuia să fie „vulnerabil”. Între timp, McLaren a confirmat constanța cu o dublă amenințare în top 4, dar fără pole-ul așteptat.

Ceea ce îi frustrează pe cei de la McLaren nu este neapărat performanța olandezului, ci felul în care Red Bull „joacă psihologic”, oferind constant imaginea unei echipe care reușește miracole în ciuda adversității. Stella a sugerat că aceste mesaje publice nu sunt simple observații, ci tactici deliberate de destabilizare și autopromovare.

Privind spre cursa de duminică, în care ploaia este din nou un factor decisiv, pozițiile de pe grilă nu vor garanta nici siguranță, nici avantaj. McLaren are două arme clare – doi piloți rapizi și o mașină care performează în condiții mixte, așa cum am văzut în Sprint. Verstappen pleacă din pole, dar va fi urmărit de un Norris motivat și un Piastri gata de revanșă.

Într-o cursă unde strategia, timing-ul opririlor și reacțiile în condiții imprevizibile vor conta mai mult decât pe uscat, McLaren are toate șansele să transforme frustrarea în oportunitate. Iar Stella știe că, indiferent ce narațiune vinde Red Bull, adevărul se scrie duminică, pe asfaltul umed al circuitului din Miami.

Max Verstappen, un pole printre presiune și probleme

Max Verstappen a bifat sâmbătă al 43-lea pole position al carierei sale în Formula 1, după ce a reușit să-l devanseze pe Lando Norris cu doar 0.065 secunde pe circuitul stradal de la Miami. Deși rezultatul de pe foaie pare clar, olandezul a subliniat că Red Bull are în continuare multe puncte slabe, iar performanța pe un tur nu reflectă realitatea în regim de cursă.

După sesiunea de calificări, Verstappen a analizat impactul modificărilor aduse RB21-ului în acest weekend. Deși actualizările – inclusiv o nouă podea – au contribuit la îmbunătățirea echilibrului pe un tur rapid, el a precizat că, în regim de cursă, monopostul este departe de a fi ideal. A menționat că pneurile se supraîncălzesc rapid în acest climat, iar dacă duminica va ploua, o temperatură mai scăzută i-ar putea aduce un avantaj.

„Suntem în continuare limitați în anumite zone. Monopostul s-a simțit ceva mai bine după schimbările de setup, mai ales în ceea ce privește virajarea, dar e clar că avem nevoie de mai mult pentru a fi cu adevărat competitivi în regim de cursă,” a spus Verstappen.

Pe partea de viteză în linie dreaptă, olandezul a recunoscut că Red Bull a fost în dezavantaj față de McLaren și Mercedes, mai ales că rivalii au audus unități de putere proaspete, în timp ce Red Bull a continuat cu cel de la începutul sezonului. Această diferență a fost vizibilă și în Sprint, acolo unde Verstappen nu doar că a ratat victoria, ci a și pierdut puncte importante în lupta pentru titlu.

Sprintul de sâmbătă s-a încheiat cu un rezultat frustrant pentru Verstappen, după ce un incident în pit lane – un unsafe release în fața lui Kimi Antonelli – i-a adus o penalizare de 10 secunde. Olandezul a căzut în pluton și a ratat complet ocazia de a puncta într-o cursă în care McLaren părea echipa mai bine poziționată strategic.

După cursă, Max a păstrat o atitudine echilibrată. A declarat că nu are rost să reproșeze prea mult echipei, chiar dacă eroarea a fost evidentă. A spus că a fost o greșeală de evaluare în procedura de eliberare a mașinii, cu referințe greșite în ceea ce privește pozițiile celorlalte monoposturi din pit lane. Deși a confirmat că în cadrul echipei s-au rotit anumite roluri, nu a vrut să pună întreaga vină pe acest aspect.

„A fost o greșeală care nu ar trebui să se întâmple, dar s-a întâmplat. Știu că și echipa e conștientă de asta și tocmai de aceea nu insist. Nu e prima oară anul acesta când ceva nu merge bine la boxe. Alții progresează și poate că nu mai suntem referința absolută,” a recunoscut Verstappen.

Chiar dacă a obținut pole-ul, Verstappen a tras un semnal de alarmă în cadrul echipei. A spus că e nevoie de mai puține erori operaționale și de mai multă performanță pură, întrucât rivalii – în special McLaren – au redus rapid diferența.

„Încă nu suntem acolo. Trebuie să aducem elemente noi pe mașină și să le extragem mai eficient. E clar ce trebuie să facem, dar nu e ușor de aplicat,” a spus el.

Verstappen a adăugat că, deși noua configurație i-a oferit o rotație mai bună, echilibrul general al mașinii încă este sub nivelul dorit. A apreciat totuși că rezultatul din calificări a fost pozitiv, mai ales ținând cont de cât de ciudat și imprevizibil este traseul de la Miami. A confirmat că mai sunt pași importanți de făcut înainte ca RB21 să fie cu adevărat la nivelul cerut de actuala luptă pentru titlu.

Printre puținele momente relaxate ale weekendului, Verstappen a avut cuvinte de laudă pentru tânărul Andrea Kimi Antonelli. După pole-ul obținut în calificările pentru Sprint, italianul a atras atenția și în calificările pentru cursa principală, încheind pe 3. Verstappen a spus că nu este deloc surprins de nivelul său, considerând că este abia începutul unei cariere de succes în Formula 1.

„Este impresionant să fie deja la acest nivel. Are multe de învățat, dar evoluția lui va fi constantă,” a spus Verstappen.

Lando Norris a susținut aceeași idee, adăugând că Antonelli a demonstrat că este capabil să-l învingă pe George Russell, ceea ce reflectă foarte clar potențialul său real. „Are un coechipier care l-a bătut pe Hamilton în ultimii ani. Dacă acum îl bate pe George, înseamnă că face o treabă excelentă,” a comentat Norris.

După rezultatele combinate din Sprint și calificări, Max Verstappen rămâne în urmă față de liderul clasamentului, Oscar Piastri, cu un deficit crescut la 19 puncte. Cu o cursă principală care se anunță a fi afectată de ploaie, strategia, echilibrul monopostului, mentalul și capacitatea de reacție ale olandezului vor fi esențiale.

Red Bull are în față o misiune dificilă: trebuie să demonstreze că poate livra nu doar în calificări, ci și în cursă, acolo unde McLaren a arătat o formă impresionantă la fiecare Grand Prix . Iar pentru Verstappen, duminica va fi testul real – cel care poate reseta ierarhia sau adânci diferența în campionat.

Hamilton, salvat de instinct în Sprint, dar frustrat în calificări: „Încerc tot ce pot, dar pur și simplu nu avem ritmul”

Lewis Hamilton a obținut un loc trei valoros în Sprintul de la Miami, însă a recunoscut că victoria în fața hazardului a fost la limită. Britanicul a mărturisit că a fost la un pas să repete accidentul suferit de coechipierul său de la Ferrari, Charles Leclerc, înainte de startul cursei. Pe un tur de recunoaștere derulat în condiții chiar și de acvaplanare, Leclerc a fost trimis pe pneuri intermediare, în mod eronat, iar monegascul a pierdut controlul pe linia dreaptă de dinainte de virajul 11 și s-a izbit violent de bariere, abandonând înainte de a ajunge pe grilă.

Hamilton, aflat imediat în spatele său, a trăit o experiență aproape identică. A relatat că monopostul a început să alunece în același punct și că a fost la un pas să lovească zidul, însă a reușit să salveze direcția chiar în ultima clipă. A admis că amândoi puteau abandona prematur înainte de start, iar faptul că a evitat incidentul și a încheiat pe podium l-a făcut să se simtă recunoscător.

Hamilton a fost inițial în afara luptei pentru top 3, rulând la distanță de plutonul fruntaș și sub presiune constantă din partea lui Albon. În acea fază a cursei, britanicul a simțit că nu are nimic de pierdut și a cerut echipei să schimbe strategia. A decis să treacă pe slickuri mai devreme decât restul piloților și a subliniat ulterior că a fost nevoit să „arunce zarurile” în acel moment.

După oprire, a reușit să-i depășească pe cei de la Mercedes și chiar pe Verstappen, care întâmpina dificultăți în a încălzi pneurile medii. Hamilton a recunoscut că decizia a fost decisivă și că, deși poate ar fi fost ideal să oprească cu un tur mai devreme, rezultatul final oricum ar fi fost similar, dat fiind avansul celor din față. A concluzionat că a fost extrem de mulțumit cu locul 3 și că a fost un moment rar de bucurie într-un sezon în care problemele de ritm au dominat.

Dacă Sprintul a fost un moment de respiro, calificările de sâmbătă au readus în prim-plan realitatea dură pentru Hamilton și Ferrari. În Q2, britanicul a fost eliminat pentru prima dată de când concurează pentru Scuderia, clasându-se pe locul 12, în timp ce Leclerc a trecut mai departe cu un set proaspăt de softuri.

Hamilton a explicat că a avut și el la dispoziție un set nou de pneuri, dar echipa a decis să nu îl folosească. A subliniat că o astfel de decizie l-a costat șansa de a ajunge în Q3. Greșelile repetate pe frânare în virajul 17, vizibile în reluări, au fost determinante în eșecul britanicului de a avansa. A spus că monopostul se comportă diferit de la o ieșire la alta și că este în continuare devansat de echipe precum Williams în ceea ce privește ritmul pur.

Septuplul campion mondial a adăugat că încearcă tot ce poate – el și echipa – însă realitatea este că Ferrari nu are, în acest moment, ritmul necesar pentru a se lupta constant în față. A spus că se simte implicat 100% în fiecare tur, că muncește cât poate, dar diferențele mici fac o mare diferență într-o grilă atât de strânsă. A concluzionat că, dacă ar fi avut un tur în plus cu pneuri noi, probabil s-ar fi calificat în top 10, dar chiar și așa, rezultatul ar fi fost un loc 8 sau 9, nu ceva spectaculos.

Hamilton a recunoscut că singurele satisfacții ale sezonului, până acum, au venit în Sprinturi – cu un podium la Miami și victoria istorică de la Shanghai. Însă performanțele din calificări și cursele de duminică au fost sub așteptări. Cu ploaia anunțată din nou pentru cursa principală, britanicul rămâne optimist moderat. A demonstrat că are instinct bun în condiții mixte și că poate lua decizii strategice inspirate, dar și-a exprimat clar frustrarea privind lipsa de evoluție tehnică a mașinii.

A cerut îmbunătățiri urgente din partea echipei și a transmis că Ferrari are multe de pus la punct pentru a deveni competitivă pe termen lung. Deocamdată, va trebui să se bazeze pe experiență și oportunisme tactice – mai ales dacă duminică, vremea va complica din nou ierarhiile.

Leclerc, dezamăgit de comportamentul SF-25: „Ceva n-a fost în regulă, dar nu știm exact ce”

Charles Leclerc a încheiat o zi complicată la Miami cu un loc opt în calificări. Deși a fost cel mai bine clasat pilot Ferrari, monegascul a tras un semnal de alarmă privind comportamentul imprevizibil al monopostului SF-25, despre care a spus că a prezentat „ceva ciudat” pe tot parcursul sesiunii de calificări.

Ziua de sâmbătă a început într-un mod catastrofal pentru Leclerc, care a pierdut controlul monopostului în turul de recunoaștere înaintea Sprintului și a lovit barierele în zona virajului 11. Incidentul a fost cauzat de acvaplanare în condiții de ploaie abundentă, iar Leclerc nu a reușit nici măcar să ajungă pe grilă. Contactul a avariat grav monopostul, iar echipa nu a mai avut timp să-l repare pentru startul Sprintului.

Deși și-a asumat responsabilitatea pentru greșeală, Leclerc a declarat că decizia echipei de a ieși pe Intermediare în acele condiții de aderență aproape inexistentă a fost riscantă și, probabil, cauza principală a incidentului. A explicat că, oricât ar fi încercat să controleze monopostul, nu avea cum să evite pierderea de aderență totală (din cauza pneurilor incorecte).

Leclerc a revenit pe pistă pentru calificările de după-amiază, dar nu a reușit să treacă de locul 8 în Q3. A remarcat că, deși a fost mulțumit de turul final, sentimentul general a fost de lipsă de performanță. A transmis că au existat dezechilibre majore în comportamentul mașinii, fără să poată spune clar dacă acestea au fost generate de intervențiile mecanicilor după accident sau de schimbările de setup decise între Sprint și calificări.

A menționat că a fost nevoit să ajusteze agresiv balansul cu ajutorul tuturor setărilor din cockpit – o măsură pe care nu o consideră normală într-o sesiune importantă precum Q3. A recunoscut că a fost o senzație foarte diferită față de sesiunile anterioare și că există un semn clar de întrebare asupra cauzei.

Când a fost întrebat dacă problemele au apărut din cauza reconstrucției mașinii, Leclerc a refuzat să dea vina pe mecanici, pe care i-a lăudat pentru efortul incredibil de a reface monopostul într-un timp atât de scurt. A spus că nu știe încă dacă problema vine din modificările de setup sau dacă există o eroare undeva în structură, dar a promis că echipa va analiza totul în detaliu în acea seară.

Mai grav decât poziția de pe grilă este, după spusele lui Leclerc, faptul că SF-25 pare să-și fi atins plafonul de performanță. A recunoscut cu frustrare că, în ciuda faptului că a executat un tur de calificare bun – fără erori majore – nu a putut obține mai mult de locul opt. A remarcat că ambele Williams s-au clasat în fața Ferrari, lucru pe care îl consideră semnificativ și revelator pentru punctele slabe ale mașinii.

Leclerc a subliniat că un circuit ca Miami – cu multe zone de viteză redusă și ieșiri din viraj unde tracțiunea este crucială – scoate în evidență limitările pachetului tehnic Ferrari. A spus că este frustrant să simtă că a scos maximum din mașină, dar că acest „maximum” nu este suficient pentru a lupta cu McLaren sau Red Bull.

Cu o prognoză meteo care anunță din nou ploaie pentru cursa principală, Ferrari pare să intre în ziua de duminică fără o direcție clară. Dacă Hamilton a reușit să transforme o strategie inspirată într-un podium în Sprint, Leclerc rămâne cu multe necunoscute – atât din punct de vedere al setupului, cât și al comportamentului mașinii în condiții mixte.

Fără un ritm clar de cursă și cu o poziție modestă pe grilă, Leclerc va trebui să profite de orice oportunitate care apare – fie că e vorba de o oprire strategică inspirată sau de haos generat de condițiile meteo. În mod clar, în forma actuală, Ferrari nu poate spera la un podium pe merit pur. Totuși, Leclerc și-a demonstrat adesea abilitatea de a salva puncte din poziții dificile – cu condiția ca mașina să îl lase să lupte.

Surse Inspirație, reacții și știri (pe lângă vizionare personală) : Autosport, The Race, Formula Data Analysis, Racing News 365, Sky Sports, FIA, Planet F1, Motorsport Week, GP Blog, Crash.


One thought on “Miami – Concluzii după ziua de sâmbătă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *