Kalle Rovanperä a dominat autoritar Raliul Insulelor Canare, iar Toyota a obținut un rezultat istoric: un spectaculos finish 1-2-3-4 la general. Totuși, pilotul finlandez a fost de neoprit pe asfaltul din Canare, încheind raliul cu un avans uriaș de 53,5 secunde față de colegul său de echipă, Sébastien Ogier. Rovanperä a câștigat nu mai puțin de 15 probe speciale, s-a impus în clasamentul „Super Sunday” și a luat și victoria în Power Stage, cu un avans de patru secunde față de Ogier.
Cu 35 de puncte acumulate în weekend, Rovanperä a sărit de pe locul șase pe locul doi în clasamentul general al campionatului.
Finalul raliului l-a găsit pe Rovanperä copleșit de rezultat: a recunoscut că începutul sezonului nu a fost cel mai reușit, dar în Canare a arătat că, cel puțin în aceste condiții, el și Toyota sunt din nou în vârful performanței. A mulțumit echipei pentru o mașină excelentă pe tot parcursul raliului.

Ogier, aflat pe locul secund, nu a avut altceva de făcut decât să admire evoluția colegului său mai tânăr. A subliniat că prestația lui Kalle și Jonne a fost una impresionantă și, deși a fost mulțumit de propria performanță, a recunoscut că o pauză de câteva luni te scoate puțin din ritm. Cu toate acestea, a fost foarte încântat de performanța extraordinară obținut de echipă.
Elfyn Evans a completat podiumul general și a terminat, de asemenea, pe locul trei atât în clasamentul zilei de duminică, cât și în Power Stage, consolidându-și astfel poziția de lider al campionatului. Rovanperä este acum principalul său urmăritor, diferența dintre cei doi reducându-se la 43 de puncte. În spatele lor în clasament se află Neuville, Ogier și Tänak.
Takamoto Katsuta a contribuit la rezultatul de vis pentru Toyota, încheind pe locul patru și aducând astfel o rară clasare 1-2-3-4 pentru constructorul japonez.

Pentru Hyundai, însă, weekendul din Canare a fost de uitat. Adrien Fourmaux a fost cel mai bine clasat pilot Hyundai, terminând pe locul cinci și reușind să-i devanseze pe campionii mondiali Ott Tänak și Thierry Neuville. Neuville, campionul en-titre, a încheiat raliul abia pe locul șapte, adunând doar un punct din ziua de duminică, în timp ce Tänak, clasat al șaselea, nu a punctat deloc în ultima zi.
Neuville a recunoscut că a fost un weekend extrem de dificil, marcând faptul că echipa se confruntă cu probleme serioase și că va trebui să muncească mult pentru a redresa situația. A remarcat și ghinionul unei pene de cauciuc care a distrus chiar și speranța unui rezultat decent.
Raliul Insulelor Canare a consolidat astfel supremația Toyota în startul de sezon 2025 și a reconfirmat revenirea în formă maximă a lui Rovanperä.
Joi – Shakedown
Campionatul Mondial de Raliuri a revenit în forță joi dimineață, odată cu startul oficial al Raliului Insulelor Canare, care a debutat cu sesiunea de shakedown.
Desfășurată aproape de parcul de service din Las Palmas, proba Santa Brígida a reprezentat primul contact al WRC cu șoselele spaniole după o pauză de aproape trei ani. Sute de spectatori s-au adunat de-a lungul traseului tehnic de asfalt de doar aproape 7Km, unde au asistat la un început impresionant semnat de Kalle Rovanperä.
Pilotând un Toyota GR Yaris Rally1, dublul campion mondial finlandez a stabilit cel mai rapid timp, fiind cu 2,5 secunde mai rapid decât colegul său de echipă Takamoto Katsuta – un prim semnal clar al intențiilor sale pentru weekendul competițional. În spatele lor, plutonul a fost extrem de strâns, sugerând un raliu foarte disputat pe drumurile montane sinuoase ale insulei.
Locul al treilea a fost împărțit între Ott Tänak și Thierry Neuville, ambii piloți Hyundai i20 N Rally1 înregistrând același timp.
Rovanperä a descris traseele ca fiind o adevărată provocare și a anticipat un weekend dificil, având în vedere notițele noi și lipsa de familiaritate cu specialele. A subliniat că va încerca să se bucure de cursă și să dea tot ce are mai bun.
Liderul clasamentului general, Elfyn Evans, a ocupat poziția a cincea, fiind cu 4,1 secunde mai lent decât Rovanperä și cu doar două zecimi în fața colegului său de la Toyota, Sébastien Ogier, care a revenit în competiție după victoria sa de la Monte-Carlo.

Adrien Fourmaux, clasat al șaptelea cu Hyundai-ul său, a rămas precaut, deși a câștigat această etapă în 2020 când raliul făcea parte din Campionatul European. El a recunoscut că diferențele de condiții – în special lipsa ploii de această dată – aveau să facă experiența din trecut să fie mai puțin relevantă. Fourmaux a subliniat că gestionarea uzurii pneurilor avea să fie cheia succesului în acest weekend.
Clasamentul top 10 a fost completat de Sami Pajari pe locul opt și de echipajele M-Sport Ford, Grégoire Munster și Joshua McErlean, pe locurile nouă și zece.
Vineri
Prima zi completă de concurs a etapei a patra a fost dominată categoric de echipajele Toyota Gazoo Racing pe parcursul celor șase probe speciale, în timp ce echipajele Hyundai Shell Mobis WRT au întâmpinat mari dificultăți.
Prima probă, PS1 Valsequillo – Telde 1 – 26,32 km, a fost câștigată de Kalle Rovanperä, urmat de Elfyn Evans și Sébastien Ogier. Cel mai bine clasat echipaj Hyundai a fost cel format din Adrien Fourmaux și Alexandre Coria, pe locul patru, dar la aproape 13 secunde în spatele liderului. Thierry Neuville a avut un start dificil, terminând abia pe locul opt, la aproape 20 de secunde de lider.

S-a trecut apoi la PS2 Valleseco – Artenara 1 – 15,27 km, o probă cu condiții interesante: norii au acoperit partea de mijloc a probei, iar asfaltul era pe alocuri umed. Unele echipaje au optat pentru pneuri soft în speranța unui plus de aderență. Kalle Rovanperä a continuat să impună ritmul, fiind cel mai rapid, urmat de Sébastien Ogier și Elfyn Evans. Ogier a trecut astfel în fața lui Evans în clasamentul general, ocupând locul secund. Mai în spate, Sami Pajari a urcat două poziții, trecând de Takamoto Katsuta și Ott Tänak, și a urcat pe cinci la general. Între timp, Thierry Neuville continua să piardă teren, cedând încă 16 secunde.
Ultima probă a dimineții a fost PS3 La Aldea – Mogán 1 – 17,83 km, unde Kalle Rovanperä și-a continuat dominația, obținând a treia victorie de probă consecutivă. L-au urmat Sébastien Ogier și Elfyn Evans. Adrien Fourmaux a rămas cel mai bine clasat pilot Hyundai, dar se afla deja la 34 de secunde în spatele liderului. Takamoto Katsuta a urcat pe locul șase general, depășindu-l pe Ott Tänak.

După pauza de service, a început bucla de după-amiază cu PS4 Valsequillo – Telde 2 – 26,32 km. Kalle Rovanperä și-a continuat prestația dominantă, stabilind din nou cel mai bun timp, urmat de Sébastien Ogier și Elfyn Evans. Sami Pajari a avut un ritm bun, reușind al patrulea timp și trecând peste Adrien Fourmaux în clasamentul general, ocupând acum locul patru. Între timp, Thierry Neuville se afla la aproape un minut în spatele liderului, o situație complet neașteptată pentru pilotul belgian.
Kalle Rovanperä a continuat să conducă fără greșeală și în PS5 Valleseco – Artenara 2 – 15,27 km, câștigând proba în fața lui Elfyn Evans și Sébastien Ogier. Takamoto Katsuta a urcat pe locul cinci la general, în timp ce Adrien Fourmaux a mai pierdut o poziție. Chiar dacă Thierry Neuville a redus ușor diferența față de lideri, era tot la peste un minut în urma lui Kalle.
Ulltima probă a zilei a fost PS6 La Aldea – Mogán 2 – 17,83 km. Kalle Rovanperä a încheiat ziua în forță, câștigând toate cele șase speciale disputate. Sébastien Ogier a fost al doilea cel mai rapid, urmat de Sami Pajari. Liderul campionatului, Elfyn Evans, a încheiat pe locul patru în această probă, dar își consolida poziția a treia la general, la o distanță de aproximativ douăzeci de secunde față de Sami.

Sâmbătă
În ziua a doua de concurs au urmat șapte probe speciale , acoperind 124 km de concurs. Acum se schimba ordinea de start. Echipajele M-Sport Ford, cu Joshua McErlean și Grégoire Munster, erau primele, în timp ce liderul raliului, Kalle Rovanperä, urma să parcurgă probele ultimul dintre piloții cu echipaje Rally1.
Prima probă a zilei a fost PS7 Moya – Gáldar 1 – 24,09 km, unde Sébastien Ogier a fost al doilea cel mai rapid, la doar o secundă în spatele lui Kalle Rovanperä. Elfyn Evans și-a continuat seria constantă de „podiumuri”, fiind al treilea. Adrien Fourmaux a redevenit cel mai bine clasat pilot Hyundai, semnând al cincilea timp și trecând în fața colegilor săi, urcând astfel pe locul șase la general.

A urmat PS8 Arucas – Firgas – Teror 1 – 13,75 km, unde din nou Kalle Rovanperä a stabilit cel mai bun timp, urmat de Sébastien Ogier și Elfyn Evans. Cei trei au continuat să ocupe pozițiile de pe podium fără modificări.
Ultima probă a buclei de dimineață a fost PS9 Tejeda – San Mateo 1 – 23,30 km. Kalle Rovanperä și-a menținut supremația, obținând încă o victorie de probă, urmat de această dată de Sébastien Ogier și Takamoto Katsuta. Adrien Fourmaux rămânea cel mai bine clasat pilot Hyundai, consolidându-și locul șase și distanțându-se de colegii săi de echipă, care se confruntau cu dificultăți serioase.
După pauza de service, a revenit acțiunea cu PS10 Moya – Gáldar 2 – 24,09 km, unde Kalle Rovanperä a fost din nou cel mai rapid, urmat de Sébastien Ogier și Sami Pajari. Pentru Kalle și copilotul său Jonne Halttunen, timpii de top veneau cu o ușurință remarcabilă, nimeni nereușind să se apropie de ei.
A urmat PS11 Arucas – Firgas – Teror 2 – 13,75 km, unde Kalle Rovanperä a reușit a unsprezecea victorie de probă consecutivă. Sébastien Ogier și Elfyn Evans au înregistrat al doilea, respectiv al treilea timp, fiind la doar două secunde în urma colegului lor de echipă. În această probă a avut loc și un incident pentru Grégoire Munster și copilotul său Louis Louka, care au derapat într-un viraj de dreapta, ieșind de pe drum și pierzând peste trei minute până când spectatorii i-au ajutat să revină pe traseu.

Ultima probă majoră a zilei a fost PS12 Tejeda – San Mateo 2 – 23,30 km. Aici a fost din nou dramatism: Sami Pajari, care rula într-un ritm excelent, a mers prea larg într-un viraj de stânga și a lovit un parapet. Impactul a avariat grav partea dreaptă-față a mașinii, iar echipajul a fost nevoit să abandoneze pentru restul zilei. Kalle Rovanperä a fost cel mai rapid, urmat de Elfyn Evans și Sébastien Ogier. Odată cu abandonul lui Sami, toți cei din spate au câștigat câte o poziție, iar Takamoto Katsuta urca pe locul patru în clasamentul general.
Ultima probă a zilei a fost superspeciala PSS13 Las Palmas de Gran Canaria – 1,80 km. Elfyn Evans a stabilit cel mai bun timp, devansându-i pe Sébastien Ogier și Thierry Neuville. A fost în sfârșit un câștigător de probă diferit, însă aceasta nu modifica dramatic ordinea, fiind o probă de sub 2Km.

Duminică
În ultima zi a raliului, toate lucrurile arătau extrem de bine pentru Kalle Rovanperä și copilotul său Jonne Halttunen, care erau aproape de a obține prima lor victorie din acest sezon. Toyota Gazoo Racing părea de asemenea pe cale să realizeze un rezultat istoric, ocupând primele patru poziții în clasamentul general. Trebuie menționat că Sami Pajari și Marko Salminen nu aveau să revină în concurs după accidentul suferit în penultima probă de sâmbătă, PS12 Tejeda – San Mateo 2. Grégoire Munster avea să înceapă primul probele pe tot parcursul zilei, iar restul în ordinea inversă a clasamentului raliului (cel puțin la clasa Rally1).

Prima probă a fost PS14 Agüimes – Santa Lucía 1 – 14,97 km, unde încă de la început s-au produs evenimente dramatice: JoshUI McErlean a ieșit larg într-un viraj și a lovit un parapet la aproximativ 4.6Km după începutul probei. Echipajul format din Josh și copilotul său Eoin Treacy a fost nevoit să abandoneze pe loc. Kalle Rovanperä a fost cel mai rapid, urmat de Sébastien Ogier și Elfyn Evans.
A urmat PS15 Maspalomas 1 – 13,47 km, unde din nou Kalle Rovanperä a înregistrat cel mai bun timp, cu Elfyn Evans pe doi și Thierry Neuville al treilea. Grégoire Munster a mai câștigat o poziție în clasament, urcând pe locul unsprezece la general și reducând ecartul față de locul zece, ocupat de Nikolay Gryazin, la doar cincizeci și patru de secunde.
În continuare, a urmat superspeciala PS16 Costa Canaria – 1,50 km, o probă de tip spectacol pe un circuit de karting, unde Adrien Fourmaux a reușit cel mai bun timp, în timp ce Sébastien Ogier și Yohan Rossel au încheiat cu același timp, pe locurile doi și trei.

PS17 Agüimes – Santa Lucía 2 – 14,97 km a urmat, unde Sébastien Ogier a fost cel mai rapid, urmat de Elfyn Evans și Kalle Rovanperä. În această probă, a avut loc o schimbare de poziție importantă: Ott Tänak a urcat pe locul șase în dauna lui Thierry Neuville, care a suferit o pană și a pierdut aproape un minut și un sfert.
A urmat apoi ultima probă a raliului, PS18 Maspalomas 2 [Power Stage] – 13,47 km. Cei mai rapizi în această probă, obținând punctele suplimentare puse în joc, au fost: Kalle Rovanperä, Sébastien Ogier, Elfyn Evans, Adrien Fourmaux și Thierry Neuville. Astfel, Kalle Rovanperä a obținut victoria finală, urmat de Sébastien Ogier și Elfyn Evans. Takamoto Katsuta a încheiat pe locul patru, ceea ce a însemnat că Toyota Gazoo Racing a reușit să ocupe integral primele patru poziții ale clasamentului general.

Reacții post – raliu
La finalul rundei a patra din campionat, Toyota Gazoo Racing a reușit o performanță remarcabilă, ocupând toate cele patru locuri de top în clasamentul general. Piloții echipei au oferit câteva reacții după o victorie istorică.
Kalle Rovanperä a declarat că a fost „un weekend extraordinar, atât pentru el, cât și pentru întreaga echipă”. A subliniat că să obțină din nou un rezultat 1-2-3-4 este „absolut uimitor”. Rovanperä a menționat că s-a bucurat de fiecare moment la volanul unei mașini extrem de rapide și a mulțumit echipei pentru pregătirea ireproșabilă a automobilului. A evidențiat și contribuția excelentă a copilotului său, Jonne Halttunen, adăugând că a fost una dintre cele mai bune victorii din cariera sa. De asemenea, Kalle a punctat importanța celor maximum de puncte acumulate, aducându-l cu un pas mai aproape de colegul său Elfyn Evans în clasamentul general.

Sébastien Ogier a salutat rezultatul obținut de echipă, afirmând că „blocarea primelor patru poziții este un lucru rar și un motiv real de satisfacție”. Chiar dacă locul doi nu este preferatul său, Ogier a recunoscut că a avut parte de un raliu foarte plăcut și a mulțumit echipei pentru mașina excelentă pusă la dispoziție. De asemenea, a remarcat că ritmul lui Kalle și Jonne a fost de neatins pe parcursul întregului weekend.
Elfyn Evans a subliniat performanța colectivă a echipei, lăudând nivelul atins de GR YARIS Rally1 și mulțumind întregului staff tehnic pentru modul în care au gestionat provocările specifice acestei etape, adaptându-se la noile pneuri Hankook. Evans a felicitat ritmul superior al lui Kalle și, deși a fost dezamăgit că nu a putut lupta de la egal la egal pentru victorie, a apreciat punctele obținute și rezultatul solid.

Takamoto Katsuta s-a declarat foarte mândru de faptul că a contribuit la rezultatul colectiv. A menționat cât de plăcută a fost experiența la volan pe parcursul întregului weekend, mulțumind echipei pentru eforturile depuse. Katsuta a recunoscut că și-ar fi dorit o clasare și mai bună, dar a considerat rezultatul general unul pozitiv și s-a arătat motivat să continue progresul în etapele viitoare.
La Hyundai Motorsport, tonul a fost mult mai rezervat după un weekend extrem de dificil.
Adrien Fourmaux a găsit totuși câteva elemente pozitive, cum ar fi rezultatul de pe Power Stage și câștigarea duelului intern cu colegii săi. Totuși, a recunoscut că rezultatul general nu a fost ceea ce echipa își dorea. Fourmaux a subliniat importanța lecțiilor învățate în condiții dificile și s-a arătat încrezător că împreună cu echipa vor putea să revină mai puternici.

Ott Tänak a fost extrem de sincer, afirmând că a fost „cel mai dificil weekend” pentru toate cele trei echipaje Hyundai. Tänak a explicat că problemele de subvirare și lipsa de aderență l-au împiedicat să forțeze ritmul și a recunoscut că echipa nu a fost pregătită suficient de bine pentru această etapă. De asemenea, a lăudat performanța celor de la Toyota, spunând că aceștia „au ridicat ștacheta foarte sus”.
Thierry Neuville a concluzionat că a fost „un weekend extrem de dificil”, în care, în ciuda muncii continue pentru a găsi soluții, nimic nu a funcționat așa cum se dorea. Belgianul a menționat că trebuie să identifice clar problemele care au cauzat această prestație slabă și a subliniat efortul echipei de a continua să lupte până la final. Neuville a adăugat că o pană suferită în ultima zi a împiedicat obținerea unui rezultat rezonabil și a concluzionat că așteptările de la acest raliu au fost mult mai mari decât ceea ce s-a realizat.
În tabăra M-Sport Ford, situația nu a fost mai bună.
Grégoire Munster a recunoscut că, deși testele premergătoare au oferit informații utile, odată ajunși la raliu și cu componentele mecanice sigilate, nu s-au mai putut face ajustări semnificative. Munster a subliniat că, deși rezultatul nu a fost cel dorit, echipa nu a renunțat și a continuat să caute soluții pe tot parcursul weekendului. A apreciat modul exemplar în care a fost organizată competiția și a remarcat entuziasmul fanilor, care au creat o atmosferă specială, chiar dacă probele au fost extrem de provocatoare.
Josh McErlean, care a fost nevoit să abandoneze în ultima zi, a reflectat asupra weekendului spunând că a fost plin de învățăminte. A menționat că au făcut progrese de la o zi la alta, dar o notă de parcurs prea ambițioasă a dus la o ieșire în parapet. Irlandezul și-a cerut scuze echipei pentru greșeală și a spus că așteaptă cu nerăbdare revenirea pe macadam în Portugalia, unde lucrurile ar trebui să fie mai naturale pentru el și să-i permită să progreseze în continuare.
Rezultate Super Sunday
Poziție | Pilot | Echipă | Timp |
1. | Kalle Rovanperä | Toyota | 32:22.5 |
2. | Sebastien Ogier | Toyota | +8.3 |
3. | Elfyn Evans | Toyota | +9.0 |
4. | Takamoto Katsuta | Toyota | +19.0 |
5. | Adrien Fourmaux | Hyundai | +21.4 |
WRC2
În cadrul ediției inaugurale a Rally Islas Canarias în calendarul Campionatului Mondial de Raliuri (WRC), desfășurată între 24 și 27 aprilie 2025, categoria WRC2 a oferit o competiție intensă și spectaculoasă pe asfaltul tehnic al insulei Gran Canaria. Francezul Yohan Rossel, alături de copilotul său Arnaud Dunand, a dominat competiția WRC2 la volanul unui Citroën C3 Rally2 al PH Sport, conducând de la început până la sfârșit și înregistrând cei mai buni timpi în 13 dintre cele 18 probe speciale. Această performanță i-a adus nu doar victoria în raliu, ci și poziția de lider în clasamentul general al WRC2, depășindu-l pe Oliver Solberg .

Spaniolul Alejandro Cachón, împreună cu copilotul Borja Rozada, a avut o evoluție impresionantă, terminând pe locul secund în clasamentul general WRC2 și câștigând categoria WRC2 Challenger. La bordul unui Toyota GR Yaris Rally2, echipajul susținut de Rallye Team Spain a demonstrat consistență și viteză pe tot parcursul raliului.

Pe locul trei în WRC2 s-a clasat bulgarul Nikolay Gryazin, pilotând un Škoda Fabia RS Rally2 și venind după victoria în etapa inaugurală ERC de la Sierra Morena. Spaniolii Efrén Llarena și Sara Fernández au ocupat poziția a patra, în timp ce Diego Ruiloba și Ángel Vela au încheiat pe locul cinci, ambii echipaje demonstrând un ritm competitiv și o adaptare excelentă la condițiile variate ale traseului.

RC3, RC4 și RC5
La clasa RC3, echipajul francez format din Mattéo Chatillon și Maxence Cornuau, la volanul unui Renault Clio Rally3, a dominat competiția, obținând victoria în categoria WRC3. Aceștia au fost urmați de conaționalii lor Arthur Pelamourgues și Bastien Pouget, care, în ciuda unor dificultăți întâmpinate pe parcursul raliului, au reușit să se claseze pe locul secund. Podiumul a fost completat de echipajul Ghjuvanni Rossi și Kylian Sarmezan, demonstrând astfel o prezență puternică a piloților francezi în această categorie .
Clasa RC4 a reprezentat scena unei lupte acerbe între echipajele spaniole. Echipajul Alejandro Martín și Armando Rivero, reprezentând CD Cartenara Motor, la volanul unui Renault Clio Rally4, a avut o prestație remarcabilă. De asemenea, echipajul Sebastián Gil și Adrián Gil, de la Escudería Aterura, tot pe un Renault Clio Rally4, a demonstrat un ritm competitiv. Un alt echipaj notabil a fost cel format din Leonardo Rancel și Elizabeth Baute, de la Escudería Villa Adeje, care au concurat cu un Peugeot 208 Rally4 .
La clasa RC5, dedicată începătorilor și piloților amatori, competiția a fost la fel de intensă. Echipajul Jonás Pérez și Benito Pérez, reprezentând CD Todo Sport, la volanul unui Renault Clio Rally5, a avut o evoluție notabilă. De asemenea, echipajul Nataniel Bruun și Pablo Olmos, din Bolivia și Argentina, concurând cu un Ford Fiesta Rally5, a demonstrat potențial în această categorie.
Rezultate Finale – Prin EWRC




Photos and Thumbnail Credit: WRC – FIA World Rally Championship (Facebook)
Surse Inspirație, știri și reacții (pe lângă vizionare personală) : Motorsport , Autosport, Rally Journal, Pit Crew Online, WRC, eWRC, WikiPedia
Salutări. Sunt Fabian. Am descoperit pasiunea pentru motorsport din 2010, prima mea cursă vizionată fiind Marele Premiu al Malaeziei (F1) . De atunci, am început să vizionez cât mai multe curse de Formula 1, iar, pe măsură ce am crescut, am început să descopăr din ce în ce mai multe discipline ale motorsportului care mă pasionează : Anduranță, Turisme, Motociclism – Viteză , Raliuri (și aferente) , Stock-Cars etc. Îmi place să scriu și să învăț , zilnic, câte puțin, din ce în ce mai mult, de această lume minunată și plină de adrenalină.