Dinshaw Magol/Autocar India

Marele Premiu al Franței din 2025 a oferit o cursă de neuitat pe circuitul Bugatti de la Le Mans, cu o combinație de vreme schimbătoare, incidente în lanț și o ploaie de penalizări. În mijlocul haosului, francezul Johann Zarco a reușit să își treacă în palmares prima victorie în MotoGP pe teren propriu, un moment istoric pe care Franța îl aștepta de peste șapte decenii – din 1954. Pe podium au mai urcat Marc Márquez și debutantul Fermín Aldeguer.

Totul a început cu o cursă marcată de condiții extrem de complicate. Ploaia și asfaltul ud au obligat toți piloții să schimbe motocicletele cu unele echipate cu pneuri de ploaie. Direcția de cursă a scos steagul alb, semn că schimbarea motocicletelor era permisă, iar toți piloții au intrat în pit lane aproape simultan. Această aglomerație a dus la neutralizarea sesiunii prin steag roșu, ceea ce a întârziat startul oficial. Din cauza acestei întreruperi, cursa a fost scurtată cu un tur, ajungând la 26 de tururi.

La reluarea procedurilor, aproape toți concurenții au trecut din nou pe la boxe pentru a reveni la motocicletele echipate cu slick-uri, profitând de pista care începea să se usuce. Pentru că peste 9 piloți au efectuat această schimbare, Direcția de Cursă a permis reluarea startului de pe grilă și nu din pit lane, evitând un alt moment de confuzie. Cu toate aceste întârzieri și modificări, cursa a început în cele din urmă în fața unui public entuziast, dar tensionat.

Povestea Cursei

Marc Márquez a avut un start excelent și a preluat conducerea, însă Fabio Quartararo – susținut frenetic de fanii francezi – a reușit să treacă rapid în frunte. În spate, Francesco Bagnaia și Joan Mir au fost implicați într-un incident în primele tururi, deși Bagnaia a reușit să continue cursa. Fermín Aldeguer a urmat o trasă diferită și a ajuns în spatele coechipierului său, implicându-se într-un nou duel între cele trei KTM-uri, replică a luptei de sâmbătă.

Cursa a fost marcată de o avalanșă de penalizări. Cinci piloți, printre care Maverick Viñales, Jack Miller și Alex Rins, au primit penalizări de tip „dublu tur lung” pentru că au schimbat motocicletele la momentul nepotrivit. Bagnaia s-a alăturat și el pe lista celor penalizați, după o nouă oprire la boxe pentru schimbarea motocicletei.

În față, Alex Márquez l-a atacat pe fratele său Marc și a preluat locul secund. Quartararo își creștea avansul, dar a primit și el o penalizare cu tur lung, la fel ca Ai Ogura și Raúl Fernández. Francezul a efectuat una dintre penalizări rapid, căzând pe locul patru. Conducerea cursei a fost preluată de Alex Márquez, dar haosul abia începuse.

Marc Márquez, Brad Binder și Pedro Acosta au primit la rândul lor penalizări, iar Alex Márquez a fost sancționat ulterior. Penalizările au fost aplicate deoarece toți acești piloți au efectuat schimburi ilegale de motociclete, încălcând procedurile impuse de Direcția de Cursă.

Cu toate aceste sancțiuni, Marc Márquez a pierdut conducerea provizorie, iar Quartararo a revenit pe locul secund, aprinzând speranțele fanilor francezi. Dar bucuria a fost de scurtă durată. Un contact între Quartararo și Brad Binder a dus la căderea francezului, spre nemulțumirea fanilor din tribune.

În frunte, Marc Márquez a rămas lider, cu Alex Márquez în spatele său. Însă Marc încă avea de servit una dintre penalizările sale, în timp ce fratele său le îndeplinise deja pe toate.

Pe măsură ce cursa avansa, condițiile meteo au continuat să încurce strategiile echipelor și să dea peste cap ierarhia. Pe o pistă imprevizibilă, Pedro Acosta și Maverick Viñales au riscat din nou, alegând să revină la boxe pentru a schimba motocicletele, de această dată optând pentru pneuri de ploaie. Un pariu riscant, având în vedere că ploaia nu se întorsese complet, dar unul care ar fi putut da roade dacă vremea s-ar fi înrăutățit brusc.

Între timp, Fabio Quartararo a fost nevoit să abandoneze, lăsând publicul francez într-o stare de decepție totală, mai ales după speranțele aprinse de startul excelent al favoriților locali. Brad Binder a continuat, dar și el părea să forțeze limitele, în timp ce Enea Bastianini a căzut violent, adăugându-se listei lungi de abandonuri.

Surpriza a venit în fruntea plutonului, unde Fermín Aldeguer, aflat la primul său sezon complet în MotoGP, a preluat conducerea. În spatele său se aflau Fabio Di Giannantonio și Luca Savadori, doi piloți care rar sunt implicați în luptele pentru podium. Cu toate acestea, haosul i-a propulsat acolo, mărturie a cât de nebună devenise cursa.

Dar haosul nu se terminase. Brad Binder a căzut la rândul său, iar liderul Aldeguer a decis să meargă din nou la boxe pentru o nouă schimbare de motocicletă, o alegere copiată imediat de Savadori și Di Giannantonio. Acest val de opriri i-a deschis drumul lui Johann Zarco, care s-a trezit brusc lider al cursei — o imagine de poveste pentru publicul de acasă, la doar opt tururi de la startul oficial.

În spatele său, Marco Bezzecchi a fost următorul pe lista abandonurilor, în timp ce Zarco își extindea avantajul la șase secunde în fața lui Miguel Oliveira, aflat pe locul al doilea. Dar ritmul lui Zarco nu dădea semne că s-ar opri. În spatele lor, Marc Márquez a reușit să recupereze poziții și să se instaleze pe locul secund, cu fratele său Alex pe poziția a treia, readucând familia Márquez în lupta pentru podium.

În tot acest timp, Enea Bastianini și-a agravat ziua de coșmar primind o nouă penalizare pentru viteză excesivă pe linia boxelor, o greșeală care a pecetluit complet șansele sale la un rezultat decent. În turul 15, Viñales a profitat de o oportunitate și l-a depășit pe Oliveira, urcând pe locul cinci, în timp ce Nakagami se afla pe opt și Savadori completa topul 10.

Avansul lui Zarco a continuat să crească. Pe măsură ce se intra în a doua jumătate a cursei, francezul a reușit să își construiască un ecart de 11 secunde, pe o pistă care părea să își schimbe din nou caracteristicile. În turul 18, o nouă ploaie fină a început să cadă peste Le Mans, aducând o nouă doză de incertitudine în strategii.

Lupta pentru locul șase s-a încins între Oliveira și Aldeguer. Tânărul spaniol a demonstrat din nou că este pregătit să se bată cu cei mai buni și l-a depășit pe portughez cu o manevră curată, urcând în top 6. Între timp, Zarco își ducea avantajul la un neverosimil 14 secunde, în timp ce în spate, Oliveira a pierdut controlul motocicletei în virajul 14 și a ieșit în decor, abandonând.

Cu tot mai puțini rivali rămași în luptă și cu un avans care părea imposibil de recuperat, Johann Zarco părea să se îndrepte spre una dintre cele mai mari zile din cariera sa, în fața propriilor suporteri, pe un Le Mans care vibra la fiecare tur.

Pe măsură ce cursa se apropia de final, Fermín Aldeguer a continuat să impresioneze pe asfaltul ud de la Le Mans. Tânărul spaniol, aflat la doar câteva curse în MotoGP, a reușit să-l depășească pe Viñales, urcând pe locul cinci și dovedind din nou un control excelent în condiții dificile. În același timp, Alex Márquez, care se lupta pentru podium, a comis o eroare și a căzut din nou. Deși a reușit să revină pe circuit pe locul șase, ritmul său era vizibil afectat, iar speranțele la un rezultat mare se năruiau.

Aldeguer a profitat imediat de situație și a început să se apropie rapid de Pedro Acosta, transformând finalul de cursă într-o luptă palpitantă pentru locul trei. În față, Johann Zarco își menținea avantajul colosal de 17 secunde, pilotând fără greșeală spre ceea ce părea o victorie de poveste.

Dramatismul nu s-a oprit aici. Alex Márquez a căzut din nou, de data aceasta abandonând definitiv, în timp ce în spate, Aldeguer a ajuns roată la roată cu Acosta. Cei doi au oferit o luptă spectaculoasă în ultimele două tururi, cu schimburi de poziții și manevre la limită. În cele din urmă, Aldeguer a reușit să treacă în față și să își asigure al doilea podium al carierei în MotoGP, confirmând statutul său de revelație a sezonului.

Dar toate privirile erau îndreptate spre liderul cursei. În ultimul tur, tribunele au erupt, fiecare viraj parcurs de Zarco fiind întâmpinat cu aplauze și urale. După o carieră lungă și plină de momente grele, Johann Zarco a reușit, în sfârșit, să câștige Marele Premiu al Franței, devenind primul francez care triumfă pe circuitul de la Le Mans în clasa regină, după mai bine de șapte decenii.

Marc Márquez a încheiat pe locul secund, adăugând încă un podium în palmaresul său impresionant, în timp ce Fermín Aldeguer a completat podiumul, într-un weekend care l-a consacrat definitiv ca una dintre cele mai mari promisiuni ale generației sale.

Într-o cursă în care ploaia, haosul și penalizările au fost la ordinea zilei, Zarco a fost omul momentului, aducând Franței un triumf istoric pe teren propriu. Le Mans a devenit scena uneia dintre cele mai emoționante povești ale sezonului MotoGP 2025.

PozițiePilotNaționalitateEchipăInterval Timp
1Johann ZarcoFRACastrol Honda LCR (RC213V)45m 47.541s
2Marc MarquezSPADucati Lenovo (GP25)+19.907s
3Fermin AldeguerSPABK8 Gresini Ducati (GP24)*+26.532s
4Pedro AcostaSPARed Bull KTM (RC16)+29.631s
5Maverick ViñalesSPARed Bull KTM Tech3 (RC16)+38.136s
6Takaaki NakagamiJPNHonda Test Rider (RC213V)+59.527s
7Raul FernandezSPATrackhouse Aprilia (RS-GP25)+70.302s
8Fabio Di GiannantonioITAPertamina VR46 Ducati (GP25)+70.363s
9Lorenzo SavadoriITAAprilia Factory (RS-GP25)+25.793s
10Ai OguraJPNTrackhouse Aprilia (RS-GP25)*+26.529s
11Luca MariniITAHonda HRC Castrol (RC213V)+32.535s
12Alex RinsSPAMonster Yamaha (YZR-M1)+35.357s
13Enea BastianiniITARed Bull KTM Tech3 (RC16)+1 lap
14Marco BezzecchiITAAprilia Racing (RS-GP25)+1 lap
15Franco MorbidelliITAPertamina VR46 Ducati (GP24)+1 lap
16Francesco BagnaiaITADucati Lenovo (GP25)+1 lap
 Alex MarquezSPABK8 Gresini Ducati (GP24)DNF
 Miguel OliveiraPORPramac Yamaha (YZR-M1)DNF
 Brad BinderRSARed Bull KTM (RC16)DNF
 Jack MillerAUSPramac Yamaha (YZR-M1)DNF
 Fabio QuartararoFRAMonster Yamaha (YZR-M1)DNF
 Joan MirSPAHonda HRC Castrol (RC213V)DNF

Clasamentul General

PozițiePilotNaționalitateEchipăPuncte
1Marc MarquezSPADucati Lenovo (GP25)171
2Alex MarquezSPABK8 Gresini Ducati (GP24)149
3Francesco BagnaiaITADucati Lenovo (GP25)120
4Franco MorbidelliITAPertamina VR46 Ducati (GP24)85
5Fabio di GiannantonioITAPertamina VR46 Ducati (GP25)74
6Johann ZarcoFRACastrol Honda LCR (RC213V)72
7Fabio QuartararoFRAMonster Yamaha (YZR-M1)56
8Fermin AldeguerSPABK8 Gresini Ducati (GP24)*48
9Pedro AcostaSPARed Bull KTM (RC16)46
10Ai OguraJPNTrackhouse Aprilia (RS-GP25)*43
11Maverick ViñalesSPARed Bull KTM Tech3 (RC16)40
12Marco BezzecchiITAAprilia Racing (RS-GP25)38
13Luca MariniITAHonda HRC Castrol (RC213V)37
14Brad BinderRSARed Bull KTM (RC16)32
15Enea BastianiniITARed Bull KTM Tech3 (RC16)31
16Alex RinsSPAMonster Yamaha (YZR-M1)23
17Jack MillerAUSPramac Yamaha (YZR-M1)19
18Raul FernandezSPATrackhouse Aprilia (RS-GP25)15
19Joan MirSPAHonda HRC Castrol (RC213V)12
20Takaaki NakagamiJPNHonda Test Rider (RC213V)10
21Lorenzo SavadoriITAAprilia Factory (RS-GP25)8
22Augusto FernandezSPAPramac Yamaha (YZR-M1)3
23Miguel OliveiraPORPramac Yamaha (YZR-M1)2

O performanță istorică pentru Zarco și Honda, ce oferă încredere pentru viitor

Johann Zarco a scris o pagină de istorie în fața fanilor francezi la Le Mans, reușind să câștige Marele Premiu al Franței la MotoGP, după o cursă pe muchie de cuțit, cu vreme imprevizibilă, penalizări și accidente în lanț. Plecat doar de pe locul 11 pe grilă și ajuns pe 17 după un incident în primul viraj, Zarco a reușit una dintre cele mai spectaculoase reveniri din era modernă a MotoGP-ului, devenind primul pilot francez care se impune acasă din 1954 încoace.

Pentru Zarco, acest succes nu a fost doar o victorie de etapă, ci o realizare cu adevărat specială, mai ales pentru că el însuși a declarat că iubește istoria motociclismului și că să își vadă numele alături de marile momente din cartea MotoGP-ului francez este ceva ce consideră pur și simplu „magic”. A explicat că, deși mereu și-a dorit să urce pe podium sau să câștige, cheia acestei zile a fost curajul de a face alegerea corectă în ceea ce privește pneurile de ploaie.

După ce startul inițial a fost anulat, toți piloții au intrat la boxe pentru a schimba motocicletele pe unele echipate cu pneuri de ploaie. În timpul turului de formare pentru reluarea cursei, 13 piloți au ales să revină la slick-uri, dar Zarco nu s-a numărat printre ei. El a explicat că, atunci când i-a văzut pe ceilalți schimbând înapoi pe slick-uri, și-a dat seama că ploaia avea să revină. De aceea a încercat să-și conserve pneurile de ploaie, chiar dacă pista părea relativ uscată la început. A simțit că totul avea să se întoarcă în favoarea lui odată ce stropii de ploaie urmau să încurce planurile celor pe slick-uri.

Cu toate acestea, debutul cursei a fost dezastruos pentru pilotul LCR Honda. La intrarea în primul viraj, s-a trezit implicat într-un incident cu Joan Mir, care s-a redresat brusc în fața sa. Zarco a relatat că l-a lovit serios pe Mir și că și-a pierdut chiar și capătul stâng al ghidonului, fiind proiectat în pietriș și coborând până pe poziția a 17-a. A recunoscut că a pierdut timp și pentru că a ales să nu folosească sistemul de lansare de la start, de teamă că nu va putea frâna eficient în primul viraj.

Cu ghidonul ușor avariat pe partea electronică, dar suficient de funcțional, Zarco și-a spus că nu mai are nimic de pierdut și că trebuie doar să rămână în cursă și să aștepte oportunitățile. Acestea au venit rapid, odată ce ploaia și-a făcut din nou apariția, obligându-i pe cei de pe slick-uri să revină la boxe.

Un moment-cheie a fost ieșirea din cursă a lui Jack Miller, unul dintre favoriții în aceste condiții. Zarco a recunoscut că, atunci când l-a văzut pe Miller căzând, a început cu adevărat să creadă că poate câștiga. A fost însă îngrijorat când Marc Márquez a schimbat și el pe pneuri de ploaie și a început să ruleze mai rapid decât el. Cu toate acestea, și-a dat seama că Márquez ajunsese la limită și nu mai putea crește ritmul, în timp ce el avea suficient avans pentru a controla cursa.

Zarco a gestionat perfect finalul, mărindu-și avantajul la aproape 20 de secunde și declanșând o sărbătoare generală în fața celor 120.000 de fani prezenți la Le Mans. Zarco a descris acest succes drept „fantastic”, recunoscând că, de data aceasta, nu a fost vorba despre o victorie obținută într-un ritm alert, ci despre o așteptare calculată până la trecerea liniei de sosire. Imediat după final, Zarco a celebrat cu un backflip pe linia dreaptă principală, spre deliciul echipei LCR și al părinților săi, aflați la standurile LCR Honda.

Zarco a dezvăluit că mama lui nu mai fusese niciodată prezentă la un Grand Prix în toți cei 17 ani de carieră, dar el a insistat ca ea să vină la Le Mans pentru a trăi atmosfera incredibilă creată de fanii francezi. A mărturisit că acest weekend le va oferi suficiente povești de spus familiei și prietenilor pentru tot restul anului, iar victoria a reprezentat „cireașa de pe tort”.

Această victorie a pus capăt și seriei de 22 de victorii consecutive obținute de Ducati în MotoGP și a adus echipei LCR prima victorie de la succesul lui Alex Rins din 2023 la COTA. În plus, Zarco a oferit și o gură de oxigen importantă pentru Honda, care nu mai câștigase o cursă MotoGP de la acea reușită a lui Rins.

Succesul de la Le Mans vine într-un moment cheie pentru Zarco, aflat în negocieri pentru un posibil transfer la echipa oficială Honda în 2026, în locul lui Luca Marini, al cărui contract se apropie de final. Zarco a recunoscut că discuțiile cu Honda erau deja avansate și pozitive încă înainte de această victorie, declarând că munca depusă și relația construită cu echipa sunt excelente. A spus clar că va rămâne alături de Honda, urmând ca echipa să decidă dacă îl vor la echipa oficială sau îl vor păstra la LCR. A adăugat că, deși victoria poate influența favorabil aceste negocieri, este doar o chestiune de timp până când se va anunța oficial poziția sa pentru 2026.

În clasamentul general, Zarco ocupă locul șase, fiind cel mai bine clasat pilot Honda, în timp ce Luca Marini este doar pe locul 13, Joan Mir pe 19, iar debutantul Somkiat Chantra nu a reușit încă să puncteze.

Astfel, Le Mans nu a fost doar o victorie de etapă pentru Zarco și Honda, ci un semnal că experiența și perseverența își pot găsi recompensa chiar și atunci când nimeni nu mai crede. Iar pentru fanii francezi, această zi va rămâne una de referință în istoria MotoGP.

Marc Marquez : „Dacă nu cădeam la Jerez, o făceam aici”

Marc Márquez a reușit să transforme o greșeală dureroasă făcută cu doar două săptămâni în urmă la Jerez într-o lecție care i-a salvat cursa la Le Mans. Spaniolul de la Ducati a explicat, după ce a terminat al doilea în Marele Premiu al Franței, că experiența abandonului de la Jerez, unde a căzut în primele tururi în timp ce se lupta pentru victorie, l-a ajutat să-și gestioneze cursa mult mai calculat pe ploaia capricioasă de la Le Mans.

Márquez a recunoscut că, dacă ar fi câștigat la Jerez, ar fi fost tentat să forțeze prea mult la Le Mans, ceea ce, după propria lui estimare, ar fi reprezentat aproximativ 80% șanse să cadă din nou. Tocmai pentru că se cunoaște atât de bine, a înțeles că acea greșeală l-a făcut să abordeze cursa franceză cu o mentalitate mult mai precaută. Spaniolul a subliniat că trebuie să continue să reflecteze asupra acelor momente pentru a deveni mai inteligent în gestionarea riscurilor pe termen lung.

Cursa de la Le Mans a fost departe de a fi una liniștită pentru Marc Márquez. Pe lângă condițiile meteo instabile, el a fost nevoit să gestioneze și două penalizări primite pentru schimbarea motocicletei în timpul turului de formare. La acestea s-a adăugat și un nou schimb de motocicletă pe parcursul cursei, când a trecut pe pneuri de ploaie într-un moment cheie. Chiar și așa, Márquez a descris cursa ca pe una de limitare a pagubelor, în care obiectivul principal nu a fost victoria, ci gestionarea riscurilor și acumularea de puncte importante pentru campionat.

Spaniolul a explicat că, odată ce a trecut pe pneuri de ploaie, a încercat să reducă din diferența față de liderul Johann Zarco. Într-un moment, a observat că recuperează ușor, dar cele opt secunde de recuperat erau prea multe, iar ritmul necesar pentru a închide acea diferență era prea riscant. A recunoscut că, deși putea forța să ruleze în 1:45 pe tur, a decis să reducă ritmul la 1:46-1:47 pentru a termina cursa în siguranță și a-și consolida poziția.

Strategia s-a dovedit a fi perfectă. Cu Pecco Bagnaia ieșit devreme din luptă după o căzătură și cu fratele său Alex Márquez căzut de două ori, Marc a înțeles că nu avea nimic de câștigat forțând prea mult pentru o victorie riscantă. S-a mulțumit cu locul doi, iar acest rezultat l-a propulsat la 22 de puncte avans în fruntea clasamentului general MotoGP, după ce venise la Le Mans cu un deficit de un punct în urma eșecului de la Jerez.

Experții au remarcat maturitatea de care a dat dovadă Marc Márquez în această cursă. Fostul campion mondial Sylvain Guintoli a descris prestația sa drept „o cursă inteligentă”, remarcând modul în care Márquez a încercat să pună presiune pe Zarco, dar a știut când să se oprească. Guintoli a subliniat că, după greșelile comise la Austin și Jerez, spaniolul a învățat din ele și a ales să joace la siguranță, obținând puncte valoroase pentru titlu.

Neil Hodgson, un alt analist, a remarcat cât de dur a fost acest weekend pentru Pecco Bagnaia, făcut și mai greu de faptul că Márquez a reușit să termine pe locul doi. Bagnaia, care a încheiat pe 16, se află acum la 51 de puncte în spatele liderului din campionat, o diferență semnificativă care pune presiune maximă pe italian pentru următoarele etape.

În concluzie, Marc Márquez a demonstrat că, deși instinctul său natural este să lupte pentru victorie cu orice preț, uneori cheia succesului pe termen lung este răbdarea și controlul. Lecțiile învățate din greșelile recente l-au ajutat să transforme un weekend complicat într-un rezultat strategic de campionat, arătând că lupta pentru titlu din 2025 este departe de a fi încheiată, dar că el a învățat, în sfârșit, să joace pe termen lung.

Weekend-ul carierei pentru Fermin Aldeguer?

Weekendul de la Le Mans s-a încheiat cu un moment memorabil pentru Fermín Aldeguer, care a obținut primul său podium în MotoGP după o cursă complicată, dar gestionată exemplar de tânărul debutant spaniol. După ce terminase deja pe locul trei în cursa Sprint de sâmbătă, în spatele fraților Márquez, Aldeguer a reușit să își depășească performanța cu o clasare pe podium în cursa principală de duminică, un rezultat pe care l-a descris ca fiind mult mai important și mai satisfăcător.

Plecat din linia a doua a grilei, Aldeguer a fost prezent în grupul fruntaș încă din primele tururi, pe o pistă înșelătoare unde primii lideri au optat pentru pneuri slick. A decis să intre la boxe cu un tur mai târziu decât frații Marc și Alex Márquez, o alegere care l-a costat timp prețios și câteva poziții. Totuși, nu s-a pierdut cu firea și a început să recupereze metodic, reușind să-și reconstruiască cursa pas cu pas.

Aldeguer a recunoscut că, deși era doar un rookie, a simțit că a reușit să gestioneze situațiile din cursă la același nivel cu piloții mult mai experimentați. A urmat îndeaproape ritmul lui Marc Márquez în prima parte a cursei și a recunoscut că pierderea de timp după ce a rămas un tur în plus pe slick-uri l-a făcut să devină mai nervos. Totuși, a apreciat faptul că a reușit să își păstreze calmul și să gestioneze situația cu maturitate, în ciuda lipsei de experiență pe ploaie.

Pe măsură ce cursa a avansat și ploaia și-a pus din nou amprenta, Aldeguer a simțit că pista nu îi oferea cea mai bună senzație. A fost conștient de faptul că urma să parcurgă peste 20 de tururi în condiții dificile, dar a reușit să își păstreze concentrarea, tratând fiecare tur ca pe o oportunitate de a-și îmbunătăți ritmul. Această abordare i-a permis să revină treptat în lupta pentru podium, depășindu-l mai întâi pe Maverick Viñales, iar apoi pe Pedro Acosta.

Aldeguer a explicat că, deși locul patru ar fi fost un rezultat excelent pentru un debutant, a simțit că ritmul său era suficient de puternic pentru a forța o clasare pe podium. A ales să atace la limită, conștient că, dacă ar fi redus ritmul, risca să își piardă concentrarea și să greșească. În acel moment, și-a canalizat toată energia spre depășirea lui Acosta, observând că rivalul său întâmpina dificultăți în ceea ce privește ritmul de cursă.

Finalul cursei a venit cu o nouă lovitură pentru echipa Gresini Racing: Alex Márquez, aflat până atunci în poziția de podium, a căzut spectaculos în ultimele tururi și a fost nevoit să abandoneze. Această ieșire i-a deschis ușa lui Aldeguer, care a reușit să îl depășească pe Acosta și să își asigure cea mai bună performanță din scurta sa carieră la clasa regină.

Analistul Sylvain Guintoli a remarcat cât de impresionant a fost Aldeguer, subliniind că, deși Alex Márquez are mult mai multă experiență, spaniolul de 19 ani a gestionat mai bine condițiile dificile. Guintoli a notat că Alex, considerat unul dintre cei mai buni piloți pe ploaie cu pneurile Michelin, a fost surprins de două ori, ceea ce arată cât de complicată a fost cursa.

Michael Laverty a completat analiza, explicând că unii piloți, printre care și Acosta, au ales pneul spate mediu de ploaie, o alegere care s-a dovedit a fi punctul slab al acestora. Aldeguer, pe de altă parte, a demonstrat curaj și inteligență rămânând un tur în plus pe slick-uri față de frații Márquez, gestionând perfect momentul în care pista începea să se schimbe.

Laverty a lăudat și capacitatea lui Aldeguer de a se adapta după ce se luptase cu senzații proaste la motocicletă în warm-up, arătând că progresul său rapid și abilitatea de a transforma un început ezitant într-un podium sunt semnele unui pilot care are un viitor promițător în MotoGP.

Astfel, Fermín Aldeguer a demonstrat la Le Mans că nu este doar un simplu debutant, ci un pilot cu nervi de oțel, capabil să gestioneze cele mai dificile condiții și să își asigure un loc printre cei mai buni. Cursa din Franța a fost doar începutul unei cariere care promite să continue în forță în etapele următoare.

Surse Inspirație(pe lângă vizionare personală) : Motorsport , MotoGP, Motorsport Week, Crash

Surse Poze – Galerie Motorsport.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *